Προπόνηση για αρχάριους : Πως να ξεκινήσετε στο γυμναστήριο

Επιτέλους τα καταφέρατε! Είστε μέλος ενός γυμναστηρίου. Εάν είστε ενθουσιασμένοι, αλλά και παράλληλα λίγο νευρικοί μην αγχώνεστε. Σχεδόν όλοι ήμασταν έτσι πριν μπούμε την πρώτη φορά στο γυμναστήριο. Από που πρέπει να ξεκινήσετε όμως;

Το κλειδί δεν είναι να προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα με την πρώτη, λέει ο προπονητής, Andrew Heffernan που βρίσκεται στο Λος Άντζελες. «Μάθετε μερικές κινήσεις, προπονηθείτε μέχρι να ιδρώσετε και φύγετε προτού κουραστείτε ή βαρεθείτε», αναφέρει.

Και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε να είστε ανοιχτόμυαλοι. Ίσως στην αρχή να φαίνεστε λίγο «παράξενοι» κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, ειδικά όταν θα ξεκινήσετε να βλέπετε αποτελέσματα. Στο μεταξύ, ας πούμε ότι το παρακάτω είναι ένας οδηγός επιβίωσης στο φανταστικό κόσμο του γυμναστηρίου!

Αρχικά πάρτε κάποια βοήθεια

Η πρώτη μέρα στο γυμναστήριο ίσως είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Η πιστοποιημένη personal trainer Jacque Crockford προτείνει να συζητήσετε την πρώτη σας μέρα με ένα από τα μέλη που εργάζονται στο γυμναστήριο.

«Είτε είναι personal trainer, είτε ειδικός σε κάποιο άθλημα ή ακόμα και υπάλληλος στην εξυπηρέτηση, είναι σημαντικό να ξεναγηθείτε στο χώρο, να κατανοήσετε τη λειτουργία του και να ρωτήσετε πράγματα γύρω από τον εξοπλισμό ή οτιδήποτε άλλο σας τραβήξει το ενδιαφέρον», αναφέρει.

Μετά από αυτό η Crockford συνιστά έναν προγραμματισμό με κάποιον personal trainer. «Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν με το επόμενο κομμάτι της εξίσωσης, να καταλάβετε το “γιατί”». Μολις κατανοήσετε το λόγο που πήγατε σε ένα γυμναστήριο, τότε ο προπονητής σας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Πολλά γυμναστήρια προσφέρουν μία δωρεάν συνεδρίa, οπότε αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κάνετε μία αρχή.

Κορυφαίες συμβουλές για… πρωτάρηδες

Θέλετε να παραμείνετε στο παιχνίδι ή να αποχωρήσετε; Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν για μία επιτυχημένη αρχή στη γυμναστηριακή σας εμπειρία.

Δείτε επίσης : Γράφτηκες στο γυμναστήριο; Τα 6 λάθη του πρωτάρη

Μάθετε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου

Ένα μεγάλο γυμναστήριο μπορεί να έχει εκατοντάδες μέρη εξοπλισμού, που σε κάποιον αρχάριο φαίνονται δύσκολα και χρειάζεται εγχειρίδιο χρήσης. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό! Πρέπει απλά να μάθετε κάποια βασικά κομμάτια του εξοπλισμού και κάποιες χρήσιμες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να εγκληματιστείτε στο γυμναστήριο.

Δοκίμασε ένα ομαδικό πρόγραμμα

Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν ομαδικά προγράμματα. Κάποια έχουν εκτεταμένα προγράμματα από την προπόνηση δύναμης μέχρι τη Zumba. «Εάν είστε καινούριου στο χώρο του Fitness, τα ομαδικά προγράμμα είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να μάθετε κάτι καινούριο», λέει η Crawford. Δείτε το πρόγραμμα του γυμναστηρίου κι επιλέξτε αυτό που σας φαίνεται πιο ενδιαφέρον και ταιριάζει στο πρόγραμμά σας.

«Καλό θα ήταν να πείτε ένα “γεια” στον εκπαιδευτή πριν το μάθημα και να αναφέρεται ότι είσαι καινούριος», λέει η Crawford. Στα υπέρ σας είναι και να ρωτήσετε τον προπονητή ότι είναι η πρώτη σας φορά στην άσκηση και αν αυτό το μάθημα είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν δεν είναι, βάλτε το στο πρόγραμμά σας για τον επόμενο μήνα που θα είστε πιο «παλιοί».

Ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες του γυμναστηρίου

Το γυμναστήριο μπορεί να γίνει ένα περίεργο μέρος για τους καινούριους, ειδικότερα όταν υπάρχει ελλιπής γνώση γύρω από το αντικείμενο. «Ευτυχώς οι περισσότεροι από τους άγραφους κανόνες ακολουθούν βασικές αρχές κοινής ευγένειας», λέει ο Morrison.

Εδώ είναι οι συμβουλές για να αποφύγετε δύσκολες καταστάσεις:

1. Καθάρισε τον εαυτό σου από τα βάρη και τον ιδρώτα. Αυτό είναι το μεγάλο και το πρώτο πράγμα στη λίστα για κάποιο λόγο.

2. Προσπάθησε να δώσεις χώρο στους άλλους που κάνουν βάρη για να μην νιώθουν ότι είστε αρκετά κοντά και σας χτυπήσουν.

3. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κομμάτι εξοπλισμού, ρωτήστε αν μπορείτε αν το μοιραστείτε με αυτόν που γυμνάζεται ή απλώς να του το επιστρέψετε πιο μετά.

4. Προσπαθήστε να μην σπαταλήσετε πολύ χρόνο σε ένα μηχάνημα. Ή αν απαραίτητα το κάνετε αυτό, επιτρέψτε και σε άλλους να προπονηθούν μαζί σας.

Πηγή : livestrong.com

Επιμέλεια και μετάφραση : Gimnastirio.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »