Άσκηση με μπάλα γυμναστικής: Μπορεί να σας χαρίσει το σώμα που ονειρεύεστε;

Οι μπάλες γυμναστικής, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών του fitness. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει επαρκώς τα οφέλη τους, και πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο από αθλητές, όσο και απλούς ασκούμενους.

Το πλεονέκτημά τους βασίζεται στο γεγονός ότι αποτελούν ασταθή επιφάνεια. Το σώμα, για να σταθεροποιηθεί σε μία ασταθή επιφάνεια, απαιτεί μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυών, περισσότερους μύες για να σταθεροποιήσουν, αλλά και μεγάλη συνεργασία μεταξύ των μυών που συμμετέχουν.

Η άσκηση σε μπάλα γυμναστικής, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κεντρικού Τμήματος Σώματος (πυρήνας), δηλαδή την αποτελεσματικότερη σταθεροποίηση της μέσης. Οι ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων που εκτελούνται σε μπάλα, είναι πιο απαιτητικές από αυτές που εκτελούνται στο έδαφος. Επιπλέον, οι ασκήσεις σε ασταθή επιφάνεια βελτιώνουν το νευρομυϊκό συντονισμό, και είναι αποτελεσματικότερες για άτομα με ιστορικό οσφυαλγίας.

Ωστόσο, οι ασκήσεις σε μπάλα γυμναστικής δεν ενδείκνυνται για άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη ή τη μυϊκή τους μάζα. Όταν μία άσκηση με βάρη εκτελείται σε σταθερό έδαφος (π.χ. σε πάγκο), είναι ασύγκριτα πιο απαιτητική, σε σχέση με την ίδια άσκηση σε μπάλα γυμναστικής. Στη μπάλα η μυϊκή δύναμη που παράγεται μπορεί να είναι ακόμα και 50% χαμηλότερη της μέγιστης.

 

Πηγή: queen.gr
Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital