Ψυχική υγεία : Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση

running couple

Αν και τα οφέλη της τακτικής άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας για την εμφάνιση και την σωματική απόδοση είναι γνωστά, λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν το γεγονός ότι η άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας και να δημιουργήσει επίσης μια πιο θετική προοπτική για τη ζωή.

Έτσι, εάν σκέφτεστε να γίνετε πιο ενεργοί σωματικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η τακτική άσκηση δεν μπορεί μόνο να σας βοηθήσει σε μια καλύτερη εμφάνιση, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στο να νιώσετε καλύτερα.

Ποιο κάτω είναι έξι τρόποι άσκησης που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής σας υγείας:

1. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), ενός νευροδιαβιβαστή που μπορεί να διεγείρει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Τόσο η καρδιοαναπνευστική άσκηση όσο και η άσκηση ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανύψωση των επιπέδων του BDNF, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι μορφές άσκησης όχι μόνο βοηθούν τους μύες σας να γίνουν πιο δυνατοί, αλλά ενισχύουν επίσης και την εγκεφαλική σας δύναμη.

2. Η εκτέλεση διαφορετικών ειδών σωματικής άσκησης ή η εκμάθηση του πώς να εκτελείτε ένα νέο είδος άσκησης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται ο εγκέφαλός σας, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας και της ψυχικής οξύτητας. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά μια άσκηση και μαθαίνετε πώς να εκτελείτε νέα μοτίβα κινήσεων, ο εγκέφαλός σας και το νευρικό σας σύστημα υπολογίζουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας για την εκτέλεση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Καθώς βελτιώνεστε σε μια δραστηριότητα, ενισχύετε την ικανότητα του εγκεφάλου σας να συνδέει τις κουκίδες και να ενεργοποιεί τους σωστούς μύες για να σας βοηθήσει να εκτελέσετε τις απαραίτητες κινήσεις. Αυτό βοηθά στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου σας, το οποίο έχει άμεσο αποτέλεσμα στην συνολική ψυχική σας υγεία.

3. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας, η οποία έχει άμεση επίδραση στην ψυχική σας υγεία. Μαθαίνοντας για παράδειγμα πώς να τελειοποιήσετε μία στάση της Γιόγκα ή πως να εκτελέσετε μία έλξη με το σωματικό σας βάρος μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι μπορείτε να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους, και αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης σας.

Δείτε επίσης : Η αισιοδοξία δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

4. Πόσο ωραία νιώθετε μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο; Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σας επισκευάζεται μετά από τις προκλήσεις της ημέρας και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της καλής ψυχικής υγείας. Ένας καλός ύπνος είναι επίσης κρίσιμος για την επαναφόρτιση και ανανέωση του εγκεφάλου σας και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας.

5. Ζώντας μέσα σε μία καθημερινότητα με γρήγορους ρυθμούς, η ευκαιρία να αφιερώσετε χρόνο από την ημέρα σας για να επικεντρωθείτε σε εσάς και στην αγαπημένη σας δραστηριότητα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Ο χρόνος που αφιερώνετε για την άσκηση είναι μια ευκαιρία για να αποσυνδεθείτε από τον υπόλοιπο κόσμο και να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε και να βελτιώσετε τη συνολική σας διάθεση.

6. Παρακολουθώντας μαθήματα ομαδικής εκγύμνασης ή απλά το να βρίσκεστε σε ένα γυμναστήριο που περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται για τη βελτίωση της υγείας τους, μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με άλλα άτομα, κάτι που αποτελεί σημαντικό συστατικό της καλής ψυχικής υγείας. Εάν είστε νέος σε μια περιοχή ή περνάτε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας, όπως ένα χωρισμό, ο χρόνος εκγύμνασης μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συναντήσετε νέους ανθρώπους και να δημιουργήσετε νέες φιλίες. Πολλά στούντιο γυμναστικής και ομαδικά μαθήματα γίνονται μικρές κοινότητες και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε το κοινωνικό σας δίκτυο, το οποίο μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία.

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »