Μήπως είσαι… βουλιμικός στην προπόνηση και δεν το ξέρεις;

antras kourasmenos

Εάν έχεις τύψεις που δεν πήγες σήμερα στο γυμναστήριο και στο βραδινό μετράς τις… μπουκιές επειδή δεν έκανες αρκετό cardio νωρίτερα τότε ίσως όλα αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια μιας διαταραχής με την ανεπίσημη ονομασία «βουλιμία της άσκησης».

Μια κατάσταση που, αν και λιγότερο γνωστή από την διατροφική βουλιμία (και την ανορεξία), εντούτοις εμφανίζεται πολύ συχνά σε άντρες μεταξύ 20 και 30 ετών, ιδίως σε όσους πασχίζουν να μοιάσουν στους bodybuilders, αλλά χωρίς σωστή καθοδήγηση και κυρίως, με έλλειψη υπομονής. Και, αυτό μπορεί να τους διαλύσει ψυχικά και σωματικά, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Η βουλιμία της άσκησης αφορά σε μια ψυχική κατάσταση κατά την οποία ένας άντρας αισθάνεται υποχρεωμένος να τηρεί με αρρωστημένη εμμονή το προπονητικό του πρόγραμμα, αλλά και να διατρέφεται με ένα επίσης νοσηρό πείσμα, αναλύοντας λεπτομερώς θερμίδες και ποσότητες πρωτεΐνης ή να καταφεύγει σε κάθε λογής συμπληρώματα μυϊκής διόγκωσης», λέει η Kate Rosenblatt, κλινική διευθύντρια ενός εξειδικευμένου κέντρου θεραπείας διατροφικών διαταραχών στη Νέα Υόρκη.

«Το χειρότερο απ’ όλα είναι το γεγονός πως ενώ για τις ανορεξικές γυναίκες υπάρχουν σταθμισμένες καταγραφές ασθενών (γύρω στα 20 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ), για τη βουλιμία της άσκησης που μαστίζει τους νέους άντρες, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές», λέει η Rosenblatt. Ο λόγος, σύμφωνα με την γιατρό, έχει να κάνει καθαρά με την εξωτερική εμφάνιση του σώματος: κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ως διαταραγμένο ψυχικά έναν άντρα που πασχίζει να χτίσει τους μυς που επιθυμεί.

Και αυτό οδηγεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Διαβάστε επίσης : Για ποιο λόγο δεν έχεις ενέργεια όταν προπονείσαι

Ο Dr. Mauro Di Pasquale, επιστήμονας της αθλητικής διατροφής και της σωματικής άσκησης με ειδίκευση στη βαριατρική λέει: «Αν μονίμως δίνεις προτεραιότητα στις προπονήσεις και αδιαφορείς για τις κοινωνικές ή επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και αν παράλληλα η διατροφή σου με σκοπό τη γράμμωση και τη διόγκωση των μυών έχουν περάσει σε στάδιο ψύχωσης, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πάσχεις από το σύνδρομο της βουλιμίας της άσκησης» και συνεχίζει:

«Τα πρώτα συμπτώματα που θα νιώσεις είναι μόνιμο άγχος και ασυγκράτητη νευρικότητα. Σταδιακά, και μέσω των ανεξέλεγκτων προπονήσεων, θα διαπιστώσεις πόσο γρήγορα και σφοδρά αφυδατώνεσαι -σχεδόν κάθε βράδυ θα ξυπνάς μούσκεμα στον ιδρώτα. Και ο φαύλος κύκλος ξεκινά ακριβώς από αυτό το σημείο. Μέσα από την έντονη άσκηση θα νιώθεις μια πρόσκαιρη ανακούφιση και, ενστικτωδώς θα ανεβάζεις όλο και πιο πολύ την ένταση της προπόνησής σου. Οπότε, θα εμφανίζεις πολύ έντονα σημάδια κατάρρευσης, μόνιμες κράμπες και ταχυκαρδία, ακόμη και όταν ξεκουράζεσαι στον καναπέ, ώρες μετά την επίσκεψή σου στο γυμναστήριο. Αυτά, δεν είναι καλά συμπτώματα ενός υγιούς αθλούμενου».

Συμβουλή:

Αν, διαβάζοντας τα παραπάνω, υποψιάζεσαι ότι μπορείς να πάσχεις από βουλιμία της άσκησης, το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείς έναν θεραπευτή με ικανή εμπειρία αντιμετώπισης τέτοιων διαταραχών. Τέτοιοι ειδικοί είναι οι ψυχίατροι, αλλά σε αρχικά στάδια οι συμβουλές ενός έμπειρου διατροφολόγου ή ενός επιστήμονα ειδικού στην ψυχολογία της άσκησης, είναι σωτήριες.

«Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό για τους νέους άντρες να αναγνωρίσουν τη διαταραχή τους και να μάθουν να την ελέγχουν. Δεν φταίει ο πόθος σου για ένα δυνατότερο, πιο γυμνασμένο και γραμμωμένο σώμα, αλλά ο τρόπος που επιδιώκεις να φτάσεις σ’ αυτό», καταλήγει η Rosenblatt.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »