Συμπληρώματα διατροφής: Χρήσιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί από εμάς να δίνουμε το 100% των δυνάμεών μας για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα, ενώ από την άλλη μάς απομακρύνει από τη σωστή διατροφή, αφού αναγκαζόμαστε να μη δίνουμε τόση σημασία στο πώς διατρεφόμαστε και πολλές φορές να τρώμε… στο πόδι για να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας.

Το πρόβλημα αυτό έρχονται να λύσουν, ως έναν βαθμό βέβαια, τα συμπληρώματα διατροφής, που δίνουν στον οργανισμό ό,τι πιθανώς δεν περιέχεται σε ένα διαιτολόγιο. Ο οργανισμός κάθε ανθρώπου έχει ανάγκη από ένα πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων τα οποία δεν μπορεί να πάρει με ευκολία από το πιάτο του και πρέπει να τα αναζητήσει αλλού.
Στα φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία από βιταμίνες και άλλα στοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό μπορούμε να προμηθευθούμε ό,τι χρειαζόμαστε κατά περίπτωση. Π.χ. για τα κρυολογήματα η βιταμίνη C είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, ενώ οι βιταμίνες της οικογένειας B ενισχύουν τον μεταβολισμό και αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Η καρδιά μας, από την άλλη πλευρά, έχει ανάγκη από ένα σύμπλεγμα βιταμινών A, C και E που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη B3 επίσης, γνωστή και ως νιασίνη, μειώνει την κακή χοληστερόλη και θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, ωστόσο για τη δοσολογία της πρέπει να ζητείται η συμβουλή του γιατρού.
Τα οστά μας πάλι περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο και η έλλειψη αυτών των στοιχείων μπορεί να τα καταστήσει ευάλωτα σε κατάγματα, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης, ειδικά για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η πρόσληψη λοιπόν αυτών των συστατικών από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και η λήψη βιταμίνης D που επίσης είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά, ενισχύουν τα κόκαλά μας.
Όσο για την τόσο σημαντική λειτουργία της αναπαραγωγής, εκεί χρειαζόμαστε ένα πλήθος βιταμινών και μετάλλων που μας εξασφαλίζουν την απόκτηση απογόνων. Ο κύριος ρυθμιστής όμως της παραγωγής σπερματοζωαρίων είναι ο ψευδάργυρος, τον οποίο μπορούμε να προμηθευθούμε εύκολα με μια επίσκεψη στο φαρμακείο.
Αξίζει ωστόσο να αναφερθούμε και σε άλλες δύο κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής, που είναι το κολλαγόνο και οι διάφορες «υπερτροφές», όπως λέγονται. Πρόκειται για προϊόντα που γνωρίζουν τεράστια εμπορική απήχηση τον τελευταίο καιρό, και μάλλον όχι άδικα, όπως πιστοποιούν όσοι τα έχουν χρησιμοποιήσει.
Το κολλαγόνο που βρίσκουμε στο εμπόριο αντικαθιστά το φυσικό κολλαγόνο που χάνουμε από τον οργανισμό μας καθώς περνούν τα χρόνια και έχει πολλαπλά οφέλη για τις αρθρώσεις μας, τον μεταβολισμό μας, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας, χαρίζοντάς μας ευεξία και ομορφιά. Από την άλλη πλευρά οι υπερτροφές, όπως είναι το ρόδι, ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου και οι πιο… εξωτικές γκότζι μπέρι, ιπποφαές και χλωρέλλα, αποτελούν αποθήκες πολυάριθμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων με πλούσια ανοσοποιητική, αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση.
Όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής όμως δεν αντικαθιστούν ούτε υποκαθιστούν ένα πλούσιο και ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο. Όπως το φανερώνει και το όνομά τους, συμπληρώνουν τη διατροφή μας και λειτουργούν επικουρικά ώστε να αποκτήσει ο οργανισμός μας όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι βασικά για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Πηγή αρθρογραφίας: διατροφολογική –  simpliromata-diatrofis

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »