Γυναίκες και τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη υπεύθυνη για τα ανδρικά χαρακτηριστικά και ίσως σας φανεί παράξενο το γεγονός ότι και το γυναικείο σώμα παράγει αυτή την ανδρική ορμόνη. Γιατί όμως παράγουν οι γυναίκες αυτή την ορμόνη και σε τι βοηθά;

Γυναίκες και Φυσική Τεστοστερόνη

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για την τεστοστερόνη στους άνδρες, έτσι είναι ευνόητο ότι οι γυναίκες παράγουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερη ορμόνη απ’ ότι οι άνδρες. Κατά μέσο όρο, ένας άνδρας έχει ένα επίπεδο τεστοστερόνης μεταξύ 270-1100 ng/dl, ενώ η γυναίκα έχει ένα πολύ χαμηλότερο φάσμα, μεταξύ 6-86 ng/dl.

Η τεστοστερόνη παράγεται από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια στις γυναίκες, και εκτελεί ένα αριθμό λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής κυττάρων αίματος, τη διατήρηση της ενδυνάμωσης των οστών, και διέγερση της λίμπιντο.

Η πλειοψηφία της τεστοστερόνης που παράγεται από τις ωοθήκες μετατρέπεται σε οιστραδιόλη, την κύρια γυναικεία ορμόνη, μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως αρωματοποίηση.

 

Τεστοστερόνη και Σύνδρομο Πολυκυστικών Οωθηκών (PCOS)

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες συσχετίζονται συνήθως με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Οωθηκών.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται να επηρεάζει το 10% των γυναικών, με συμπτώματα όπως ακανόνιστες περιόδους, υπογονιμότητα, ακμή, αραίωση μαλλιών ή φαλάκρα, και υπερτρίχωση. Οι γυναίκες με PCOS εμφανίζουν κύστες ωαρίων όπου η εγκυμοσύνη μπορεί να καταστεί δύσκολη. Αυτές οι γυναίκες είναι επίσης επιρρεπής σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο Διαβήτης Τύπου 2, παχυσαρκία, και διαταραχή διάθεσης.

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στη γυναίκα μπορεί να συσχετίζονται επίσης με άλλες παθήσεις, όπως η υποπλασία των επινεφριδίων, ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία και κάποιες μορφές καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος.

 

Τεστοστερόνη για Μυϊκή Ανάπτυξη των Γυναικών

Υπάρχει αρκετή ποσότητα έρευνας που εξετάζει την ανταπόκριση του γυναικείου σώματος στην προπόνηση αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων στα ενδογενή επίπεδα τεστοστερόνης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της έρευνας που έχει διεξαχθεί έδειξε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται ελαφρώς μετά την άσκηση, αλλά μακροπρόθεσμα, ούτε η προπόνηση αντίστασης ούτε η προπόνηση με βάρη έδειξαν να αλλάζουν σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι ενώ μπορεί να υπάρχουν άλλες ορμονικές αλλαγές σχετιζόμενες με το στρες της προπόνησης, η ποσότητα της ενδογενούς τεστοστερόνης δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ελίτ αθλητών και των γυναικών που ακολουθούν μια καθιστική ζωή. Οι γυναίκες έδειξαν να είναι ικανές να χτίζουν μυϊκή μάζα χωρίς υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης να χτίσει την ίδια ποσότητα μάζας που θα έχτιζε ένας άντρας με την ίδια προπόνηση, λόγω χαμηλότερων επιπέδων ενδογενούς τεστοστερόνης.

Ωστόσο, αυτό το είδος μάζας το βλέπουμε σε γυναίκες οι οποίες κάνουν κατάχρηση της τεστοστερόνης σε επίπεδα πέραν του φυσιολογικού.

 

Γυναίκα και Τεστοστερόνη για Απώλεια Βάρους

Υπάρχουν κάποιες ανεκδοτικές αποδείξεις για την ιδέα ότι η τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Γνωρίζουμε ότι οι σεξουαλικές μας ορμόνες επηρεάζουν τη διανομή του σωματικού λίπους και η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης δείχνει ότι η χορήγηση αυτής της ορμόνης μπορεί να μεταφέρει τα κιλά. Αλλά είναι αυτή η απάντηση για τις γυναίκες;

Μία συνειδητή προσπάθεια για απώλεια βάρους από μία γυναίκα συνδέεται γενικά με την επιθυμία να βελτιώσει την υγεία ή την αισθητική της εμφάνιση. Οι παρενέργειες που προκαλούνται από τη χρήση τεστοστερόνης από μια εξωτερική πηγή αντιβαίνουν και στους δύο αυτούς στόχους, οπότε δεν αποτελεί κατάλληλη βοήθεια για την απώλεια βάρους στις γυναίκες.

 

Γυναίκα και Παρενέργειες Τεστοστερόνης

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, υπάρχει ένας αριθμός συμπτωμάτων που συσχετίζονται με ανδρογενή επίπεδα σε μια γυναίκα, και πολλά από αυτά συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσότερων ανδρικών χαρακτηριστικών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αραίωση των μαλλιών, τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα, λαδερό δέρμα, αυξημένη ακμή, αυξημένη εφίδρωση, βραχνάδα, μειωμένο μέγεθος στήθους, αυξημένο μέγεθος κλειτορίδας, χαμένες περιόδους και υπογονιμότητα, επιθετικότητα και αλλαγές στη διάθεση. Το μέγεθος αυτών των παρενεργειών συνδέεται θετικά με το επίπεδο της ελεύθερης τεστοστερόνης. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πιο πιθανές σε γυναίκες που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης ως βοηθητικό μέσο για την απόδοση, όπως και οι άντρες που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών είναι πιθανότερο να υποφέρουν από παρενέργειες από ότι οι άνδρες με φυσικά υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες στο να υποστούν εμφανείς παρενέργειες από την κατάχρηση ενδογενών συμπληρωμάτων τεστοστερόνης από ότι οι άνδρες.

 

Γυναίκα και Συμπληρώματα Τεστοστερόνης

Τα συμπληρώματα που δημιουργούνται για την φυσική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες είναι μεταξύ των πιο δημοφιλή, ασφαλή και νόμιμων βοηθημάτων. Δυστυχώς πολλά από τα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα συμπληρώματα δεν έχουν δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητα τους στην απώλεια λίπους ή στη μυϊκή οικοδόμηση στις γυναίκες. Υπήρξε ωστόσο υποσχόμενη μελέτη για το δημοφιλές ενισχυτικό τεστοστερόνης Tribulus terrestris, δείχνοντας ότι είναι ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό της λίμπιντο για τις γυναίκες, και άλλα συστατικά έχουν δείξει επίσης όφελος, όπως το Epimedium ή το Horny Goat Weed, το οποίο έχει δείξει να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα και την οστεοπόρωση. Το Longifolia ή το Tongkat Ali έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην ενίσχυση της διάθεσης, της νοημοσύνης και της σεξουαλικής λειτουργίας. Επειδή αυτά τα συμπληρώματα είναι μη ορμονικά, γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλή στη χρήση.

Πηγή: Mrsupplement.com.au

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »