Τα αθλήματα έχουν οφέλη (και) στην ψυχική μας υγεία

Τα αθλήματα (τα ομαδικά και μη) μας βοηθούν στην εκγύμναση του σώματος, ωστόσο πέραν τούτου, έχουν σημαντικά οφέλη και στην ψυχική μας υγεία όπως έχουν αποδείξει πολλές έρευνες.

Βελτιώνουν τη διάθεση

Η γυμναστική ενεργοποιεί ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώσουμε πιο ευχάριστα και πιο ήρεμοι. Ιδιαίτερα τα ομαδικά αθλήματα προσφέρουν και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.

Μας βοηθούν στη συγκέντρωση

Ένας από τους λόγους που η γυμναστική είναι τόσο σημαντική είναι ότι μας βοηθά να διατηρούμε σε φόρμα νοητικές μας λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, ενώ μεγαλώνουμε. Συνδυάζοντας αερόβια άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης για τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε τα οφέλη.

Ελαττώνει το στρες

Όταν είμαστε δραστήριοι, το μυαλό μας ξεφεύγει από τα άγχη της καθημερινότητας και μας αφήνει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά. Η γυμναστική ρίχνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα, όπως της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Την ίδια στιγμή βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών, που δρουν σαν φυσικά ηρεμιστικά.

Μας βοηθά να προλάβουμε την κατάθλιψη

Η γυμναστική μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Duke, 156 ασθενείς με κατάθλιψη συμμετείχαν και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: γυμναστική μόνο, γυμναστική και αντικαταθλιπτικά, και μόνο αντικαταθλιπτικά. Και οι τρεις ομάδες εμφάνισαν βελτίωση, αλλά η ομάδα που έκανε μόνο γυμναστική είχε τα χαμηλότερα ποσοστά καταθλιπτικών επεισοδίων.

Βελτιώνουν τον ύπνο

Ο αθλητισμός και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας, μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, αλλά και να κάνουμε πιο βαθύ ύπνο. Αυτό, φυσικά, μας βοηθά να νιώθουμε ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα, καθώς ο καλός ύπνος και η ικανοποιητική ξεκούραση είναι σημαντικά για να έχουμε καλή διάθεση και ενέργεια. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και να μην γυμναζόμαστε αρκετά αργά – αν το κάνουμε αυτό, ίσως έχουμε υπερβολικά πολλή ενέργεια για να κοιμηθούμε αμέσως.

Βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση

Η συχνή άσκηση μπορεί να κάνει θαύματα για την αυτοπεποίθησή μας. Όσο αυξάνεται η δύναμη, η αντοχή και οι ικανότητές μας, αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Με αυτή την ανανεωμένη εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, λοιπόν, είναι πιο εύκολο να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Ακόμα και δέκα με δεκαπέντε λεπτά γυμναστικής την ημέρα είναι αρκετά για να σας φτιάξουν τη διάθεση. Και δεν χρειάζεται αυτά τα δεκαπέντε λεπτά να είναι πάντα κάμψεις ή τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο. Βρείτε διασκεδαστικούς τρόπους να συμπεριλάβετε τη γυμναστική στη ζωή σας. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι δεν είστε στα καλύτερά σας… βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια και χορέψτε! Εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε πως θα νιώσετε καλύτερα…

 

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital