Τα θεμελιώδη πράγματα που πάντα ξεχνάς να κάνεις μετά την προπόνηση

Μόλις έχεις ολοκληρώσει όλο το πρόγραμμά σου μένοντας αφοσιωμένος στα σετ και τις επαναλήψεις των ασκήσεων που ήταν γραμμένες στο χαρτί. Νιώθεις υπερήφανος που επετέλεσες με όρεξη το καθήκον σου -εντάξει, τα έχεις «παίξει» και λίγο- και ετοιμάζεσαι να κατευθυνθείς στα αποδυτήρια για να κάτσεις κάτω από το δροσερό νερό της ντουζιέρας.

Μήπως όμως έχεις ξεχάσει κάτι πολύ πιο ουσιώδες; Διάβασε παρακάτω 8 πράγματα, που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μετά από κάθε προπόνηση. Αλλιώς, έχεις αφήσει την προσπάθεια ημιτελή.

#1. Δέκα λεπτά διατάσεις

Τα θεμελιώδη πράγματα που πάντα ξεχνάς να κάνεις μετά την προπόνηση 1

Αμέσως μετά την τελευταία επανάληψη του τελευταίου σετ, οι μύες σου έχουν ανάγκη να ξεμπλοκαριστούν από την υψηλή συγκέντρωση γαλακτικού οξέος. Μια σειρά από διατατικές κινήσεις θα επιτρέψουν στο σώμα σου να αποθεραπευτεί γρηγορότερα και επιπλέον θα προάγουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στην αύξηση των μυών που δούλεψες στις μπάρες.

#2. Λίγο τρέξιμο ακόμη

Δεν υπάρχει τίποτε κακό να εκτελέσεις μια 20λεπτη ήπια πορεία πάνω στο διάδρομο αμέσως μετά τις διατάσεις. Αντιθέτως, οι ειδικοί τονίζουν πως λίγο τρέξιμο είναι απαραίτητο μετά από μια συνεδρία με πολλά κιλά, επιτρέποντας στην καρδιά να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα στους πρησμένους μυς σου βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της πολυπόθητης υπερτροφίας.

#3. Αργείς να φας

Το σκληρά προπονημένο μυϊκό σου σύστημα έχει τεράστια ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία που απώλεσε, ιδίως αμινοξέα και υδατάνθρακες. Φρόντισε να εφοδιάσεις το σώμα σου με ένα υψηλής ποιότητας γεύμα, όχι αργότερα από 15 με 20 λεπτά.

Τα θεμελιώδη πράγματα που πάντα ξεχνάς να κάνεις μετά την προπόνηση 2

#4. Επιμένεις αποκλειστικά στην πρωτεΐνη

Όμως, οι υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης είναι το ίδιο ή και περισσότερο αναγκαίοι, μιας και έχουν την ιδιότητα να ανεφοδιάζουν τους μυς και το συκώτι με γλυκογόνο, το οποίο κατασπαταλήθηκε από τα πολλά κιλά που σήκωνες. Τροφές σαν τις πατάτες, το ρύζι και το ψωμί εισέρχονται αστραπιαία στο κυκλοφορικό σύστημα βελτιώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και, κατά συνέπεια ισορροπώντας το ενεργειακό ισοζύγιο των εξαντλημένων μυών σου.

#5. Δεν έχεις ένα σέικερ εύκαιρο

Ομοίως με τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη σε σκόνη απορροφάται ταχύτατα από τα μυϊκά κύτταρα, εφοδιάζοντάς τα με όση θρέψη χρειάζονται για να αποκατασταθούν και να συνεχίσουν να γιγαντώνονται ακόμη και ώρες μετά την προπόνηση.
> Έχε πάντα στην τσάντα σου ένα σέικερ και ένα σακουλάκι με μια-δυο μεζούρες σκόνης ορού γάλακτος. Γεμίζεις με νερό από τον ψύκτη του γυμναστηρίου και το κατεβάζεις μονορούφι.

#6. Πλακώνεσαι στα λιπαρά

Τα θεμελιώδη πράγματα που πάντα ξεχνάς να κάνεις μετά την προπόνηση 3

Ένα πιάτο με περίσσιο λίπος όχι μόνο αργεί να χωνευτεί, αλλά επιπλέον εμποδίζει τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη να εφοδιάσουν απρόσκοπτα τα μυϊκά κύτταρα.

#7. Τσιγκουνεύεσαι τα συμπληρώματα

Σίγουρα, για έναν άντρα που θέλει να γυμνάζεται σκληρά, τα συμπληρώματα για μετά την προπόνηση είναι ένα σχετικά ακριβό «εφόδιο», ωστόσο απολύτως απαραίτητο. Αν ο κύριος στόχος σου είναι να κάψεις πολύ λίπος και να γεμίσεις βουνά από μυς, η κρεατίνη, η γλουταμίνη, τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA) και η λευκίνη αξίζουν τα λεφτά τους. Κατανάλωσε τα συμπληρώματά σου μαζί με το γεύμα που θα φας μετά την προπόνηση.

#8. Δεν κοιμάσαι. Ούτε καν χαλαρώνεις

Τα θεμελιώδη πράγματα που πάντα ξεχνάς να κάνεις μετά την προπόνηση 4

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας ύπνος μετά από μια σκληρή προπόνηση βοηθά το νευρικό σύστημα να αυτοθεραπευτεί και τους μυς να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τον πιο γαλήνιο τρόπο. Όμως, για τους περισσότερους ανθρώπους κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αφού οι περισσότερες προπονήσεις λαμβάνουν χώρα σε πρωινές ή απογευματινές ώρες. Η μέση λύση είναι ένα οχτάωρο καλού ύπνου, τρεις ώρες μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας.

Πηγή: gr.askmen.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »