Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η διατροφή ενός υπεραθλητή

Αυτός ο θεότρελος τύπος θέλει να κολυμπήσει πάνω από 40 χιλιόμετρα σερί. Πώς; Ρυμουλκώντας έναν κορμό 45 κιλών και τρώγοντας ένα σούπερ-σνακ αντοχής δικής του έμπνευσης

Τον «τρελό» Βρετανό αθλητή και προπονητή Ross Edgley τον έχεις ξανασυναντήσει, εδώ, στο Askmen. Πρόπερσι κατάφερε να αποδείξει τι σημαίνει αντοχή και δύναμη πέρα από τα όρια, τρέχοντας 42 χιλιόμετρα διαδρομής σέρνοντας ένα Mini Countryman. Πέρσι, δοκίμασε κάτι ακόμη πιο εξωφρενικό: έτρεξε 30 μαραθωνίους σε 30 μέρες πάνω σε διάδρομο. Και φέτος, αυτός ο υπεραθλητής είναι έτοιμος να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ, μια ανεπανάληπτη υπερμαραθώνια κολυμβητική πρόκληση: 40 χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης.

Μάθε πόσο παράδοξα προπονήθηκε και ποια ήταν η διατροφή του γι’ αυτή την υπεράνθρωπη δοκιμασία.

Είναι τρελός ο Βρετανός!

Για τον συγκεκριμένο άντρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης ως ο αθλητής με τη μέγιστη αντοχή και δύναμη στον πλανήτη, καμία αθλητική δραστηριότητά του δεν είναι συμβατική. Για παράδειγμα, την προηγούμενη άνοιξη ανεβοκατέβηκε σε έναν τοίχο τεχνητής αναρρίχησης επί 24 συνεχόμενες ώρες καλύπτοντας μια απόσταση όση και η κορυφή του Έβερεστ, ενώ πριν έξι μήνες ολοκλήρωσε ένα άγριο τρίαθλο με ένα κορμό 45 κιλών στην πλάτη (δες βίντεο και πάθε πλάκα):

Ναι, ο Ross Edgley είναι για τα σίδερα -κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όμως, δεν επιχειρεί όλα αυτά τα εξωπραγματικά ρεκόρ μόνο και μόνο για να περάσει την ώρα του, αλλά και για να ενισχύσει με τον τρόπο του μια σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις.

Για μια ακόμη τέτοια κίνηση καλής θέλησης, ο Edgley αποφάσισε να διασχίσει 40 χιλιόμετρα υγρού στίβου. Με ένα κορμό 45 κιλών δεμένο στη μέση του! Και τους τελευταίους πέντε μήνες προετοιμάζεται εντατικά γι’ αυτό το σκοπό. Διάβασε πώς, από τον ίδιο:

«Πριν από την τελική προσπάθειά μου να κολυμπήσω την απόσταση που χωρίζει τα νησιά Μαρτινίκα και Σάντα Λουτσία στην Καραϊβική, θα πρέπει να κερδίσω οπωσδήποτε τον αγώνα The Great Swim, που διοργανώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε λίγες μέρες από σήμερα. Θα είναι η καλύτερη προπόνηση για το σκοπό που επιδιώκω», λέει ο Edgley και συνεχίζει: «Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι αληθινά σκληρός και απαιτητικός -φαντάσου ότι επιτηρείται αποκλειστικά από ειδική ομάδα των Royal Marines- και τα 14 χιλιόμετρα που πρέπει να ολοκληρώσει κανείς πολύ συχνά οδηγούν τους κολυμβητές σε υποθερμία και κράμπες που εύκολα μπορεί να καταλήξουν σε πνιγμό».

«Στην μεγάλη πρόκληση που έχω να αντεπεξέλθω στις 12 Νοεμβρίου του 2017, κολυμπώντας σε ζεστά νερά αλλά τριπλάσια απόσταση συν ένα κορμό 45 κιλών στη μέση, θα έχω επίσης τη βοήθεια από μια μικρή ομάδα φίλων -εκπαιδευτών των Royal Marines- συν ένα σκάφος που θα βρίσκεται κάθε στιγμή δίπλα μου», λέει ο Edgley και τονίζει με νόημα: «Βλέπεις, η θάλασσα εκεί, βρίθει καρχαριών».

Η επιστημονική διατροφή του υπεραθλητή

«Είναι δύσκολο να γνωρίζω ακόμη πόσο χρόνο θα μου πάρει να ολοκληρώσω τον συγκεκριμένο διάπλου. Αν τα ρεύματα, αλλά και οι καρχαρίες ή οι δηλητηριώδεις μέδουσες δεν είναι φιλικά εκείνη τη μέρα, μπορεί να ξεπεράσω και τις 24 ώρες. Αν όλα έρθουν ευνοϊκά ίσως χρειαστώ 20 ώρες. Αλλά το πιο σίγουρο απ’ όλα είναι ότι θα κάψω χιλιάδες θερμίδες προσπαθώντας να κολυμπήσω έναν θαλάσσιο υπερμαραθώνιο με ένα γιγάντιο κορμό δεμένο στην άκρη του μαγιό μου», λέει ο Edgley.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω αρχίσει από τώρα να καταναλώνω κάπου μεταξύ 6.000 και 8.000 θερμίδες καθημερινά, φτάνοντας τις 15.000 λίγες μέρες πριν τον αγώνα. Αυτά τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα αποτελούνται από 62% από υδατάνθρακες, 27% από λίπος και 11% από πρωτεΐνης -με τέτοια ακρίβεια», αναφέρει ο Edgley.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η διατροφή ενός υπεραθλητή 1

Το αγαπημένο του σούπερ-καύσιμο αντοχής για πριν την προπόνηση στη θάλασσα βρίσκεται στην παρακάτω συνταγή, η οποία περιέχει με επιστημονική ακρίβεια τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών που ανέφερε παραπάνω:

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η διατροφή ενός υπεραθλητή 2

Τα υλικά
> 3 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο
> 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
> 50 γραμμάρια ψιλοκομμένης βρώμης
> 25 γραμμάρια πρωτεΐνη ορού γάλακτος
> 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
> 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
> 1 ολόκληρο αυγό
> 1 κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλα

Η ετοιμασία
> Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175 βαθμούς
> Ανακατεύεις όλα τα συστατικά μέχρι να γίνει μια ομαλή ζύμη
> Πλάσε 8 περίπου «μπιφτεκάκια» με τη ζύμη και βάλε τα στο φούρνο για 15 λεπτά.

Πηγή: gr.askmen.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »