Πώς να διαλέξετε τον προσωπικό σας γυμναστή

personal trainer

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται και στη χώρα μας η γυμναστική με personal trainer, δηλαδή προσωπικό γυμναστή. Ήρθε για να καλύψει εξατομικευμένα τις ανάγκες των ασκουμένων, την έλλειψη επαρκούς παρακολούθησης σε αρκετά μεγάλα γυμναστήρια, και έτσι προέκυψε ως «μόδα», η οποία απαντά σε συγκεκριμένο αίτημα και με σημαντικά μάλιστα πλεονεκτήματα για όποιον προτιμά να γυμναστεί με αυτό τον τρόπο. Θα πρέπει, βέβαια, να προσέξετε ορισμένες παραμέτρους που σας παραθέτουμε, για να επωφεληθείτε πραγματικά, προσφέροντας στον εαυτό σας ιδιαίτερα αποτελεσματική άσκηση.

 

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει;

O έμπειρος και κατάλληλα εκπαιδευμένος προσωπικός γυμναστής θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αλλά και να συνεχίσετε με ασφάλεια ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Θα ασχοληθεί αποκλειστικά με εσάς, θα κατανοήσει τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει να πετύχετε πιο εύκολα τους στόχους σας.

Θα σας ενθαρρύνει, θα σας κινητοποιήσει (γενικά, όταν δεν έχετε διάθεση για γυμναστική, αλλά και για συγκεκριμένες ασκήσεις) και θα σας ενημερώσει για τα οφέλη της γυμναστικής που προτείνει.

Θα σας βοηθήσει να «χωρέσετε» τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και να αντλήσετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Το ραντεβού με τον προσωπικό σας γυμναστή λειτουργεί ως ένα είδος δέσμευσης, οπότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να το τηρείτε και ταυτόχρονα να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θα προσαρμόζει τις ασκήσεις σύμφωνα με τη δική σας φυσική κατάσταση και έτσι θα γυμνάζεστε αποτελεσματικότερα.

Θα αλλάζει το πρόγραμμα, κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον ή τουλάχιστον λιγότερο βαρετό.

Θα σας επιτηρεί ο ίδιος, παρέχοντάς σας τη βεβαιότητα ότι εκτελείτε τις ασκήσεις σωστά, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

 Προσέξτε, όμως!

Όποιος δηλώνει προσωπικός γυμναστής όπως συμβαίνει, δυστυχώς, στη χώρα μας με πολλές ειδικότητες- πχ. Δικηγόροι, λογιστές, πωλητές, χορευτές, αστυνομικοί κα. – δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλοι, εκπαιδευμένοι και με γνώση των βασικών παραμέτρων φυσικής κατάστασης και υγείας- που τουλάχιστον γνωρίζει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει στην Ελλάδα πιστοποίηση προσωπικών γυμναστών. Υπάρχει όμως το ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) απ΄ όπου αποφοιτούν οι γυμναστές και μετά μπορούν να εξειδικευτούν με ειδικά σεμινάρια. Προσέξτε επίσης τον όρο προσωπικός γυμναστής. Ο γυμναστής που ασχολείται με την προσωπική εκγύμναση δεν είναι ούτε ο απλός απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ γιατί απλά οι γνώσεις του είναι περιορισμένες. Μπορεί βέβαια να γνωρίζει βασικές επιστήμες που ασχολούνται με την φυσική κατάσταση και την υγεία του ασκούμενου, όπως ανατομία, κινησιολογία, φυσιολογία, εργοφυσιολογία, προπονητική, όμως είμαι personal trainer  σημαίνει πολλά παραπάνω. Το ότι μπορεί κάποιος να ξέρει γιόγκα ή πιλάτες δεν σημαίνει ότι είναι και personal trainer. Είναι απλά δάσκαλος της γιόγκα και του πιλάτες; Μπορεί βέβαια να διδάσκει σε προσωπικό επίπεδο όμως αυτό δεν τον καθιστά personal trainer. Ο  Personal trainer θα πρέπει να διακατέχεται από γνώση –  της υγείας,  της άσκησης και της φυσικής κατάστασης – του ανθρώπινου σώματος μεγάλης εμβέλειας. Να ξέρει να γυμνάζει, όχι απαραίτητα όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με μεγάλη ποικιλία στον τρόπο εκγύμνασης. Η ποικιλομορφία άλλωστε είναι μια από τις βασικές αρχές της προπονητικής. Και λέγοντας ποικιλία δεν εννοείται μόνο στο ασκησιολόγιο αλλά και στα διάφορα ήδη εκγύμνασης. Μπορεί ο ασκούμενος την μια μέρα να θέλει γιόγκα, την άλλη πιλάτες, την άλλη λειτουργική προπόνηση, μπάλες κ.α. Τι θα πει δεν ξέρω γιόγκα ή πιλάτες; Ο επαγγελματίας που διακατέχεται από εμβέλεια προπονητικών μεθόδων, δεν παύει ποτέ να ενημερώνεται και είναι ευέλικτος μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Είναι δικαίωμα λοιπόν των υποψήφιων πελατών να γνωρίζουν όλα αυτά προτού κάνουν την επιλογή ενός personal trainer.

 

Πώς θα  βρείτε τον γυμναστή σας

Μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας στο γυμναστήριο όπου ήδη πηγαίνετε ή σε κάποιο της γειτονιάς σας ή όποιο άλλο εσείς εμπιστεύεστε. Πολλά γυμναστήρια απασχολούν γυμναστές οι οποίοι ασκούν personal training στο χώρο του γυμναστηρίου ή μπορούν ίσως να σας συστήσουν κάποιον που έρχεται σπίτι. Υπάρχουν, επίσης, ιδιωτικές σχολές που εκπαιδεύουν προσωπικούς γυμναστές. Αν απευθυνθείτε σε αυτές, πιθανόν να σας βοηθήσουν.

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Εκπαίδευση και επαγγελματικές πιστοποιήσεις.

O προσωπικός γυμναστής πρέπει:

Να έχει πτυχίο καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Να ξέρετε, όμως, ότι το πτυχίο Φυσικής Αγωγής δεν είναι η απόλυτη εγγύηση! Εξασφαλίζει απλώς τη στοιχειώδη γνώση της ανατομίας του σώματος, των βασικών αρχών Εργοφυσιολογίας και Κινησιολογίας, που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό του κατάλληλου και ενδεδειγμένου προγράμματος για κάθε ασκούμενο. Βέβαια, από τα ανώτατα αυτά ιδρύματα (π.χ. ΤΕΦΑΑ) αποφοιτούν γυμναστές με διάφορες ειδικότητες (στίβος, μπάσκετ, τένις), οι οποίοι χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευση για κάθε τομέα, πέραν της ενασχόλησης με ομάδες ή άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό ή αθλητισμό σε συγκεκριμένο άθλημα. Δεν είναι λίγοι οι γυμναστές που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για εκγύμναση ενός μέσου ατόμου.

Να έχει κάνει πρόσθετα σεμινάρια ή να έχει κάποια επαγγελματική πιστοποίηση από διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς (ACSM, IDEA, ACE, NSCA) ή από ελληνικούς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς.

Να παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και γενικά να ενημερώνεται για τις εξελίξεις του κλάδου.

Να γνωρίζει καλά την ανατομική του ανθρώπινου σώματος, κινησιολογία, φυσιολογία και εργοφυσιολογία. Τομείς απαραίτητοι για την οργάνωση και σχεδίαση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού προγράμματος.

Να έχει εκπαίδευση και γνώσεις πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

Να συμμετέχει σε οργανισμούς του κλάδου, να συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες συγγενικών ειδικοτήτων (φυσικοθεραπευτές, γιατρούς, διατροφολόγους), να ενημερώνεται από επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

 

Εμπειρία και συστάσεις

 • Πόσον καιρό ασκεί το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή;
 • Τα ηλικιακά target groups με τα οποία ασχολείται (παιδιά, αθλητές, ενήλικοι, ειδικές κατηγορίες….κα).
 • Βιογραφικό σημείωμα.
 • Συστάσεις.
 • Να έχετε υπόψη σας ότι η προηγούμενη εμπειρία του, π.χ. ως αθλητή ή body builder, δεν τον κάνει απαραίτητα κατάλληλο για προσωπικό γυμναστή.

Ασφάλεια και αξιολόγηση του ασκουμένου

Ένας σοβαρός επαγγελματίας προσωπικός γυμναστής, πριν ξεκινήσει να γυμνάζει οποιονδήποτε πελάτη, πρέπει να πάρει το ιστορικό άσκησης και υγείας του, για να σχεδιάσει το πλέον ενδεδειγμένο, ασφαλές και αποδοτικό πρόγραμμα γι’ αυτόν.

 

Δηλαδή πρέπει:

 • Να κάνει μια στοιχειώδη αξιολόγηση πριν αρχίσει να  προπονεί.
 • Να πάρει το ιατρικό ιστορικό του πελάτη, ρωτώντας για όλα τα πιθανά προβλήματα υγείας, τις ενοχλήσεις ή τους τραυματισμούς που μπορεί να προϋπάρχουν.
 • Να γνωρίζει και να κάνει τεστ φυσικής κατάστασης.

 

Προσωπικότητα και φύλο

 • Έχετε προτίμηση στο φύλο; Νιώθετε πιο άνετα με γυμναστή του ιδίου φύλου με εσάς;
 • Σας ταιριάζει η προσωπικότητά του/της;
 • Νιώθετε άνετα μαζί του;
 • Σας δημιουργεί κίνητρο;
 • Είναι φιλικός και ανοιχτός σε ερωτήσεις; Έχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που του κάνετε; (Δεν αποτελεί απαραίτητα κριτήριο γιατί ως γνωστόν κανείς δεν τα ξέρει όλα). Μην φοβάστε τον επαγγελματία που δεν φοβάται να πει ‘δεν έχω άποψη πάνω στο θέμα  αλλά θα φροντίσω να μάθω και να σας απαντήσω’, αντίθετα να φοβάστε αυτόν που το παίζει ξερόλας, συνήθως προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να κρύψει την ημιμάθεια ή ακόμα χειρότερα την αμάθεια του.
 • Επικοινωνεί καλά και σας εξηγεί με απλό, κατανοητό τρόπο τις ασκήσεις;
 • Αναγνωρίζει τις δικές σας ανάγκες;
 • Ταιριάζουν οι ώρες του με τις δικές σας;
 • Ένας καλός προσωπικός γυμναστής δίνει μεγάλη σημασία στον ψυχολογικό τομέα και ξέρει πόσο πρέπει να πιέσει κάθε πελάτη για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα σε λογικά πλαίσια βέβαια.

Tip

Επειδή δεν υπάρχει πιστοποίηση του επαγγέλματος του προσωπικού γυμναστή, μη φοβάστε να ρωτήσετε ό, τι χρειάζεται ώστε να καταλήξετε στην όσο το δυνατόν πιο σωστή επιλογή για εσάς. Ένας καλός προσωπικός γυμναστής επιδρά αποφασιστικά στη ζωή σας γιατί σας βοηθά σημαντικά να βελτιώσετε τη σωματική σας κατάσταση και την ψυχική σας διάθεση.

 

Personal training για παιδιά και νεαρά άτομα

Αν επιλέγετε γυμναστή για τα παιδιά σας, πρέπει να ελέγξετε κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμο να διαθέτει.

 • Έχει καλή επικοινωνία με τις νεαρές ηλικίες;
 • Έχει εμπειρία στην εκγύμναση ατόμων μικρής ηλικίας;
 • Αναγνωρίζει το επίπεδο φυσικής κατάστασης και, κυρίως, το ενδιαφέρον των παιδιών σας για τη γυμναστική και τον αθλητισμό;
 • Μπορεί να εργαστεί με νεαρά άτομα που είναι πολύ ενεργητικά ή άλλα που απλώς χρειάζεται να γυμναστούν για λόγους υγείας;
 • Είναι το πρόγραμμα που σχεδιάζει ολοκληρωμένο;
 • Γνωρίζει, κατανοεί και προσαρμόζει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού και των αναγκών των σπορ στα οποία επιδίδεται;
 • Γνωρίζει τις βασικές οδηγίες προπόνησης νεαρών ατόμων;

ΚΟΣΤΟΣ

Oι χρεώσεις κυμαίνονται ανάλογα με την εμπειρία του γυμναστή, τη διάρκεια του μαθήματος, το πού θα γίνει (σε γυμναστήριο, στο σπίτι) και ίσως και την πιθανή εξειδίκευση της προπόνησης (π.χ. αποκατάσταση μετά από εγχείρηση, τραυματισμό, εκγύμναση ατόμων με ειδικές ανάγκες). Ελέγξτε, επίσης, αν πρέπει να διαθέτετε μηχανήματα ή άλλα αξεσουάρ απαραίτητα για το πρόγραμμα ή αν θα τα φέρνει ο ίδιος.

 

      Πληροφορηθείτε, πάντως, συγκεκριμένα:

 • Ποια είναι η διάρκεια κάθε μαθήματος.
 • Τι χρεώνει o προσωπικός γυμναστής.
 • Τι περιλαμβάνει το κόστος (από πλευράς ασκήσεων, συμβουλών, πιθανών αξεσουάρ).
 • Υπάρχουν καλύτερες τιμές για «πακέτα» (5-10 μαθήματα);
 • Υπάρχει δυνατότητα για personal training σε 2-3 άτομα, οπότε και θα μειώνεται η τιμή ανά άτομο, αλλά και θα γυμνάζεστε με παρέα;
 • Τι προβλέπεται για τις ακυρώσεις ή τις αναβολές των μαθημάτων όταν ακυρώνετε εσείς, όταν ακυρώνει ο γυμναστής και ποια είναι τα χρονικά περιθώρια για να μην επιβαρύνεστε οικονομικά;

 

Πότε είναι ολοκληρωμένο το πρόγραμμα γυμναστικής

Τρία βασικά στοιχεία χαρακτηρίζουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα: αεροβική άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση και διατατικές ασκήσεις, χωρίς φυσικά να ξεχνάτε ποτέ την προθέρμανση. Δεν είναι απαραίτητο και οι τρεις αυτές κατηγορίες να περιλαμβάνονται στην ίδια προπόνηση, αλλά να προβλέπονται οπωσδήποτε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, έστω και χωριστά.
Το σημαντικότερο είναι να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που να σας ταιριάζει και θα προλαβαίνετε ρεαλιστικά να το συνεχίσετε. Η θέση του ACSM-American College of Sports Medicine, όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα άσκησης για υγιείς ενηλίκους, αναφέρει ότι πρέπει να ασκούμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά με ελάχιστη συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα. Η μυϊκή ενδυνάμωση γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα με 6-8 ασκήσεις, 3-4 για το κάτω μέρος του σώματος και 3-4 για το πάνω μέρος, ενώ δεν πρέπει να λησμονείτε τις διατάσεις, που δίνουν ευλυγισία, πρέπει να γίνονται καθημερινά για τις κύριες μυϊκές ομάδες με ήπιες κινήσεις και να διαρκούν τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα η καθεμία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μην διστάσετε ποτέ να ζητήσετε πιστοποίηση από τον γυμναστή σας. Είναι δικαίωμα σας να γνωρίζετε αν ο άνθρωπος που θα του εμπιστευτείτε την σωματική αλλά και ψυχική σας υγεία είναι ικανός όχι μόνο να την βελτιώσει, που είναι και το ζητούμενο αλλά να είναι και στην θέση να διατηρήσει τουλάχιστον την υπάρχουσα και όχι να την χειροτερέψει. Όπως γνωρίζετε ότι το επάγγελμα του γιατρού το εξασκεί μόνο ο γιατρός (με ελάχιστες κακές εξαιρέσεις…….συμβαίνει και σε αυτά τα επαγγέλματα), έτσι είναι δικαίωμα σας να θέλετε και ο γυμναστής σας να είναι επαγγελματίας και όχι ένας δικηγόρος που τις ελεύθερες ώρες του το παίζει γυμναστής, επειδή απλά του αρέσει ή ο οποιοσδήποτε που του αρέσει η γυμναστική και δεν μπήκε στο Πανεπιστήμιο απλά να κάνει το γυμναστή.

 

 

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Ειρήνη Τουπογιάννη

STUDIO 53 ATHENS

12115851_10205707035501169_3883843545561266545_n

 

 

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital