Κατανοώντας την τενοντίτιδα

tenontitida

Η τενοντίτιδα, που συχνά αναφέρεται από τους επαγγελματίες ως τεννοπάθεια, αφορά τον πόνο μέσα ή γύρω από έναν τένοντα, ο οποίος είναι μια ταινία ινώδους ιστού που συνδέει τους μύες με τα οστά και μεταδίδει τη δύναμη και τη δράση του μυός.

Οι τένοντες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στην κάμψη, στο τέντωμα και στο στρίψιμο, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή από τραυματικές βλάβες που τους αφήνουν με σχισμένες ίνες ή άλλες βλάβες (τενοντίτιδα) ή συχνότερα αποτυγχάνουν να θεραπευτούν αφήνοντας ουλές μετά από υπερβολική χρήση. Μερικά συνηθισμένα παραδείγματα υπερβολικής χρήσης περιλαμβάνουν την Αχιλλέα τεννοπάθεια του αστραγάλου στους δρομείς, την τενοντίτιδα του περιστροφικού μανικετιού του ώμου και την πλευρική επικονδυλίτιδα ή το tennis elbow.

Ο πόνος της τενοντίτιδας μπορεί να είναι αρκετός και επιδεινώνεται εάν η βλάβη προχωρήσει λόγω της συνεχιζόμενης χρήσης της άρθρωσης. Οι περισσότερες βλάβες θεραπεύονται σε περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά η χρόνια τενοντίτιδα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από έξι εβδομάδες, συχνά επειδή ο πάσχων δεν δίνει στον τένοντα χρόνο να θεραπευτεί. Σε χρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει περιορισμός της κίνησης της άρθρωσης λόγω ουλής ή στένωσης της θήκης του ιστού που περιβάλλει τον τένοντα.

Τι προκαλεί την τεννοπάθεια;

Οι τένοντες μπορεί να καταστραφούν όταν υπερφορτωθούν από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ενώ μπορεί να φαίνεται σαν να έχει φλεγμονή, ωστόσο, ο τένοντας αναπτύσσει χρόνιες εκφυλιστικές αλλαγές. Οι αθλητές που ασκούνται σποραδικά και όχι τακτικά, συχνά αναπτύσσουν πονεμένους τένοντες. Αλλά μακράν η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το επαναλαμβανόμενο στρες – χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρθρώσεις για τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε πολλούς τύπους εργασιών γραφείου και σε άλλες καταστάσεις. Οι τένοντες είναι επίσης πιο πιθανό να καταστραφούν χρησιμοποιώντας ανεπαρκή εξοπλισμό (όπως παλιά παπούτσια), ασκώντας υπό κακές συνθήκες και με την αύξηση της ηλικίας οι τένοντες τείνουν να χάνουν την ελαστικότητά τους.

Πηγή: Webmd.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »