Ποιο είδος προπόνησης σου ταιριάζει ανάλογα με τον χαρακτήρα σου

proponisi xaraktiras

Κάποια στιγμή στη ζωή σου, σίγουρα έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο τεστ προσωπικότητας για να βρεις την ιδανική δουλειά ή για να εξακριβώσεις αν ο χαρακτήρας σου όντως ταιριάζει με το επάγγελμα που ακολούθησες.

Και αν, για παράδειγμα, έχεις βγει εξωστρεφής από το τεστ, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσες να διαπρέψεις στις πωλήσεις και τις δημόσιες σχέσεις. Αντίθετα, αν με βάση τη βαθμολογία του τεστ επιβεβαίωνες την εσωστρέφεια που διέπει τη στάση σου απέναντι στη ζωή, μια καλή δουλειά θα ήταν για σένα βιβλιοθηκονόμος, προγραμματιστής ή συγγραφέας.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τα τεστ προσωπικότητας μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια τη μέθοδο γυμναστικής που θα έχει περισσότερα οφέλη για σένα. «Σε ένα αθλητικό περιβάλλον όπως αυτό του γυμναστηρίου, τα εσωτερικά κίνητρα παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο στα αποτελέσματα που επιδιώκεις για το σώμα σου», λέει ο ψυχολόγος Todd Harris, επικεφαλής ερευνών στην εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, PI Worldwide. «Με βάση το χαρακτήρα κάθε άντρα αλλά και το επαγγελματικό προφίλ του, μπορεί ένας γυμναστής να καταρτίσει ένα πρόγραμμα πολύ κοντά στο ιδανικό, βοηθώντας τον αθλούμενο να προσεγγίσει τη γυμναστική όχι σαν μια ωφέλιμη αγγαρεία, αλλά σαν μια υγιεινή διασκέδαση».

Ο Harris ξεχώρισε 8 κύριους τύπους ανδρικής προσωπικότητας και τους βάζει ανά ζεύγος στη «ζυγαριά», συγκρίνοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους, προφητεύοντας με επιστημονική ακρίβεια τις μελλοντικές επιδόσεις τους.

Ανταγωνιστικός vs Συνεργατικός

Ένας ατομιστής θέλει πάντα να νικά. Ένας ομαδικός, θέλει απλά να παίζει.

> Οι άντρες με δεσπόζουσα θέση σε μια επιχείρηση είναι εξαιρετικά ανεξάρτητοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ευδοκιμώντας σε επαγγελματικούς στίβους όπου το κίνητρο της νίκης αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. «Το τένις είναι ένας ιδανικός τρόπος άθλησης για τους ανταγωνιστικούς χαρακτήρες», λέει ο Harris. «Καθαρά ατομικό άθλημα, συχνά διανοητικό και κυρίως, παιχνίδι γοήτρου. Ωστόσο, πιεζόμενοι υπερβολικά να πετύχουν το στόχο τους -τη νίκη-, τους κάνει να είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι οι ομαδικοί παίχτες, οι άντρες με χαρακτήρα που αναζητά διαρκή επιβεβαίωση από τους συνεργάτες και, κυρίως, από το αφεντικό. «Στους χώρους άθλησης, η προσωπική νίκη δεν είναι το ζητούμενο. Νιώθοντας σαν ένα γρανάζι μιας καλοδουλεμένης μηχανής, οι συνεργατικοί άνδρες νιώθουν ασφαλείς ανάμεσα σε μια ομάδα ορειβασίας, ένα γκρουπ rafting ή μια τάξη αερόμπικ, όπου η έμφαση δίνεται περισσότερο στη διασκέδαση», λέει ο Harris.

 antras kanei yoga

Κοινωνικός vs Μοναχικός

Ο πολύβουος «ντούρασελ» και ο εσωστρεφής «γιόγκι».

> Μια ακραία έκφραση εξωστρέφειας σε έναν άντρα είναι η αγάπη του για ανεξάντλητο κουβεντολόι και μια μόνιμη τάση για κριτική και φλερτ. Θα τον δεις πολύ συχνά στο κυλικείο της εταιρείας ή δίπλα από τον ψύκτη νερού να έχει στήσει πηγαδάκι. Αν δεν εργάζεται στο τμήμα δημοσίων σχέσεων ή δεν είναι ρεπόρτερ life style τηλεοπτικών εκπομπών, πάει χαμένη η κοινωνικότητά του. «Οι υπερ-κοινωνικοί άντρες θα απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία σπορ και προγραμμάτων προπόνησης, εφόσον υπάρχουν και άλλοι -πολλοί- δίπλα τους», λέει η Harris (βλέπε, επισκέψεις στο γυμναστήριο σε ώρες αιχμής ή ποδόσφαιρο 11Χ11, ίσως και μαραθώνιο).

«Οι εσωστρεφείς, από την άλλη, αναζητούν τη μοναξιά στην προπόνηση όπως ο καλόγερος στην ώρα της προσευχής του. Είναι αυτοί που θα στείλουν ευχές με e-mail αντί να τηλεφωνήσουν», λέει η Michelle Johnston, σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνη των τεστ αξιολόγησης προσωπικότητας της Myers-Briggs. «Αυτοί οι χαρακτήρες θα νιώσουν στο στοιχείο τους είτε τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις, είτε κάνοντας γιόγκα, δραστηριότητες που απαιτούν αυτοσυγκέντρωση και μηδενική παρενόχληση από τρίτους».

antras kanei podilato

Τελειομανής vs Στοχαστής

Αυτός που περνά το δέντρο από μικροσκόπιο και εκείνος που απολαμβάνει την περιπλάνηση στο δάσος.

> Ένα είδος εργασίας η οποία προσανατολίζεται στη σιγουριά των κανόνων του Excel και της λεπτομερούς δομής μιας απλής εταιρικής επιστολής (στηριζόμενη σε ενδελεχή έρευνα σε ετυμολογικά λεξικά και ιστορικά sites), αφορά συνήθως σε άντρες οι οποίοι τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πουκάμισα καλοσιδερωμένα και αυτοκίνητο μονίμως γυαλισμένο. «Στην αίθουσα με τα βάρη, αυτοί οι άντρες απαιτούν αναλυτικές εξηγήσεις για το ποιόν του προγράμματος προπόνησης, αφού πρώτα έχουν αναζητήσει ανάλογες επιστημονικές μελέτες στο Google», λέει ο Harris. «Εντέλει, θα πάρουν το μέγιστο του οφέλους, από ένα τυπικό ημικάθισμα με μπάρα».

Αντίθετα, οι στοχαστές της μεγάλης εικόνας είναι ανεκτικοί σε κάθε είδους πρόκληση, μη φοβούμενοι ακόμη και την αβεβαιότητα που μπορεί να κρύβει μια εξερεύνηση σε αχαρτογράφητα εδάφη. «Ο φυσικός τους χώρος είναι τα αθλήματα περιπέτειας κάθε επιπέδου, ενώ όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους άθλησης, δεν θα έλεγαν όχι σε προπονήσεις που δεν απαιτούν ρουτίνα: η δημιουργικότητα και η ελευθερία κινήσεων που τους παρέχει η ποδηλασία βουνού αλλά και οι τάξεις Power Yoga και Tai Chi, όπου κάθε στάση του σώματος μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς βαθμούς, λειτουργεί ιδανικά», εξηγεί ο Harris.

antras barbell

Αγχώδης vs Υπομονετικός

Ο άντρας που θέλει τα πάντα -έστω και λίγα- στην ώρα τους και ο άντρας που υποτάσσεται στωικά στα πάντα.

> Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι σε δουλειές που θυμίζουν τροχό της τύχης. Έτσι, επιδιώκουν ασφαλές και σταθερό εργασιακό περιβάλλον -και όχι κατ’ ανάγκη σε επιχειρήσεις του δημοσίου. «Δεν θα τους χαρακτήριζες ανασφαλείς, αλλά μάλλον σφόδρα αρνητικούς απέναντι σε ένα αντικείμενο εργασίας που δεν πληρώνεται με το μήνα και στην ώρα του», λέει η Johnston. «Ένας τέτοιος άντρας έχει ανάγκη από προγράμματα γυμναστικής με έμφαση στη ρουτίνα -τρεις συγκεκριμένες μέρες τη βδομάδα με το ελάχιστο πλάνο αναβάθμισης των ασκήσεων- και, ταυτόχρονα με σίγουρη απόδοση έπειτα από ένα εξάμηνο», λέει η ψυχίατρος.

Οι άντρες με υψηλότερα επίπεδα υπομονής και ικανότητα προσαρμογής σε «χύμα» επαγγελματικά περιβάλλοντα, δεν διακατέχονται από την αίσθηση του κατεπείγοντος. «Τέτοιες προσωπικότητες διαθέτουν αρκετές εσωτερικές αντοχές, οι οποίες μπορούν να διοχετευθούν σε προγράμματα εκγύμνασης όπως η κυκλική προπόνηση, το τρίαθλο και η διαλειμματική προπόνηση», συμβουλεύει η Johnston.

Πηγή: gr.askmen.com

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital