Teen bodybuilding και τα 10 πιο συχνά λάθη

Πολλοί νέοι άνθρωποι ορμώμενοι από ταινίες, φωτογραφίες και αφίσες θεωρούν ότι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα bodybuilding και μια αντίστοιχη διατροφή σε 4-5 μήνες θα γίνουν σαν τον γνωστό σε όλους μας Arnold και δυστυχώς απογοητεύονται όταν μετά από 4 μήνες μόνο με τον Arnold δεν μοιάζουν (μακάρι να ήταν τόσο εύκολο).

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι νέοι όταν ξεκινάν:

1.Μη ρεαλιστικοί στόχοι. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη των νέων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουμε τέρατα μέσα σε 3 μήνες. Τα πρότυπα μας δούλεψαν σκληρά γι’ αυτό και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας από πίσω τους ολόκληρα επιτελεία από γυμναστές διατροφολόγους και αθλίατρους. Ένας τρόπος για να βλέπετε την βελτίωση σας είναι να τραβάτε κάθε 4 βδομάδες μια φωτογραφία του σώματος σας ώστε να βλέπετε την πρόοδο σας, και να προσαρμόζετε ανάλογα το πρόγραμμά σας ή ακόμα μπορείτε κρατάτε σωματομετρικές σημειώσεις. Θα δείτε ότι αν τηρείτε το πρόγραμμα σας κανονικά, πόση μεγάλη διαφορά θα έχετε μέσα σε ένα χρόνο.

2.Έλλειψη συνέπειας. Πολλοί ξεκινούν ένα πρόγραμμα, πλακώνονται για κανά μήνα και μετά σταματάνε για καμιά βδομάδα, ξανά ξεκινούν, και πάει λέγοντας, νομίζοντας ότι δεν πειράζει. Αυτοί η έλλειψη συνέπειας μας κρατάει πίσω πολύ. Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής-διατροφής-ανάπαυσης με συνέπεια, χωρίς διαλείμματα και τα σωστά αποτελέσματα θα έρθουν.

3.Έλλειψη σωστού προπονητικού προγράμματος. Πολύς κόσμος πάει στο γυμναστήριο και κάνει μια σειρά από ό,τι να΄ναι ασκήσεις με όσο βάρος μπορεί να σηκώσει, χωρίς καμία συνοχή και σειρά μεταξύ τους. Αυτό έχει ως συνέπεια μέτρια αποτελέσματα ή ακόμα και τραυματισμούς. Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα από κάποιον ειδικό.

4.Ακολούθηση προγραμμάτων των πρωταθλητών. Υπάρχουν και οι νέοι που είναι πολύ συνεπείς και από την πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάνουν ακολουθούν προγράμματα των πρωταθλητών του bodybuilding, τα οποία είναι σχεδιασμένα για ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ που γυμνάζονται πάνω από μια 10ετία και έχουν διαφορετικές ανάγκες από κάποιον που ξεκινάει τώρα, όπως φυσικά και άλλες αντοχές στην προπόνηση. Αυτό πολλές φορές οδηγεί στο να προπονήσουμε πιο πολύ κάποιους μύες και να παραμελήσουμε κάποιους άλλους ή να οδηγηθούμε πολύ εύκολα σε υπερπροπόνηση με όλες τις συναφείς παρενέργειες.

5.Χρησιμοποιώντας τις λάθος ασκήσεις. Άλλο ένα λάθος είναι όταν χρησιμοποιούμε προγράμματα με πολλά μηχανήματα και καθόλου ελεύθερα βάρη ή πολλές ασκήσεις απομόνωσης τότε τα αποτελέσματα επίσης θα αργήσουν πολύ.

6.Πολλά κιλά και λανθασμένη τεχνική. Μεγάλο κεφάλαιο, αλλά ας πούμε λίγα λόγια. Πολλοί νεαροί και φιλόδοξοι bodybuilders προσπαθούν να σηκώσουν τρελά κιλά για να πετύχουν τον σκοπό τους. Άποψη μου είναι ότι στην εφηβική ηλικία – μιας και για αυτή μιλάμε – οι μύες δυναμώνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι οι τένοντες και οι συνδέσμοι και όσο πιο κοντά στο 1 REP MAX πλησιάζουμε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τραυματιστούμε ιδίως σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής τεχνικής. Να θυμάστε ότι δεν είμαστε powerlifters! Το βάρος είναι το μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας και ότι με αυτό το μέσο προσπαθούμε να πετύχουμε μια ελεγχόμενη ένταση στον μυ και έτσι να φτάσουμε στην υπερτροφία. Μειώστε τα κιλά, εκτελέστε 8-12 επαναλήψεις με τέλεια τεχνική ώστε η επιβάρυνση να διεγείρει τον μυ και όχι τις αρθρώσεις και τους τένοντες και θα εκπλαγείτε για το πόσα παραπάνω αποτελέσματα θα έχετε με λιγότερα κιλά.

7.Ελλειπής διατροφή. Πολλοί από εσάς, παρότι βγάλατε άκρη με τα παραπάνω, συνεχίζετε και δεν βλέπετε τα αποτελέσματα που θέλετε και ως τώρα λέτε από μέσα σας “τα κάνω όλα… γιατί”; Ας πάμε στο κομμάτι της διατροφής γιατί αν και η σωστή προπόνηση είναι αυτό που πυροδοτεί την υπερτροφία, ωστόσο το φαγητό είναι αυτό που την τροφοδοτεί. Πολύ απλά, αν δεν έχετε πρώτες ύλες και το μόνο που διαθέτεις είναι μπουλντόζες, πολυκατοικία δεν φτιάχνεις. Έτσι ακόμα και το αρτιότερο πρόγραμμα προπόνησης, αν δεν συνοδεύεται από το ανάλογο ως προς τους στόχους φαγητό, δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

8.Λανθασμένη διατροφή – τρώγοντας ότι βρεθεί μπροστά μας. Εκτός και αν είστε ένα κοκαλιάρικο παιδί που δεν παίρνει κιλά με τίποτα – που τότε καλά κάνετε και τρώτε τα πάντα – οι υπόλοιποι χρειάζεστε περίπου 500 θερμίδες παραπάνω από τον μεταβολισμό σας για να φτιάξετε ποιοτικούς μύες και όχι απλά να πάρετε όγκο γεμάτο λίπος. Έτσι, ακολουθήστε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα από τα αρκετά που έχουμε εδώ ή από όπου θέλετε με 5-6 γεύματα την ημέρα κάθε 3 ώρες, με ποιοτικούς υδατάνθρακες για ενέργεια (καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, βρώμη), με σωστές πρωτεΐνες για να χτίσετε μύες (ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα) και κάποια καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό (παρθένο ελαιόλαδο, λινέλαιο, ξηροί καρποί). Αν θέλετε, μπορείτε να συμπεριλάβετε ανάμεσα στα 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και κάποια πρωτεΐνη – ιδανικότερα πριν και μετά την προπόνησήσας.

9.Έλλειψη ύπνου. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά ο ύπνος είναι απαραίτητος  για την μυική ανάπτυξη (μην ξεχνάτε ότι η μυική ανάπτυξη λαμβάνει χώρο όταν κοιμόμαστε). Έτσι, χρειαζόμαστε στην χειρότερη περίπτωση 7 ώρες αλλά το ιδανικό είναι 8-9 ώρες. Κάτω από τις 8 ώρες μειώνεται η φυσική ορμονική δραστηριότητα, άρα και η υπερτροφία.

10.Περιμένοντας τα συμπληρώματα να κάνουν όλη την δουλειά αντί για εσάς. Πολλοί έφηβοι παραπλανιούνται από τους επιτήδειους διαφημιστές και πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας που λέγεται χτίζω ένα σωστό και υγιές σώμα. Πιο ψέμματα δεν γίνεται! Η σωστή συνταγή είναι: α) σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα, β) σωστή διατροφή και γ) ανάπαυση. Σταματήστε λοιπόν να τρελαίνεστε με “μαγικά” σκευάσματα που θα σας κάνουν να πάρετε 20 κιλά μύες σε 30 μέρες και επικεντρωθείτε σε αυτά που είπαμε και σε δοκιμασμένα συμπληρώματα όπως πολυβιταμίνες, πρωτεΐνες ορού γάλακτος, και απαραίτητα λιπαρά. Για τους πιο παλιούς, που είστε 18-19 χρόνων και γυμνάζεστε ήδη μια 3ετία, υπάρχουν κι άλλα συμπληρώματα όπως η κρεατίνη για παράδειγμα πάντα βέβαια σε συνεννόηση με κάποιον ειδικό για να μην παίρνετε ανούσια πράγματα ή κάνετε συνδυασμούς που δεν πρέπει.

Τώρα λοιπόν που ξέρετε τα πιο συνηθισμένα λάθη φροντίστε να μην τα κάνετε και εσείς ή αν τα κάνετε να μην τα κάνετε πια. Και όπως λένε και έξω lift long and prosper !

 

ΠΗΓΗ: ensomati.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »