Αρθροπλαστική γόνατος: Μια επέμβαση σωτήρια για την κίνηση

Η επικρατούσα αντίληψη είναι πως ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, αφού φέρνει μαζί του τη φθορά και τις ασθένειες. Όσον αφορά όμως το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου, η βαρύτητα είναι εκείνη που προκαλεί φθορές και βλάβες στα οστά μας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα παρουσιάζουν τα γόνατά μας, αφού αυτά συνδέουν τα οστά των ποδιών  που μας εξασφαλίζουν το προνόμιο της βάδισης σε όρθια στάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την καταπόνησή τους.
Όσο πολύτιμα είναι όμως τα γόνατά μας, άλλο τόσο ευαίσθητα εμφανίζονται σε φθορές και κακώσεις. Υπάρχουν μάλιστα φορές που οι βλάβες που υφίστανται είναι τόσο σοβαρές ώστε να απειλούν ακόμη και τη ικανότητα του ανθρώπου να περπατά ή να κινείται χωρίς να πονά.

Στο σημείο αυτό έρχεται η επιστήμη της Ιατρικής να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα, χάρη στα επιτεύγματα που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία λέξη της προόδου στον συγκεκριμένο τομέα λέγεται αρθροπλαστική γόνατος και χάρη σε αυτήν ο ασθενής μπορεί να επανακτήσει την κίνησή του και το επίπεδο ζωής που είχε πριν παρουσιαστεί βλάβη σε αυτό το τόσο ζωτικό τμήμα του ανθρώπινου σώματος.

Με τη μέθοδο της αρθροπλαστικής γόνατος επιτυγχάνεται χειρουργικά η αποκατάσταση της συγκεκριμένης άρθρωσης μέσω της εμφύτευσης τεχνητών τμημάτων, που μπορεί να είναι πλαστικά ή μεταλλικά (π.χ. τιτάνιο, χρώμιο-κοβάλτιο). Το νέο τεχνητό τμήμα στην ουσία παίζει τον «ενδιάμεσο» ανάμεσα στο κάτω μέρος του μηριαίου οστού και στο πάνω μέρος της κνήμης, εκτελώντας τη λειτουργία του γόνατος.  Είναι ακόμη εφικτή, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, η αντικατάσταση τμήματος της επιγονατίδας ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κίνηση του ασθενούς.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε πάθησης η αποκατάσταση γόνατος μπορεί να γίνει είτε με μερική είτε με ολική αρθροπλαστική.
Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την αντικατάσταση τμήματος μόνο της άρθρωσης που έχει πληγεί, ενώ στη δεύτερη η αντικατάσταση αφορά όλη την άρθρωση. Ό,τι αφαιρεθεί στο χειρουργείο αντικαθίσταται άμεσα από πλαστικά ή μεταλλικά μέρη, τα οποία έχουν ελεγχθεί ώστε να μην προκαλέσουν αλλεργίες ή άλλα προβλήματα στον ασθενή.

Μπορεί η διάρκεια αυτών των επεμβάσεων να μην ξεπερνά τις δύο ώρες, ωστόσο απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και ενδείκνυται το προσωπικό να είναι άριστα εκπαιδευμένο και πολύ πεπειραμένο.  Το διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής αρχίζει να… στέκεται ξανά στα πόδια του κυμαίνεται από τις δύο-τρεις ως τις δέκα ημέρες το πολύ. Η ίαση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλήρης και ο (πρώην) ασθενής διαπιστώνει ότι περπατά καλύτερα κι απ’ ό,τι πριν την επέμβαση.

Η αλματώδης πρόοδος της επιστήμης στον τομέα της αρθροπλαστικής γόνατος έχει φέρει στο προσκήνιο και την Τεχνική Μικρής Επεμβατικότητας, ώστε όλα να γίνουν πιο ανώδυνα, με λιγότερο αίμα και μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και με πιο γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα, ενώ η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών συντελεί στο να «χαρτογραφηθεί» τρισδιάστατα η πληγείσα περιοχή προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς το κάθε περιστατικό.

Χάρη σε όλες αυτές τις επιστημονικές μεθόδους καθίσταται σήμερα δυνατή η αντιμετώπιση προβλημάτων που για πολλούς αιώνες θεωρούνταν αξεπέραστα και περιόριζαν κατά πολύ την κινητικότητα των ασθενών αλλά και την ίδια την ποιότητα της ζωής τους.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »