Πρωτεΐνη: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν και τις πηγές της

Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων και των μυϊκών ιστών. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης βρίσκεται στους σκελετικούς μύες, οπότε είναι λογικό ότι για να αναπτυχθούν θα πρέπει να προσλαμβάνεται περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που δαπανάται για την ανασύνθεση των κυττάρων και των ιστών.

Πρωτεΐνη: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν και τις πηγές της 1

Μέσω της πρωτεΐνης εισάγεται στο σώμα μας άζωτο. Όταν η ποσότητα του αζώτου που προσλαμβάνεται μέσω της πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη από αυτή που αποβάλλεται από τον οργανισμό, τότε έχουμε θετικό ισοζύγιο αζώτου και υπάρχει αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας. Οι πρωτεΐνες συντίθενται από τα αμινοξέα. Κάθε πρωτεΐνη αποτελείται από μια αλυσίδα πολλών αμινοξέων. Ουσιαστικά, τα αμινοξέα είναι η δομική ύλη της πρωτεΐνης. Μια τυπική πρωτεΐνη μπορεί να περιέχει 300 ή περισσότερα αμινοξέα, ενώ κάθε πρωτεΐνη έχει δικό της αριθμό και δική της αλληλουχία αμινοξέων.

Όταν ασκείται κανείς συστηματικά και θέλει να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα, θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πρωτεϊνική σύνθεση.

Η πρωτεΐνη είναι το μόνο συστατικό που δεν μπορεί να αποθηκευθεί σαν εφεδρεία στο σώμα, σε αντίθεση με το λίπος και τους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη παραμένει σαν μια προσωρινή πηγή μέσα στο αίμα, η οποία θα πρέπει να αναπληρώνεται τακτικά.

Πολλοί καταφεύγουν σε πρόσληψη πρωτεΐνης με συμπληρώματα διατροφής, εμείς ωστόσο σας συμβουλεύουμε να τα αποφύγετε! Γιατί να καταφύγει κάποιος σε επεξεργασμένα χημικά προϊόντα, ενώ μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη, μέσω της φυσικής διατροφής;

Διάφορες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, τις οποίες μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι:

  • Αυγά
  • Στήθος κοτόπουλο, γαλοπούλα.
  • Μοσχαρίσιο και χοιρινό φιλέτο.
  • Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, όπως γιαούρτι 2%, γάλα ελαφρύ 1,5%, cottage cheese.
  • Μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες.
  • Τόνος (μία φορά την εβδομάδα).
  • Όσπρια, όπως φακές, φασόλια.
  • Ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, όπως αμύγδαλα, φουντούκια.

Μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς με βάση τις παραπάνω τροφές. Καλό θα ήταν να μη διαλέγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ίδια πηγή πρωτεΐνης. Προτιμήστε ένα πλουραλισμό στις επιλογές σας. Για παράδειγμα, τη μια μέρα μπορεί να φάει κανείς 5 αυγά (2-3 κρόκους) και συνδυάστε το με λίγο γιαουρτάκι. Την επόμενη μέρα, ένα φιλέτο κοτόπουλο, ή μοσχάρι με cottage cheese. Την επόμενη, τόνο με λίγη πράσινη σαλάτα (όπως σπανάκι). Υπάρχουν άπειρες επιλογές. Ένας καλός συνδυασμός είναι φιλέτο κοτόπουλο με λίγο καστανό ρύζι και μια σαλάτα ροκά-σπανάκι.

Πρωτεΐνη: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν και τις πηγές της 2

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε και υδατάνθρακες στα γεύματα σας. Να προτιμάτε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες σε γενικές γραμμές. Ωστόσο σε γεύματα για μετά την προπόνηση συνίσταται η κατανάλωση απλών υδατανθράκων, που αναπληρώνουν πιο γρήγορα το γλυκογόνο στους μύες σας. Επειδή όμως στη συγκεκριμένη ανάρτηση ασχολούμαστε με τις πρωτεΐνες, η αναφορά στους υδατάνθρακες ξεφεύγει από τον σκοπό μας.

Όσοι γυμνάζονται έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από πρωτεΐνη, όμως δεν πρέπει να το παρακάνουν! Οι υπερβολές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Γι’ αυτό οι ερασιτέχνες αθλητές, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2gr πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά μέρα.

Τελικά το πιο βασικό είναι:  Μέτρον Άριστον!

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE