Ποιος ο ρόλος των μυικών διατάσεων

diataseis

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι διατάσεις δεν αντικαθιστούν την προθέρμανση, αλλά είναι ως επί το πλείστον συνοδευτικές στο γενικότερο ασκησιολόγιο.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να λύσει ο αθλούμενος είναι το όριο επιβάρυνσής του. Καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου ο οργανισμός να είναι έτοιμος για την επόμενη επιβάρυνση χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό της προπόνησης.

Για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών είναι αναγκαία η σωστή προετοιμασία του για έντονες επιβαρύνσεις όσο και η αποκατάσταση μετά από αυτές.

Σε αυτό το σημείο ο ρόλος των μυϊκών διατάσεων είναι πολύ σημαντικός. Οι μυϊκές διατάσεις (stretching) μεταβάλλουν το μήκος του μυ με αποτέλεσμα την καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποτελεσματική λειτουργία των κινητικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος.

Σκοπός τους είναι:

  • H αύξηση του μυϊκού μήκους και η βελτίωση της κινητικότητας μιας άρθρωσης. Ο μυς είναι ξεκούραστος, δυνατότερος και αντεπεξέρχεται καλύτερα στις απαιτήσεις.
  • Η βελτίωση της μυϊκής απόδοσης. Ο αθλούμενος γυμνάζεται στις ιδανικές ακραίες θέσεις.
  • Η πρόληψη τραυματισμών και η αποκατάσταση κινητικότητας μετά από αυτές.
  • Η ελάττωση της μυϊκής έντασης, καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
  • Η βελτίωση στο συντονισμό των κινήσεων αφού υπάρχει μυϊκή αίσθηση και γίνεται οικονομία ενέργειας.
  • Η αυτοσυγκέντρωση. Θυμηθείτε ότι οι αγώνες υψηλού επιπέδου κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Δείτε επίσης : Διατάσεις για μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διατατικές ασκήσεις δεν αντικαθιστούν την προθέρμανση αλλά συνοδεύουν τις γενικές ασκήσεις, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως ασκήσεις ευλυγισίας.

Αν και οι μυικές διατάσεις είναι σε όλους απαραίτητες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους νεαρούς αθλητές καθώς εξελίσσεται η ανάπτυξη τους.

Οι διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις οξέως πόνου, αιματώματος, φλεγμονής ή κατάγματος.

Οι διατάσεις χωρίζονται σε:

  • ενεργητικές (Ο αθλητής συμμετέχει στη διαδικασία επιμήκυνσης).
  • παθητικές (Δε συμμετέχει αλλά χαλαρώνει στο τέλος. Ο συναθλητής βοηθάει στην επιμήκυνση των μαλακών μορίων).
  • αυτοδιατάσεις (Χρησιμοποιείται το βάρος του αθλητή).

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση είναι σημαντικές. Πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα sets στο χρόνο αποκατάστασης. Λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες του αγωνίσματος και του αθλούμενου, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα, δημιουργώντας ένα ήρεμο κλίμα με στόχο την αυτοσυγκέντρωση του αθλητή.

Έτσι θα μπορέσει στην επόμενη προπόνηση να δώσει το μέγιστο της προσπάθειας αφού θα έχει επανέλθει σωματικά και ψυχικά.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »