Πολεμικές Τέχνες και αυτοάμυνα δεν είναι το ιδιο

     Παρότι αυτά που μαθαίνεις από την εκπαίδευσή σου σε διάφορες πολεμικές τέχνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις νόμιμης αυτοάμυνας, πολεμικές τέχνες και αυτοάμυνα ΔΕΝ είναι συνώνυμα. Η προσωπική σου ασφάλεια εξαρτάται πολύ περισσότερο από το κατά πόσο καλά έχεις κατανοήσει έννοιες όπως: έγκλημα, κατ’ οίκον προστασία και αποφυγή υψηλού ρίσκου συμπεριφορά, παρά από το πόσο ικανός είσαι πάνω στο τατάμι ή στο ρινγκ. Μην αυταπατάσαι, το να ξέρεις να μάχεσαι, έχει τεράστια διαφορά από το να γνωρίζεις πραγματικά πως να προστατεύεις τον εαυτό σου και τους άλλους μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Για να γίνεις καλός στις πολεμικές τέχνες χρειάζεσαι εκπαίδευση, ενώ για να είσαι επαρκής σε θέματα αυτοάμυνας και προσωπικής ασφάλειας,  χρειάζεσαι επιμόρφωση ΚΑΙ εκπαίδευση. Δυστυχώς, το γεγονός ότι πολεμικές τέχνες και αυτοάμυνα δεν αποτελούν το ίδιο πράγμα, πολλοί ασκούμενοι πολεμικών τεχνών το διαπιστώνουν από πρώτο χέρι τη στιγμή που καταλήγουν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ή όταν συλλαμβάνονται και βρίσκονται κατηγορούμενοι ενώπιον του εισαγγελέα.  

Η βία (και μην υποθέτεις ότι γνωρίζεις το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η λέξη), έχει πολλά επίπεδα και προκύπτει για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, διαφορετική  τύπου βία προκύπτει από την έντονη λεκτική διαφωνία, ή τον εκφοβισμό που κλιμακώνεται σε σωματική επαφή και διαφορετική στην περίπτωση που απειλείται άμεσα η ζωή σου, από άτομα που θέλουν συγκεκριμένα να σε σκοτώσουν. Όπως, διαφορετικού τύπου βία προκύπτει στην περίπτωση ενός επικίνδυνα φασαριόζου μεθυσμένου φίλου που πρέπει να ηρεμήσουμε και διαφορετική στην περίπτωση που ένα φαινομενικά φιλικό ραντεβού εξελίσσεται σε προμελετημένο βιασμό.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις εμπεριέχουν διαφορετικές συνθήκες, μορφές και επίπεδα βίας και απαιτούν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, συμπεριφοράς, αντίδρασης και χειρισμού απ/εμπλοκής. Γιατί πολύ απλά, αυτό που πιάνει στη μια περίπτωση, δεν πιάνει στην άλλη. Ανάλογα τις συνθήκες, η βία μπορεί να μεταλλάσσεται διαρκώς και υπερβολικά γρήγορα, απαιτώντας διαφορετικό τύπο αντίδρασης από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο. Το να πιστεύεις ότι μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου μαθαίνοντας προσχεδιασμένες αντιδράσεις για κάθε ένα από τα δισεκατομμύρια πιθανά σενάρια, εκτός από παράλογο, μπορεί να είναι και επικίνδυνα αναποτελεσματικό αν προσπαθήσεις να το εφαρμόσεις στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, πριν επιλέξεις να εμπλακείς σε μια βίαιη διαμάχη, προσπάθησε πραγματικά να εξαντλήσεις όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές, αν υπάρχουν. Αναλογίσου τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις σου και λειτούργησε υπεύθυνα και λογικά, χωρίς να παρασύρεσαι από τα συναισθήματα της στιγμής, όπως είναι ο θυμός, ή ο φόβος και ο πανικός, που θολώνουν τη σκέψη σου. Όταν κλιμακώνεται η ένταση, ο διαθέσιμος χρόνος για να πάρεις τη σωστή απόφαση περιορίζεται, συνήθως σε μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Χωρίς την κατάλληλη επιμόρφωση και εκπαίδευση, το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση που θα πάρεις ΔΕΝ θα είναι η ενδεδειγμένη.

Θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι η εμπλοκή σε βίαιη διαμάχη είναι επικίνδυνη. Κάθε φορά που εμπλέκεσαι σε βία, είναι καθαρά θέμα τύχης το να τραυματιστείς, να μείνεις παράλυτος, ή να σκοτωθείς.  Μη ξεχνάς επίσης, αυτό που ισχύει για όλες τις αληθινά επικίνδυνες  δραστηριότητες: ότι μπορεί να τα κάνεις όλα “σωστά”, αλλά και πάλι να τραυματιστείς. Αν πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια “απόλυτη” πολεμική τέχνη, ή μαχητικό σύστημα, που θα σε κάνει απόλυτα ασφαλή, “άτρωτο” και κατάλληλα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσεις και να αποφύγεις οποιοδήποτε κίνδυνο, τότε να ξέρεις ότι κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο στη φαντασία σου. Όποιος σου πει το αντίθετο, είτε θέλει να σου πουλήσει κάτι και σου λέει ακριβώς αυτό που θέλεις να ακούσεις, είτε είναι ανίδεος και δε ξέρει τι λέει. Αρκετά συχνά, συμβαίνει να ισχύουν και τα δύο μαζί.

     Για να αποκτήσεις επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες στην αυτοάμυνα, η εκπαίδευση σου θα πρέπει να είναι πολύπλευρη. Δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση και εξάσκηση τεχνικών για συνθήκες μάχης, αλλά θα πρέπει παράλληλα να συμπεριλαμβάνει μεθόδους για την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων ζωτικής σημασίας, σχετικά με τρόπους συμπεριφοράς, επίγνωσης, ετοιμότητας / εγρήγορσης, αναγνώρισης / αποφυγής κινδύνων, διαχείρισης συναισθημάτων, κτλ. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι ο όρος αυτοάμυνα έχει κυρίως νομική έννοια και η κατάλληλη επιμόρφωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να γνωρίζεις σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να επικαλεστείς νόμιμα τον συγκεκριμένο όρο, χωρίς να πας φυλακή, ή να υποστείς άλλες ποινικές κυρώσεις.

Η εκπαίδευση σε πολεμικές τέχνες, σε συνδυασμό με την επιμόρφωση και κατάρτιση στην αυτοπροστασία και αυτοάμυνα,  μπορεί να φτάσει σε μεγάλο βάθος, και πέρα από τη σωματική επαφή. Υπάρχουν πάρα πολλές, χρήσιμες και πολύτιμες για τη ζωή σου, δεξιότητες, ιδιότητες και ικανότητες, που μπορείς να αποκτήσεις μέσω μελέτης, εξάσκησης και πραγματικής αφοσίωσης. Το κατά πόσο θα εμβαθύνεις και θα εμπλουτίσεις την εκπαίδευσή σου και τις γνώσεις σου, ή θα επιλέξεις να παραμείνεις στα ρηχά υιοθετώντας μια πιο επιφανειακή και μονοδιάστατη αντίληψη σχετικά με τις πολεμικές τέχνες, την αυτοάμυνα και γενικότερα την προσωπική σου ασφάλεια, εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Πηγή: pmahellas.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE