5 αθλητικά οφέλη που προσφέρει το μαγνήσιο

magnisio gimnastiki

Νιώθετε πάντα πιασμένοι μετά από την προπόνηση σας; Νιώθετε εξαντλημένοι από το στρες; Μήπως πάει καιρός από την τελευταία φορά που είχατε ένα ήρεμο βραδινό ύπνο; Αν όλα αυτά ισχύουν τότε ίσως να μην παίρνετε επαρκή μαγνήσιο από τη διατροφή σας.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μαγνήσιο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στην ανάκαμψη, καθιστώντας το ιδανικό για τους αθλητές. Στην πραγματικότητα, έστω και μία μικρή ανεπάρκεια σε μαγνήσιο μπορεί να καταστρέψει την απόδοση.

Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2012 σε ελίτ δρομείς βρήκε ότι το μαγνήσιο ήταν ο ηλεκτρολύτης που εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα και όχι το νάτριο ή το κάλιο. Τα χαμηλά αποθέματα μαγνησίου είχαν ως αποτέλεσμα την παρουσίαση φλεγμονής στους δρομείς.

Πιο κάτω είναι 5 κρίσιμοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα μαγνησίου σας βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα:

1. Μεγαλύτερη δύναμη

Εάν δεν βελτιστοποιείτε τα αποθέματα μαγνησίου σας, τότε δεν μπορείτε να δώσετε το 100% της απόδοσης σας που θα μπορούσε να σας δώσει περισσότερα κέρδη. Χωρίς μαγνήσιο, τα ένζυμα που επιτρέπουν τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση είναι μειωμένα, υποβαθμίζοντας την ανάκαμψη, την υπερτροφία και τη δύναμη.

2. Καλύτερη ορμονική ισορροπία

Τα υγιή και ισορροπημένα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης μπορούν να βοηθήσουν ή να καταστρέψουν έναν αθλητή. Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας βοηθώντας στην απελευθέρωση της τεστοστερόνης, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά στο σώμα. Επιτρέπει επίσης τον μεταβολισμό της κορτιζόλης μετά από σκληρές προπονήσεις, μειώνοντας την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.

3. Καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και σωματική σύσταση

Το μαγνήσιο είναι γνωστό ως μέταλλο της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, επηρεάζοντας παράλληλα τη δραστηριότητα των ορμονών που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το μαγνήσιο δημιουργεί ένα μεταβολικό περιβάλλον που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη και πιο άπαχη σωματική σύνθεση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης : Γιατί οι δρομείς έχουν αυξημένες ανάγκες μαγνησίου;

4. Ταχύτερη ανάκαμψη

Η λήψη επαρκούς ποσότητας μαγνησίου μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάκαμψης και να βοηθήσει τον καλό ύπνο. Το μαγνήσιο καταπολεμά τη φλεγμονή, αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας στους μύες. Ηρεμεί επίσης το κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και επιτρέποντας τον ξεκούραστο ύπνο.

5. Περισσότερη δύναμη και εκρηκτικότητα

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τις εκρηκτικές κινήσεις, καθιστώντας το βασικό θρεπτικό συστατικό για τους αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Για παράδειγμα, παίκτες βόλεϊ που έλαβαν 350mg μαγνησίου για 4 εβδομάδες αύξησαν το ύψος κάθετου άλματος κατά μέσο όρο 3cm!

Πώς να πάρετε το Μαγνήσιο

Οι επιστήμονες συστήνουν τουλάχιστον 6mg μαγνησίου ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, οπότε αν ζυγίζετε 75 κιλά, αυτό ισούται 495mg. Κάποιο ποσό μπορεί να καταναλωθεί από το φαγητό – η βρώμη, οι ακατέργαστοι ξηροί καρποί, τα φασόλια και οι μπανάνες είναι όλα υψηλά σε μαγνήσιο – ωστόσο, η απορρόφηση μπορεί να μειωθεί με μία δίαιτα υψηλή σε ινώδη τρόφιμα.

Όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα, επιλέξτε υψηλής ποιότητας χηλικές ενώσεις μαγνησίου, όπως το γλυκινικό μαγνήσιο. Το χηλικό αναφέρεται στην ένωση που δεσμεύεται με το στοιχειακό μαγνήσιο. Το χηλικό μαγνήσιο διατηρείται καλύτερα από το σώμα από ότι τα φθηνά άλατα μαγνησίου όπως το οξείδιο του μαγνησίου, το οποίο τείνει να διαπερνά το σώμα κατευθείαν.

Αν είστε κάποιος που θέλει να ελέγξει και να παρακολουθήσει τα επίπεδα του αίματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης του μαγνησίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μόνο 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα, 0,03% στο πλάσμα, 50% στα οστά, 25% στους μαλακούς ιστούς και 15% στους μύες. Ως εκ τούτου, οι τακτικές εξετάσεις αίματος μαγνησίου είναι τρομερά ανακριβείς.

Μια δοκιμή μαγνησίου ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μια απλή, προσιτή εναλλακτική λύση που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας. Για τους ενήλικες, το εύρος πρέπει να είναι 4 έως 6,8 (mg / dL).

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »