Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον πλανήτη μας. Ανάμεσα σε αυτά εντάσσεται και ο ισχυρός καύσωνας των τελευταίων ημερών τόσο στην χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, αφού αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας. Οι τελευταίοι, μάλιστα, προσπάθησαν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα στην ακραία ζέστη, κοινοποιώντας τα ευρήματα της μελέτης τους στο Science Advance.

 

35 βαθμοί Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία

Η έρευνα έδειξε πως οι 35 βαθμοί Κελσίου -σε θερμοκρασία του σώματος και όχι του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελούν το όριο της θερμοκρασίας που μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει. Στο πείραμα που τεκμηρίωσε τα παραπάνω, χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση των εθελοντών θερμόμετρο που ήταν καλυμμένο με ύφασμα εμποτισμένο με νερό. Ελήφθησαν υπόψη η θερμότητα και η υγρασία του αέρα καθώς όπως επισημάνθηκε η υγρασία παίζει τον καθοριστικό ρόλο, αφού όσο περισσότερο νερό υπάρχει στον αέρα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το να “εξατμιστεί” ο ιδρώτας από το σώμα.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα; 1

Όταν το ποσοστό υγρασίας είναι χαμηλό και ταυτόχρονα η θερμοκρασία είναι υψηλή ή το αντίστροφο, το σώμα δεν φτάνει στα όρια της αντοχής του. Ώστοσο όταν, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Jet Propulsion της ΝΑSA, Κόλιν Ρέιμοντ, στο Live Science. Για παράδειγμα, όταν ο αέρας βρίσκεται σε θερμοκρασία 46.1 βαθμών Κελσίου και η υγρασία στο 30%, ο υγρός λαμπτήρας (άρα και το σώμα μας) φτάνει στους 30.5 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 Κελσίου και η υγρασία στο 77%, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα φτάνει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

“Ο λόγος που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γιατί δεν μπορεί να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Ιδρώνουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να δροσίσουμε το σώμα μας”, εξηγεί ο Κόλιν Ρέιμοντ. Όταν το σώμα μπαίνει σε συνθήκες υπερθερμίας (δηλαδή 40 βαθμών Κελσίου και άνω), οδηγείται σε συμπτώματα, όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει έως και 3 ώρες κάτω από τις ακραίες αυτές συνθήκες, χωρίς βέβαια αυτό να έχει προσεγγιστεί με ακρίβεια.

Ευτυχώς οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κλιματιστικό είναι μια καλή λύση για να διατηρήσουμε την φυσιολογική θερμοκρασία στο σώμα μας, όταν στους εξωτερικούς χώρους σημειώνονται ακραίες θερμοκρασίες. Η αποφυγή της καταπόνησης του οργανισμού τις ημέρες αυτές είναι η καλύτερη πρόληψη για τον καύσωνα, σε συνδυασμό πάντα με τις έκτακτες οδηγίες των ειδικών.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα; 2

Πηγή: shape.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE