Ο δεκάλογος της σωματικής βελτίωσης

Τι λέμε όταν θέλουμε να αμφισβητήσουμε μία άποψη παλαιάς κοπής; Μία συνηθισμένη έκφραση είναι πως “δεν είναι γραμμένο στην πέτρα”. Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, εκτός από τις δέκα εντολές. Οι αυθεντικές δέκα εντολές δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με την σωματική βελτίωση.

Χωρίς να έχω τάση αρχαιολατρίας, η πεποίθηση πως το σώμα μας είναι κάτι εξ ορισμού μολυσμένο, δευτερεύον και ανάξιο προσοχής, δεν υπήρχε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έλεγε ο Θαλής, στον οποίο λέγεται πως πάτησε όλο αυτό που λέμε δυτικός πολιτισμός και επιστήμη. Πολύ αργότερα, περί τα 2500 χρόνια μετά, ο Νίτσε έλεγε πως “‘έχεις περισσότερη σοφία στο σώμα σου παρά στην πιο βαθιά σου φιλοσοφική σκέψη”. Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει ένας δεκάλογος για το σώμα; Στις παρακάτω γραμμές, κάνω μία απόπειρα να γράψω έναν δεκάλογο, ο οποίος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν βελτίωση του σώματός τους. Σας ενθαρρύνω να μην λάβετε αυτόν τον δεκάλογο ως κάτι απόλυτο, αλλά ως μία προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας για το τι είναι αποτελεσματικό και τι δεν είναι.

 

1. Αλλάξτε νοοτροπία, αμφισβητήστε τις διατροφικές σας συνήθειες και γνώσεις.

Είναι πολύ πιθανό πως δεν τα ξέρετε όλα και πως κάποια πράγματα τα κάνετε λάθος. Μάθετε να διαβάζετε πληροφορίες οι οποίες διαφωνούν με τις προϋπάρχουσες απόψεις σας χωρίς να υπεραντιδράτε.

 

2. Συνειδητοποιήστε πως η καθιστική ζωή είναι πολύ πιο βλαβερή από την κακή διατροφή.

Αυτό δεν σημαίνει πως η διατροφή είναι ασήμαντη αλλά σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η συνεισφορά της άσκησης είναι μεγαλύτερη στην υγεία και στην ποιότητα ζωής. Ακόμα και αν πάτε γυμναστήριο μην χάνετε την ώρα άσκοπα. Ο διάδρομος στην ένταση “λίγο πιο σιγά και κοιμάμαι όρθιος” έχει μηδενική συνεισφορά. Μην φοβάστε τα βάρη, δεν είναι μόνο για “φουσκωτούς” και εγωκεντρικούς ναρκίσσους. Και όταν λέμε βάρη εννοούμε με ένταση και με σωστή εκτέλεση. Μάθετε να κάνετε πολυαρθρικές ασκήσεις, όπως βαθιά καθίσματα και πιέσεις, ώστε να δουλεύετε πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, να σας μένει χρόνος και για άλλα πράγματα εκτός από το να γυμνάζεσαι και παράλληλα να καις πολλές θερμίδες.

 

3. Μην εμπιστεύεστε τυφλά κανέναν ειδικό.

Ζητήστε επιστημονικές αποδείξεις για τα όσα ακούτε και διαβάζετε. Οτιδήποτε μπορεί να υποστηριχτεί χωρίς αποδείξεις μπορεί να καταρριφθεί χωρίς αποδείξεις. Αρχίστε να υποψιάζεστε ακόμα περισσότερο όταν ο αγαπημένος σας ειδικός δεν αναφέρει τις λέξεις “θερμίδες“, “ιδρώτας”, και “προσπάθεια”. Εμπιστευτείτε μόνο όσους παραθέτουν αποδείξεις, ακόμα και όταν σας λένε δυσάρεστα πράγματα.

 

4. Μην χάνεστε στις λεπτομέρειες.

Απορρίψτε την τελειομανία και ότι την εκφράζει. Η τελειομανία φθείρει την ψυχολογία, μας κάνει να κοιτάζουμε καθημερινά την ζυγαριά ή να κάνουμε συνέχεια λιπομετρήσεις λες και είμαστε αθλητές υψηλού επιπέδου. Στους περισσότερους ανθρώπους οι λιπομετρήσεις είναι ψυχοφθόρες και τους αποπροσανατολίζουν από τους στόχους τους.

 

5. Απορρίψτε την αναβλητικότητα.

Υπάρχουν άτομα που αναβάλλουν την αλλαγή για χρόνια. Η αναβλητικότητα είναι αντιπαραγωγική και αντλείται από τον φόβο της αλλαγής και του ξεβολέματος. Η καλύτερη εποχή για αλλαγές διατροφή είναι σήμερα.

Δείτε επίσης : Αύξηση σωματικού βάρους : 3 σημαντικοί παράγοντες

6. Γυμναστείτε με κατάλληλο ντύσιμο, μην χρησιμοποιείτε την αφυδάτωση σαν μέθοδο αυτοτιμωρίας.

Όλοι έχουμε από έναν γείτονα που μέσα στο καλοκαιρινό λιοπύρι αποφασίζει πως η λύση που του διέφευγε τόσο καιρό είναι το να τρέξει κάτω από τον ήλιο ντυμένος με χειμωνιάτικα για να ιδρώσει μέχρι να λιποθυμήσει από την αφυδάτωση. Εκτός το αυτή η τακτική είναι αναποτελεσματική είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το ίδιο ισχύει και για την σάουνα. Αφυδάτωση δεν σημαίνει απώλεια λίπους.

 

7. Απορρίψτε την αυτο-λύπηση και τις αρνητικές σκέψεις.

Από αυτές αρχίζει ο αποπροσανατολισμός, η προσήλωση σε συμπληρώματα – μαγικές λύσεις και η σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Μην ζητάτε ψυχολογικό ή σωματικό δεκανίκι σε μορφή χαπιού. Μην μεταφράζετε την πνευματική κούραση σε σωματική. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας επιβίωσαν μέσα από πολλές δυσκολίες, οι περισσότεροι έζησαν για πολλά χρόνια χωρίς αυτοκίνητο και σε σπίτια χωρίς θέρμανση ενώ κάποιοι πέρασαν και από περιόδους μεγάλης διατροφικής στέρησης. Δεν διαμαρτυρόντουσαν για new age “υπογλυκαιμίες” και δεν ήξεραν από “chocolate craving”.

 

8. Μην γίνετε μέρος κάποιας μόδας γυμναστικής γιατί είναι καινούρια.

Όταν κάτι είναι καινούριο είναι απίθανο να υπάρχει συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία. Θα παίρνατε ένα φάρμακο που έχει δοκιμαστεί μόνο για 1 χρόνο ή ένα που υπάρχει 30 χρόνια; Πανάκριβοι τρόποι να χάνουμε χρόνο στο γυμναστήριο υπάρχουν αρκετοί, και θα εφευρίσκονται διαρκώς. Κάντε δοκιμασμένα πράγματα και αναθεωρήστε την αξία του συμβατικού. Συμβατικό σημαίνει δοκιμασμένο και αποτελεσματικό.

 

9. Απορρίψτε οποιαδήποτε διατροφή και πρόγραμμα γυμναστικής έχει μόνο άκαμπτους κανόνες χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να αυξάνουν την ποιότητα της, και όχι να μας απομονώνουν κοινωνικά. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές αποδείξεις, η καταπίεση στην πρόσληψη νερού και στην συχνότητα των γευμάτων καταδυναστεύουν τους ανθρώπους χωρίς κανένα πραγματικό όφελος.

 

10. Μείνετε σταθεροί και σχετικά συνεπείς σε ένα πρόγραμμα για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Κάθε στιγμή στο σώμα σας γίνονται εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις. Χωρίς να το αντιλαμβάνεστε, είστε πρακτικά ένα κινούμενο πείραμα. Με το να αλλάζετε συνέχεια τις συνθήκες των αντιδράσεων δεν θα καταλάβετε πού οδηγούν αυτές οι αντιδράσεις. Η σταθερότητα θα σας βοηθήσει να βγάλετε συμπεράσματα για το αν μία διατροφή ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής δουλεύει ή δεν δουλεύει. Η αλλαγή είναι καλή ιδέα αλλά θέλει κι αυτή σύνεση.

Αν κοιτάξουμε τον πλανήτη μας από ψηλά, θα δούμε πως ακόμα και η επιλογή για γυμναστική και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι μία επιλογή που δεν την έχουμε όλοι. Είτα μας αρέσει, είτε όχι, αν απομακρυνθούμε έστω και λίγο από τον μικρόκοσμο που ζούμε, θα διαπιστώσουμε πως πόλεμοι, φτώχεια, ανίατες (για την ώρα) ασθένειες, ατυχήματα, αποτρέπουν αρκετό κόσμο ακόμα και από την σκέψη να γυμναστεί και να φάει καλύτερα. Στους επικείμενους Ολυμπιακούς του Λονδίνου θα δούμε πως εμείς οι άνθρωποι, ακόμα και όταν όλα δεν πάνε ιδανικά στην ζωή μας, ακόμα και όταν έχουμε κινητικές ιδιαιτερότητες λόγω του ότι έχουμε ένα πρόσθετο μέλος, καλλιεργούμε ψυχικό σθένος μέσα από την γυμναστική. Στην περίπτωση των αθλητών με ειδικές ανάγκες ή με ειδικές δυνάμεις για εμένα, θα δούμε πως ακόμα και όταν το σώμα μας δεν είναι “τέλειο”, ο ουρανός είναι το όριο μας. Ελπίζω με αυτόν τον δεκάλογο να επανεκτιμήσετε την σχέση που έχετε με το σώμα σας και να το κάνετε ένα πιο φιλόξενο σπίτι για τον εαυτό σας.

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »