Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει το βάρος μας

Η μείωση στο θερμοστάτη ίσως μειώσει και την «κοιλιά-σωσίβιο»

Νομίζετε ότι η θέρμανση του σπιτιού σας επηρεάζει μόνο το πορτοφόλι σας; Είστε γελασμένοι…Όπως γνωρίζουμε, η απώλεια βάρους στηρίζεται στη θεωρία του ενεργειακού ισοζυγίου. Σύμφωνα με αυτή, το βάρος μας αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από τα τρόφιμα, σε σχέση με αυτές που δαπανούμε, «καίμε» στην καθημερινότητά μας. Αντίθετα, το βάρος μας μειώνεται όταν ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που τρώμε.Σύμφωνα, λοιπόν, με ολλανδούς ερευνητές οι υψηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους φαίνεται να προκαλούν και άνοδο στους δείκτες της ζυγαριάς καθώς συμβάλλουν στο φαινόμενο «κοιλιά-σωσίβιο»! Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στο ότι η ζεστασιά στο σπίτι, στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού ναι μεν μας προσφέρει περισσότερη άνεση, αδρανοποιεί ωστόσο το μεταβολισμό μας, καθώς έτσι δεν χρειάζεται να κουραστεί και να «κάψει» επιπλέον θερμίδες προκειμένου να μας κρατήσει ζεστούς!

Η τακτική έκθεση, λοιπόν, σε ένα ήπια κρύο περιβάλλον ίσως να μπορεί να αποτελέσει έναν υγιεινό και εύκολο εναλλακτικό τρόπο να αυξήσετε την ενεργειακή σας δαπάνη! Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν: «Οι άνθρωποι δαπανούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους και ανεβάζουν τη θερμοκρασία για μέγιστη άνεση, ελαχιστοποιώντας όμως έτσι την ενέργεια που πρέπει να δαπανήσει το σώμα για να φέρει σε ισορροπία τη θερμοκρασία του σώματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ζυγαριά του ενεργειακού ισοζυγίου γέρνει προς την αύξηση του βάρους, ενώ μία ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας θα βοηθούσε στο να “κάψει” ο οργανισμός μας περισσότερες θερμίδες».

Όπως δήλωσε στο BBC ο Δρ. Wouter van Marken Lichtenbelt: «Οι 19 βαθμοί είναι η ιδανική θερμοκρασία για να υπάρχει η σωστή ισορροπία στο σώμα μας, και αυτή όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, σε ένα ελαφρώς κρύο περιβάλλον η ενεργειακή δαπάνη αυξάνεται κατά 6%, κάτι που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην απώλεια βάρους, σε συνδυασμό βέβαια με κατάλληλη διατροφή και άσκηση». Η προτροπή του μάλιστα είναι: «Σβήστε τη θέρμανση ή βγείτε έξω!»

Επιπλέον, από άλλον ερευνητή υποστηρίζεται ότι ένα κρύο περιβάλλον ενεργοποιεί το φαιό λιπώδη ιστό, ο οποίος παράγει 300 φορές περισσότερη θερμότητα από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, «ξυπνώντας» έτσι, το μεταβολισμό και αυξάνοντας τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού μας κατά πολύ!

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει αποτελέσει αφορμή για debate καθώς η άλλη πλευρά λέει ότι η μείωση της θερμοκρασίας στο θερμοστάτη θα αναγκάσει τους ανθρώπους να καταναλώσουν περισσότερη τροφή. Συγκεκριμένα, η μελέτη του Δρ. Michael Daly, στο Πανεπιστήμιο του Stirling, έδειξε ότι οι άνθρωποι που διατηρούν στο σπίτι τους μία θερμοκρασία μεγαλύτερη των 23o C τείνουν να είναι ελαφρώς λεπτότεροι, καθώς σε αυτό το σημείο το σώμα ιδρώνει, χρησιμοποιώντας ενέργεια, καθώς χρειάζεται να χάσει θερμότητα και να φέρει σε ισορροπία τη θερμοκρασία του σώματος. Ακόμη, οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να μειώνουν την όρεξη και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται.

Πηγή: nutrimed.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »