Αρθροσκόπηση γόνατος – Πώς θα περάσει το πρώτο 24ωρο

Μερικές φορές ο χόνδρος και οι αρθρώσεις του γόνατος αποσταθεροποιούνται, με μεγάλη συχνότητα στους αθλητές, οι οποίοι το κουράζουν σε μεγάλο βαθμό και με ένα σοβαρό ατύχημα μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η πιο συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.

Από την στιγμή που ο ασθενής βγει από το χειρουργείο, αρχίζει η διαδικασία της αποκατάστασης, η οποία διαρκεί από ένα 24ωρο που είναι το πιο κρίσιμο, φτάνοντας μέχρι και τις 20-30 μέρες, με ασκήσεις που αποθεραπεύουν τον χόνδρο πιο γρήγορα.
Οι πρώτες συμβουλές που δίνει ο γιατρός, είναι να μην οδηγήσετε, να μην πιείτε αλκοόλ ή να κάνετε χρήση ουσιών αλλά ούτε να χρειαστεί να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις ή να υπογράψετε κάποια έγγραφα.

Έπειτα, μπορεί να χρειαστεί να έχετε το πόδι σας ανυψωμένο και να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες. Καλό είναι να αποφύγετε να ανεβείτε σκαλιά και να η εργασία σας δεν είναι καθιστική, τότε θα υπάρχει καθυστέρηση στην επιστροφή σας σε αυτή.
Αν ο μηνίσκος σας έχει συρραφτεί, τότε υπάρχει η περίπτωση να χρειαστείτε νάρθηκα για το πόδι σας. Τότε καλό είναι να αποφεύγετε η πλήρης κάμψη του γόνατος.

Όσον αφορά την περιποίηση του τραύματος και την διαδικασία του μπάνιου πρέπει να τοποθετείτε σακούλα στο πόδι σας καλύπτοντάς το. Μετά από 10 περίπου μέρες που τα ράμματα κοπούν θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο, κανονικά.

φυσικοθεραπεια-γονατο

Οι συνήθεις ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να σας ανακουφίσουν, προστατεύοντας παράλληλα και το γόνατό σας, είναι η ανάταση του γόνατος πάνω-κάτω, οι κάμψεις και οι εκτάσεις του, καθώς και η κινητοποίηση του γόνατος με τα δάχτυλά σας δεξιά-αριστερά με αργές κινήσεις.

Σε διάστημα 2-3 μηνών ο γιατρός σας πρέπει να σας δει για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων που κάνατε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της αρθροσκόπησης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα athloclinic.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »