Τρέξτε ένα λεπτό την ημέρα και βελτιώστε την οστική σας υγεία

Μόλις ένα λεπτό τρέξιμο την ημέρα αρκεί για να έχουν καλύτερη οστική υγεία οι γυναίκες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Έξετερ και του Λάνκαστερ, διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες έκαναν σύντομη υψηλής έντασης άρση βαρών, που αντιστοιχούσε σε μέτριας έντασης τρέξιμο, αν ήταν σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο ή αργό τρέξιμο αν ήταν σε μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, είχαν καλύτερη οστική υγεία.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από τη βάση UK Biobalk και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έκαναν κατά μέσο όρο 60-120 δευτερόλεπτα υψηλής έντασης άρση βαρών την ημέρα είχαν 4% καλύτερη οστική υγεία από εκείνες που γυμνάζονταν λιγότερο από ένα λεπτό.

Στο δείγμα περιλαμβάνονταν πάνω από 2.500 γυναίκες και οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησής τους συγκριτικά πάντα με την οστική τους υγεία, όπως αυτή μετρήθηκε με υπερήχους στο οστό της φτέρνας.

Εκτός από 4% καλύτερη οστική υγεία οι γυναίκες που έκανα υψηλής έντασης γυμναστική για ένα ένας έως δύο λεπτά την ημέρα είχαν επίσης 6% καλύτερη οστική υγεία από εκείνες που αθλούνταν πάνω από δύο λεπτά ημερησίως.

«Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν είναι καλύτερο να κάνουμε μικρά διαστήματα έντονης γυμναστικής σε διάφορα διαστήματα της ημέρας ή να αθλούμαστε μια συγκεκριμένη ώρα μια ή δυο φορές την εβδομάδα, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην υψηλής έντασης γυμναστική με βάρη και την καλύτερη οστική υγεία στις γυναίκες», λέει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Βικτόρια Στάιλς.

Και προτείνει σε όλους μας να προσθέσουμε μερικά λεπτά τρεξίματος ή άλλης μορφής έντονης άσκηση στην ημέρα μας, διότι η καλή οστική υγεία έχει πολλαπλά οφέλη, όπως την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη μείωση του κινδύνου οστικών καταγμάτων στην τρίτη ηλικία.

Πηγή: health.in.gr

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital