Τα γυμναστήρια συνθλίβονται «κάτω από τα βάρη» της πανδημίας

Τα γυμναστήρια είναι ένας από τους πλέον χτυπημένους κλάδους της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι «καλοί μήνες» για τους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και εργαζόμενους είναι οι μήνες της Άνοιξης και του Φθινόπωρου, οι επαγγελματίες τους χώρου κάνουν λόγο για μια «χαμένη χρονιά».

«Τα γυμναστήρια διανύουν τον δεύτερο κύκλο υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας» λέει στο CNN Greece o Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων.

«Ο πρώτος διήρκεσε τρεις μήνες οι οποίοι είναι οι καλύτεροι από θέμα προσέλευσης του κόσμου. Οι επόμενοι μήνες δεν προσέφεραν ουσιαστικά τίποτα γιατί παραδοσιακά είναι νεκροί μήνες για τα γυμναστήρια. Από το Σεπτέμβριο ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός και τα γυμναστήρια δεν είχα ούτε το 50% της προέλευσης των προηγούμενων ετών», είπε.

«Κάνω αυτή τη δουλειά 45 χρόνια και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι τα γυμναστήρια δουλεύουν Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο» λέει στο CNN Greece o Δημήτρης Παπαδογεωργάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου της αλυσίδας Yava η οποία έχει 50 γυμναστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Αυτοί είναι οι καλοί μήνες και στην ουσία οι μήνες που συντηρούν τις επιχειρήσεις μας καθώς σε αυτή την περίοδο κάνουμε το 85% με 90% του τζίρου μας.
Επειδή οι πρώτες πληροφορίες για τον κορωνοϊό είχαν έρθει τα Χριστούγεννα του 2019, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2020 πήγαν πολύ άσχημα από πελατεία. Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιος ήμασταν κλειστά λόγω της καραντίνας και μέσα στο καλοκαίρι που ανοίξαμε δεν είχαμε κόσμο. Τα λειτουργικά μας έξοδα όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έτρεχαν κανονικά.

Το Σεπτέμβριο που είναι από τους καλύτερους μήνες μας, είχαμε πτώση στο τζίρο μας 80%», λέει ο κ. Παπαδογεωργάκης.

«Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τον κλάδο και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο δεύτερος κύκλος αναστολής και κατά πόσο θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στην επιχειρηματική του δραστηριότητα. Δεν ξέρουμε πόσοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητα. Ξέρουμε ότι το 5% δεν άνοιξε μετά τον πρώτο κύκλο αναστολής λειτουργίας» λέει ο κ. Κλεοβούλου.

Ο Λεωνίδας Δακουτρός, είναι ένας από αυτούς που δεν άνοιξαν μετά την πρώτη καραντίνα.

«Είχα μια επιχείρηση 12 χρόνια και την έκλεισα. Δούλευα με μικρά γκρουπ και με ατομική προπόνηση κυρίως. Το ένα τέταρτο του των πελατών ήταν άνω των 35 ετών το οποίο σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά το να επιστρέψει στα γυμναστήρια. Σ’ αυτή την ηλικία ο κόσμος έχει είτε γονείς μεγάλης ηλικίας και φοβούνται μην τους κολλήσουν είτε είναι άνθρωποι άνω των 45 ή 50 ετών που προσέχουν και αυτοί περισσότερο.
Στο μεσοδιάστημα των δύο λοκντάουν ο κόσμος αυτός δεν επέστρεψε. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου απορροφήθηκε σε προγράμματα γυμναστικής τα οποία γίνονταν και γίνονται σε ανοιχτούς χώρους», λέει στο CNN Greece o κ. Δακουτρός.

«Θα κλείσουν πάρα πολλά γυμναστήρια, δεν υπάρχει στήριξη του κράτους», λέει ο κ. Παπαδογεωργάκης τονίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης είναι ελλιπή και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου ο οποίος είναι από τους πλέον χτυπημένους από την κρίση.

«Τα χρήματα που έχουμε πάρει με την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ελάχιστα. Ένα ακόμη πρόβλημα που κυρίως αντιμετωπίζουν τα μικρά γυμναστήρια της γειτονιάς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά δήλωνε χαμηλούς τζίρους, οπότε δεν μπορεί να πάρει περισσότερα χρήματα. Κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε το καλοκαίρι φέτος αφενός διότι είναι νεκροί μήνες και αφετέρου διότι ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα έχουμε δουλειά. Αν τώρα μας ανοίξουν τα Χριστούγεννα στην ουσία θα δουλέψουμε και πάλι χωρίς κόσμο».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο κ. Δακουτρός τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή του.

«Ήταν λάθος που άνοιξαν τα γυμναστήρια μετά το πρώτο lockdown. Ουσιαστικά μιλάμε για νεκρούς μήνες και ένας από τους λόγους που και εγώ το σκέφτηκα και έκλεισα το γυμναστήριο μου ήταν αυτός σε συνδυασμό με το ότι τα μέτρα τα οποία ζητούσαν για την λειτουργία των γυμναστηρίων, κατά τη γνώμη μου δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Κακά τα ψέματα, ήταν πολύ δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής μέσα στο γυμναστήριο. Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να αναμορφώσουν τους χώρους τους και να κάνουν επιπλέον επένδυση προκειμένου να μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας και τελικά όλο αυτό ήταν μία τρύπα στο νερό γιατί δεν είχαν δουλειά».

«Ένα ακόμη από τα προβλήματα που είχαμε ήταν ότι από ένα διάστημα και μετά οι πελάτες μας άρχισαν και πίεζαν να τους επιστρέψουμε τα χρήματα των συνδρομών τους, τονίζει ο κ. Παπαδογεωργάκης.

«Για να κρατήσουμε τους πελάτες μας, το Σεπτέμβριο κάνανε παράταση της συνδρομής τους μέχρι το Δεκέμβριο. Το Δεκέμβριο λοιπόν που λήγουν οι συνδρομές τους δεν θα έρθει κανένας να γραφτεί γιατί όπως είπα είναι νεκρός μήνας. Ουσιαστικά εμείς στα γυμναστήρια χάσαμε όλο το τζίρο της χρονιάς. Και φανταστείτε αυτή είναι μια κατάσταση η οποία βιώνουν τα Yava τα οποία είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα, η πιο οργανωμένη, που έχουμε συνεχώς διαφήμιση και επικοινωνία με τους πελάτες. Φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μικρά τα γυμναστήρια τις πόρτες που δεν έχουνε τέτοιες δυνατότητες

«Η επιδότηση ενοικίου δεν αρκεί», λέει στο CNN Greece o κ. Κλεοβούλου, γιατί όπως σημειώνει τα γυμναστήρια είναι χώροι που χρειάζονται πολλά τετραγωνικά για να λειτουργήσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους. Κατά συνέπεια ο μέσος όρος ενοικίου είναι 4.000 με 5.000 ευρώ, που σημαίνει, ότι «ακόμα και το 60% του ενοικίου είναι ένα τεράστιο ποσό όταν το γυμναστήριο παραμένει κλειστό» τονίζει ο κ. Κλεοβούλου.

Επιπλέον, τα πολλά τετραγωνικά δεν λύνουν το πρόβλημα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας, σε συνδυασμό με την βιωσιμότητα των γυμναστηρίων.

«Το πρόβλημα είναι ότι για μας για παράδειγμα που έχουμε 200 χιλιάδες μέλη με τις προϋποθέσεις ασφαλείας που μας βάζει του κράτος δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο που χρειάζεται για να μπορούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα, ούτε μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές. Είναι αδιέξοδο» τονίζει ο κ. Παπαδογεωργάκης.

«Έχουμε κάνει ένα υπόμνημα προτάσεων στην πολιτεία και το έχουμε αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ άλλων ζητούμε την επιδότηση ενοικίου για έξι μήνες μετά την επαναλειτουργία μας, το να δίνεται το 800άρι σε όλους τους εταίρους του νομικού προσώπου σε περίπτωση που το γυμναστήριο έχει περισσότερους του ενός, να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για ένα ακόμα εξάμηνο μετά την έναρξη λειτουργίας μας και η επιστρεπτέες προκαταβολές να μη θεωρηθούν δάνεια», καταλήγει o κ. Κλεοβούλου.

Πηγή: cnn.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE