Γιατί δεν σταματάς τη γυμναστική μέχρι να πονέσεις; Η επιστήμη έχει την απάντηση

ginaika gimnastirio

Πόσες φορές έχεις συνεχίσει την άσκηση ενώ δεν αντέχεις; Πόσες φορές έχεις φτάσει στο σημείο να ολοκληρώσεις ένα σετ ενώ πονάς; Η επιστήμη έχει την απάντηση στο ερώτημα «Γιατί δεν σταματάμε τη γυμναστική μέχρι να πονέσουμε».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ στην Ουαλία ερεύνησαν γιατί κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν τόσο πολύ τις έντονες προπονήσεις – μέχρι το σημείο που να πονάνε πραγματικά. «Ο πόνος προκαλεί έντονη συνειδητοποίηση του σώματος, επιτρέποντας στους ασκούμενους να το “ανακαλύψουν” ξανά» σημειώνουν στη μελέτη τους.

Όπως το εξηγούν οι ερευνητές, όταν περνάς καθιστή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου -στη δουλειά, στον καναπέ, στο αυτοκίνητο- μπορεί να είναι ευχάριστο να νιώθεις την αίσθηση ότι εξωθείς το σώμα σου στα όριά του. Επισημαίνουν, επίσης, πως τα ακραία σπορ, όπως ο υπερμαραθώνιος, είναι πιο δημοφιλή σε χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν την πολυτέλεια να κάθονται όλη τη μέρα σε ένα γραφείο. Αντίθετα, δεν είναι δημοφιλή σε μέρη όπου οι άνθρωποι ασχολούνται με πιο βαριές και επίπονες για το σώμα δουλειές.

Ένας δεύτερος λόγος που επισήμαναν;

Οι έντονες προπονήσεις σε κάνουν να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα. Με άλλα λόγια, είναι πιο ευχάριστο να επικεντρώνεσαι στους πονεμένους σου μυς παρά στον καυγά με τον φίλο σου. (Καταλαβαίνεις τώρα γιατί η κολλητή σου άρχισε να τρέχει μανιωδώς μετά που χώρισε με τον αγαπημένο της;).

Είναι όμως κακό να φεύγεις κουρασμένη από το γυμναστήριο; Όχι, απαντούν οι ειδικοί. Η 100% προσπάθεια σε μια προπόνηση είναι ο καλύτερος και πιο υγιής τρόπος για να έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου. Απλά μην παραλείπεις τις διατάσεις που θα βοηθήσουν το σώμα σου να επανέλθει μετά από μια υψηλής έντασης προπόνηση.

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital