Προπόνηση με ιμάντες αιώρησης

Η προπόνηση με ιμάντες συγκαταλέγεται στο είδος προπόνησης που λέγεται «λειτουργική». Είναι πολλά τα οφέλη της κι αυτό οφείλεται στα πολλά και διαφορετικά προπονητικά ερεθίσματα που δέχεται το σώμα μας, με αποτέλεσμα να έχουμε άμεσες προσαρμογές.

Πάμε όμως να δούμε γιατί:

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε πως στην προπόνηση με Ιμάντες ουσιαστικά χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματος μας για να γυμναστούμε. Ανάλογα με την κλίση του κορμού μας με το έδαφος, μπορούμε να αλλάξουμε το επίπεδο δυσκολίας μιας άσκησης. Έτσι λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα να γυμνάσουμε όλες τις μυικές ομάδες του σώματος με πολλές διαφορετικές ασκήσεις και τεχνικές. Οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην άσκηση με Ιμάντες υπολογίζονται γύρω στις 300.

Αυτό όμως που κάνει τόσο μοναδική αυτή τη μέθοδο άσκησης, είναι η έλλειψη ισορροπίας που υπάρχει κατά τη διάρκειά της προπόνησης. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλήρη σύσπαση του κορμού (κυρίως κοιλιακούς, ραχιαίους, λαγονοψοϊτες, γλουτούς). Έτσι σε κάθε άσκηση γυμνάζουμε εμμέσως και τις παραπάνω μυικές ομάδες. Όλη αυτή η σύσπαση που δημιουργείται, ενεργοποιεί εξτρά κινητικές μονάδες άρα και μυικές ίνες, οι οποίες θα γυμναστούν και θα δυναμώσουν στην επόμενη προπόνηση έχοντας ενεργοποιήσει ολοκληρωμένα τον πρωταγωνιστή μυ αλλά και τους συναγωνιστές της άσκησης.

Ένα ακόμα όφελος των Ιμάντων Αιώρησης, είναι βελτίωση της ισορροπίας και της νευρομυικής συναρμογής που επιτυγχάνεται μεταξύ των μυών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, οι μυς μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αλληλοεπιδρούν σε μια κατάσταση ανισορροπίας. Πράγμα το οποίο θα μας βοηθήσει σε απλές κινήσεις της καθημερινότητας μας.

Οι Ιμάντες απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα ασκουμένων, καθώς με την καθοδήγηση και τις συμβουλές ενός εξειδικευμένου γυμναστή, ο καθένας μπορεί να γυμνάσει όλο του το σώμα μόνο με το ίδιο του το βάρος.

Γιώργος Ιορδάνου – Personal Trainer

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »