Υγεία γονάτου και απώλεια βάρους

gonato

Αν είστε υπέρβαρος και αισθανθείτε πόνο στην άρθρωση του γόνατος εξαιτίας μιας κατάστασης φθοράς όπως η οστεοαρθρίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει μία συμβουλή: να χάσετε βάρος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γόνατο είναι μια άρθρωση που φέρει βάρος και όσο περισσότερη πίεση ασκείτε, τόσο πιο καταπονημένη μπορεί να γίνει. Επειδή τα γόνατά σας πρέπει να υποστηρίζουν το υπερβολικό βάρος κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας. Ενώ η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, εξαρτάται από εσάς η ενδυνάμωση.

Όλα γίνονται ευκολότερα

Εκτός από την ίδια την απώλεια βάρους που παίρνει την πίεση το γόνατό σας, η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τη δύναμη του γόνατός σας με διαφορετικό τρόπο. Όταν είστε υπέρβαροι, η άσκηση μπορεί να είναι δύσκολη. Το πρόσθετο βάρος μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στα πνευμόνια σας, πράγμα που σας κάνει να «λαχανιάσετε» πιο γρήγορα. Το σώμα σας πρέπει επίσης να προπονηθεί σκληρότερα για να κινηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά σε ένα υπέρβαρο άτομο για να κυκλοφορήσει το αίμα παρά σε ένα άτομο με υγιές βάρος. Όταν χάσετε βάρος, είστε σε καλύτερη θέση να ασκείστε, που με τη σειρά του μπορεί να ενισχύσει τους μύες γύρω από το γόνατο και να βελτιώσει την ευελιξία σας.

Λιγότερη δυσκαμψία στο γόνατο

Δύο ερευνητικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών του 2011 συνέδεσαν την απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες με μειωμένο πόνο στο γόνατο και βελτιωμένη κινητικότητα. Μία μελέτη μέτρησε 19 παχύσαρκους ενήλικες που παρουσίασαν πόνο στο γόνατο πριν και μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ενήλικες ανέφεραν λιγότερη δυσκαμψία στο γόνατο και καλύτερη μυϊκή λειτουργία. Η δεύτερη ερευνητική μελέτη που παρουσιάστηκε μέτρησε την επίδραση της απώλειας βάρους σε εκείνους που θεωρούνται παθολογικά παχύσαρκοι – 100 κιλά ή περισσότερο υπέρβαροι – που υποβλήθηκαν σε γαστρική χειρουργική επέμβαση bypass. Μετά την απώλεια βάρους των συμμετεχόντων, παρουσίασαν μειωμένο πόνο αλλά δεν αξιολόγησαν την κινητικότητα του γόνατός τους.

Δείτε επίσης : Πως να προστατέψετε τα γόνατά σας αν ασκείστε συχνά

Τα επόμενα βήματα

Όταν χάσετε βάρος, μπορεί να αντιμετωπίσετε μειωμένη πίεση στο γόνατο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το γόνατό σας γίνεται αυτόματα υγιές, σύμφωνα με τον Mike Doherty, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. «Η μείωση του υπερβολικού βάρους από το γόνατο που πονάει, επιτρέπει την καλύτερη απόδοση από πλευράς λειτουργίας», ανέφερε ο Doherty. Ο πόνος μπορεί να μην καλυτερεύει, «ίσως επειδή η υγεία του ίδιου του γόνατος δεν βελτιώθηκε σημαντικά». Όταν χάσετε βάρος, εναπόκειται σε εσάς να κάνετε τα επόμενα βήματα για να βελτιώσετε τη δύναμη και την υγεία του γόνατος.

Αν έχετε υγιές βάρος

Όταν έχετε υγιές βάρος, τα γόνατά σας είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να υποστηρίξουν το σώμα σας. Και είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να τα δυναμώσετε. Ακόμα, η σχέση μεταξύ απώλειας βάρους και βελτίωσης της λειτουργίας του γονάτου αφορά κυρίως αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η απώλεια βάρους εάν είστε ήδη σε υγιές βάρος δεν είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της αντοχής του γόνατος. Επίσης, η απώλεια υπερβολικού βάρους μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των αρθρώσεων επειδή το σώμα σας μπορεί να μην παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά για να κρατήσει τα οστά σας υγιή και δυνατά. Θυμηθείτε επίσης ότι η παχυσαρκία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στον πόνο στο γόνατο. Συνθήκες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο ανεξάρτητα από το βάρος σας.

Πηγή : livestrong.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »