Yoga Vs πόνοι στην πλάτη

yoga ponoi stin plati

Yoga και πόνοι στην πλάτη : Όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, η yoga είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να τους ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό και να ανακουφίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον πόνο.

Η yoga είναι σειρά ασκήσεων αναπνοής, σωματικών στάσεων και ατομικού ή ομαδικού διαλογισμού για την πειθαρχία και την αυτεπιβολή του ανθρώπου στο σώμα και στο πνεύμα του. Οι πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Κάποτε μπορεί να υποχωρήσουν μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Δεν είναι όμως σπάνιο να επιμένουν για μήνες ή χρόνια. Υπολογίζεται ότι μέχρι 90% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης τους. Πολλοί από αυτούς θα υποφέρουν μακροχρόνια. Οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται χρόνιο πόνοι της κάτω πλάτης, δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως κατανοητοί. Το πρόβλημα είναι σοβαρό από όλες τις απόψεις διότι μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

Οι στόχοι της θεραπείας για τους χρόνιους πόνους της κάτω πλάτης, είναι η ανακούφιση του ασθενούς και η διατήρηση της κανονικής του λειτουργικότητας. Τα θεραπευτικά όπλα που υπάρχουν είναι τα φάρμακα (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά), η σωματική άσκηση (ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, τεντώματα), η φυσιοθεραπεία (γιόγκα, μασάζ, χειροπρακτική, βελονοθεραπεία). Δυστυχώς η εμπειρία δείχνει ότι τα αποτελέσματα των θεραπειών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα για τους χρόνιους πόνους της κάτω πλάτης, δεν είναι ικανοποιητικά στο βαθμό που θα έπρεπε. Σε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εργασία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (Group Health Cooperative΄s Center for Health Studies), δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της γιόγκα σε 101 ασθενείς με χρόνιους πόνους του κάτω μέρους της πλάτης. Οι ηλικίες των ασθενών αυτών ήταν από 20 έως 64 ετών. Για να συμμετέχουν έπρεπε να είχαν πόνο της κάτω πλάτης που δεν είχε σχέση με κατάσταση της υγείας τους που μπορούσε να εξηγήσει τον πόνο (καρκίνο, κατάγματα, εγκυμοσύνη, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη) Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από τις 3 ακόλουθες ομάδες θεραπείας:

Yoga : Μαθήματα γιόγκα 75 λεπτών για εκμάθηση της τεχνικής και εξάσκηση στο σπίτι για 12 εβδομάδες Αεροβική γυμναστική: Αεροβική γυμναστική με ενδυνάμωση μυών και τεντώματα σε μαθήματα 75 λεπτών με εξάσκηση στο σπίτι για 12 εβδομάδες Βιβλία: Η τρίτη ομάδα ασθενών έλαβε μόνο βιβλία επιμόρφωσης για αυτοβοήθεια των ασθενών που πάσχουν με πόνους στην πλάτη.

Διάβασε επίσης : Οι ασκήσεις yoga που καταπολεμούν το στρες

Μετά την παρέλευση των 12 εβδομάδων οι ασθενείς στην ομάδα της γιόγκα, είχαν λιγότερες ανάγκες σε φάρμακα κατά του πόνου και μπορούσαν καλύτερα από τους υπόλοιπους να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες οι οποίες απαιτούσαν συμμετοχή της πλάτης τους. Μετά από 26 εβδομάδες, οι ασθενείς που έκαναν γιόγκα, είχαν καλύτερη λειτουργικότητα σε σχέση με την πλάτη τους και υπέφεραν από λιγότερο πόνο σε σύγκριση με τους ασθενείς των δύο άλλων ομάδων θερπαείας. Πρέπει να προσθέσουμε ότι στην εν λόγω έρευνα χρησιμοποιήθηκε η μορφή της γιόγκα γνωστή με το όνομα viniyoga. Πρόκειται για μια ήπια και απλή μορφή γιόγκα, εύκολη στην εκμάθηση, που περιλαμβάνει 17 στάσεις και επιτρέπει την προσαρμογή ανάλογα με το τύπο σώματος των ασθενών. Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη γιόγκα για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων στην πλάτη τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Στη συνέχεια είναι σημαντικό να επιλέξουν ένα εκπαιδευτή γιόγκα που να έχει καλή εμπειρία με ασθενείς που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη. Είναι σημαντικό όπως οι ασθενείς με πόνο στην πλάτη να παρακολουθούνται από το γιατρό τους.

Πράγματι εκτός από τους συνήθεις και πολύ συχνούς χρόνιους πόνους της κάτω πλάτης, υπάρχουν και καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα σοβαρές και ακόμη επικίνδυνες. Ο γιατρός θα διαπιστώσει εάν οι πόνοι στην πλάτη οφείλονται σε μια άλλη σοβαρή πάθηση. Για παράδειγμα εάν υπάρχουν μουδιάσματα ή αδυναμίες στα πόδια, πυρετός, ανεξήγητη απώλεια βάρους, εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου και τώρα εμφανίζονται πόνοι στα οστά ή και στην πλάτη, εάν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού, τότε είναι απαραίτητο ο γιατρός να διερευνήσει πλήρως την κατάσταση του ασθενούς. Συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι οι χρόνιοι πόνοι της κάτω πλάτης, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η γιόγκα φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, όμως χρειάζονται και άλλες έρευνες που να επιβεβαιώνουν ή όχι το γεγονός αυτό. Αναμένοντας οι ασθενείς με τη βοήθεια του γιατρού τους, πρέπει να επιλέγουν τις πλέον κατάλληλες θεραπείες για την περίπτωση τους.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »