Personal training: μόδα ή υπηρεσία ουσίας;

Το personal training κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Τι μπορεί να προσδοκά κάποιος από αυτό;

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια στο άκουσμα και μόνο του όρου “personal training”, η σκέψη του περισσότερου κόσμου έτρεχε σε κάτι σχεδόν ..εξωτικό, εντελώς εξειδικευμένο, ακριβό στο κόστος του και ταυτόχρονα πολύ μα πολύ μακρυά από αυτό που ο μέσος ασκούμενος μπορούσε να ονειρευτεί, πόσο μάλλον να αποκτήσει.

Και ξάφνου η αλλαγή σκηνικού!

Tο personal training πετά τα κοστούμια, βγάζει τις γραβάτες, φοράει τα «απλά, καθημερινά του ρούχα» και από είδος πολυτελείας και άπιαστο όνειρο για αρκετό κόσμο, κερδίζει όλο και περισσότερο καθημερινά, χώρο και μερίδιο στην πίτα της αγοράς του fitness !! Έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε κάποιους βασικούς λόγους για τους οποίους η υπηρεσία αυτή πέρασε στη μπροστινή γραμμή και ασφαλώς τι μπορεί ο μέσος ασκούμενος να προσδοκά από αυτήν.
«Ετοιμάζω ταξίδι μοναχά για πάρτη σου»…που λέει και το τραγούδι

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις αυτές των ανθρώπων που έχουν δέκα φορές έως τώρα προσπαθήσει να ξεκινήσουν και έχουν ισάριθμες φορές εγκαταλείψει την προσπάθεια. Η αλήθεια είναι ότι η έκφραση «βαριέμαι εύκολα», στην πραγματικότητα κρύβει άλλες αιτίες. Το γυμναστήριο με την κλασική, παραδοσιακή του εικόνα κρύβει αρκετές παγίδες, στις οποίες έχουμε στο παρελθόν αναφερθεί μέσα από άλλα άρθρα.

Αυτός που βαριέται δεν ξεκινά καν (ίσως όμως και αυτός ακόμη, απλά δεν βρήκε αυτό το..κάτι που θα τον ξεκουνίσει..), αυτός όμως που ξεκίνησε και τα παράτησε και ούτω καθ΄ εξής, είναι φανερό ότι η ανάγκη του δεν καλύφθηκε πολλές φορές. Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι μέσα στο χώρο, γυμνάζονται σταθερά και για χρόνια.

Τις χρονικές περίοδοι στις οποίες απέχουν θα τις χαρακτηρίζαμε εντελώς φυσιολογικές και παρ’όλα αυτά αναλογικά του χρόνου και του κόπου που έχουν επενδύσει,τα αποτελέσματα της προπόνησής τους απλά «δεν»……. έχουν αποτέλεσμα. Αν και θα μπορούσα πραγματικά να σταθώ με τις ώρες σε αυτή και μόνο την παράγραφο,θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και να πω ότι για να φτάσω μέχρι τη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από την Αθήνα, μπορώ να το κάνω με πολλούς τρόπους. Μπορώ να πάω αεροπορικώς, πιθανόν και με το ΚΤΕΛ.Θα μπορούσα απλά να πάρω το αυτοκίνητό μου μέχρι εκεί, ίσως πάλι εάν πήγαινα με το αυτοκίνητο του φίλου μου να είχα άλλη αίσθηση ασφάλειας στο δρόμο.

Η αλήθεια είναι ότι και με ποδήλατο να ξεκινήσεις, έχεις πολλές πιθανότητες να φθάσεις, δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση θα είσαι όταν τα καταφέρεις αλλά θα φθάσεις…Από την άλλη μπορεί να πας κατευθείαν, αλλά γιατί όχι, μπορεί να κάνεις και μια παράκαμψη για Βόλο,να σταματήσεις και 2-3 ωρίτσες να απολαύσεις τις ομορφιές και τις γεύσεις του και κατόπιν συνεχίζεις..Κατάλαβες τώρα τι θέλω να πω; Ο προορισμός είναι ένας αλλά τα σενάρια και τα μέσα του ταξιδιού πάρα πολλά. Υπάρχει και η περίπτωση στο δρόμο για Θεσσαλονίκη απλά να συνηδειτοποιήσεις ότι στην πραγματικότητα στα Ιωάννινα θα ήθελες να περάσεις το τριήμερο.Αν σας φαίνονται απίθανα όλα αυτά, έρχομαι να σας διαβεβαιώσω για το αντίθετο ακριβώς.

Ο personal trainer ο οποίος έχει και εκπαίδευση ανάλογη αλλά και πραγματικά αγαπάει τη δουλειά του, θα μπορέσει να βρει τους προορισμούς της ψυχής σας, θα ακούσει τα βαθύτερα ‘θέλω’ σας, θα επιλέξει τα καλύτερα για εσάς μέσα προπόνησης-μεταφοράς και θα είναι ευέλικτος και έτοιμος για πιθανές στάσεις (για να απολαύσουμε τη θέα), με την ευθύνη ενός πραγματικού leader για το πότε πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά το ταξίδι, προκειμένου να φθάσουμε στον προορισμό στην ώρα μας. Οδηγός και συνοδοιπόρος λοιπόν. Αυξάνονται οι πιθανότητες να φθάσεις και να πάρεις αγκαλιά τους στόχους σου !

Το κάτι παραπάνω …που δεν έρχεται..

 

Είναι γνωστό ότι αν κόψεις θερμίδες από τον ημερήσιο σου λογαριασμό πρόσληψης, θα ξεκινήσεις να χάνεις βάρος, όπως επίσης είναι γνωστό ότι εάν κάνεις το αντίθετο θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Εάν σηκώνεις βάρη θα επιτύχεις με τον καιρό μια αύξηση της μυϊκής σου μάζας και θα βελτιώσεις τη δυνατότητά σου να υπερνικάς μεγαλύτερα φορτία. Θα μπορούσα να σου πω και για άλλα γνωστά πράγματα…αλλά δεν έχει νόημα, γιατί είναι γνωστά.

 

Το internet και η τηλεόραση έχουν φροντίσει έτσι ώστε όλοι «πάνω κάτω» να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, από την άλλη έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη δύο ζιζανίων τα οποία πολλές φορές χαλάνε το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου και σχεδόν πάντα ζημιώνουν και την τσέπη σου…τα ονόματα των ζιζανίων αυτών που πλασάρονται ως «βότανα»…έχουν δυο ονόματα, «παραπληροφόρηση και ψευδοεπιστήμη».

 

Ο personal trainer που θα επιλέξεις θα σε βγάλει έξω από την πληθώρα τωβ πληροφοριών. Θα σε τραβήξει μακρυά και πρώτα από όλα θα σε βοηθήσει να πιστέψεις στον εαυτό σου ! Κατά δεύτερον, θα πρέπει εάν γνωρίζει καλά τη δουλειά του να σου υποδείξει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο μία μέθοδος αλλά πολλές, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες που ταιριάζουν σε εσένα περισσότερο, εστιάζοντας στις ανάγκες, στο ιατρικό ιστορικό που πιθανόν να κουβαλάς και στο πραγματικό σου προπονητικό επίπεδο, όχι το φανταστικό.

Για την ‘περιοδικότητα της προπόνησης’ , έχω αναφέρει σε άλλο παλιότερο άρθρο, είναι η βάση της επιτυχίας ενός προγράμματος, είναι το εργαλείο που θα εξασφαλίσει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα με χαμηλά ρίσκο τραυματισμών και αυτό που θα δώσει την έννοια της στοχοποίησης σε αυτό που κάνεις και θα σου δώσει στο τέλος την απίστευτη ηδονή της κατάκτησης ενός στόχου, «βάσει πλάνου»!

Τα περισσότερα προγράμματα άσκησης που εκπονούνται στα γυμναστήρια λόγω «ειδικών συνθηκών», δεν είναι προγράμματα..και ειλικρινά το καταλαβαίνω..όταν αποζητάς τη χαμηλή συνδρομή απαραίτητα, συνήθως λαμβάνεις και την ανάλογη παροχή υπηρεσιών.

Από την άλλη, πιθανόν να πληρώνεις και μια πιο ακριβή συνδρομή σε γυμναστήρια, αλλά και πάλι να μη λαμβάνεις το ανάλογο πρόγραμμα αλλά ούτε και την ανάλογη προσοχή, εκτίμηση και το απαραίτητο κίνητρο. Eίναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες» που χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό των ελληνικών γυμναστηρίων..όχι όλα ασφαλώς !

 

Εάν είσαι υγιής ..πάει καλά, αλλιώς..

Ο κόσμος εκεί έξω προληματίζεται καθημερινά με ένα σωρό προβληματάκια, που τα περισσότερα τα γεννά η ίδια η προβληματική μας καθημερινότητα..Καθιστική ζωή, άγχος και πίεση από παντού, ώρες ατελείωτες μπροστά σε έναν υπολογιστή για επαγγελματικούς ή όχι λόγους,διατροφή άστατη ή και πολυφορτωμένη θερμιδικά, όσον αφορά τα ποιοτικά συστατικά της, αρκετές φορές «κενή».

 

 

Σύνδρομα υπέρχρησης, μυϊκές ανισορροπίες, δυσκαμψίες αρθρώσεων αλλά και παθολογικής φύσεως περιπτώσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, παχυσαρκία είναι από τις πλέον διαδεδομένες κατηγορίες περιστατικών, οι οποίες χρήζουν ειδικής και εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Αντιλαμβάνεστε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πράγματα περιπλέκονται αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που ξεχωρίζει τελικά η «ήρα από το στάρι».

 

Επιλογή ενός personal trainer

 

Δύσκολη υπόθεση, καθώς ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να διαθέτει μια σειρά από σημαντικά προσόντα όπως :

 

  • Επιστημονική κατάρτιση και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που συνοδεύουν αυτήν του ιδιότητα.
  • Θετική προσωπικότητα, η οποία μπορεί να εμπνεύσει και να στηρίξει την προσπάθειά σου.
  • Επαγγελματική νοοτροπία όσον αφορά την καταγραφή των προπονήσεων αλλά και της προόδου σου. Να είναι πρόθυμος να σου εξηγήσει το γιατί σε κάθε του επιλογή και πρόθυμος να αλλάξει μεθόδους και στυλ προπόνησης , προκειμένου να τις προσαρμόσει στις δικές σου ανάγκες.
  • Να μην είναι δογματικός και να ενημερώνεται συνεχώς.

 

Personal training, με μια ματιά ψύχραιμη

 

Με την επιλογή του κατάλληλου trainer, μπορείς δίχως αμφιβολία να κερδίσεις σε χρόνο, μπορείς να κερδίσεις και σε θέματα ασφάλειας. Εάν θα έπρεπε να επιχειρηματολογήσω στο θέμα του χρόνου, απλά θα έλεγα ότι γλυτώνεις από το να πειραματίζεσαι από μόνος σου ή μέσα από αυτά που ακούς δεξιά και αριστερά. Η προσαρμογή του προγράμματος στο δικό σου προσωπικό ιστορικό υγείας και η αδιάκοπη προσωπική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της προπόνησης , σου εξασφαλίζει τόσο την ασφάλεια όσο και το αρτιότερο αποτέλεσμα..Όσον αφορά το κόστος, είναι ξεκάθαρα θέμα προτεραιοτήτων.

 

Εάν ο άνθρωπος αυτός σε βοηθήσει ουσιαστικά μέσα από έξυπνες λύσεις να βάλεις την άσκηση για τα καλά στη ζωή σου, σίγουρα αξίζει τα χρήματά του. Εάν σε ένα σημαντικό θέμα υγείας, σου παρέχει ασφάλεια, σιγουριά και αποτελεσματικότητα, τα αξίζει και πάλι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μπορέσεις να αξιολογήσεις το πόσο πραγματικά έχεις ανάγκη μια τέτοια παροχή και ασφαλώς στη συνέχεια να κάνεις μια επιλογή η οποία να σου εξασφαλίσει το value for money.

iatronet.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »