Τρεις υδατάνθρακες που δεν ακουμπάς από αν θες να αδυνατίσεις!

Τα διατροφικά προγράμματα που προϋποθέτουν τη δραστική μείωση των υδατανθράκων είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα, αφού βασικός τους στόχος είναι η γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στον οργανισμό και πως μερικοί εξ’ αυτών δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, όπως είναι τα φρούτα, τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν 3 μεγάλες “οικογένειες ” υδατανθράκων που όχι μόνο μπορείτε, αλλά ίσως και να επιβάλλεται να τις περιορίσετε στο ελάχιστο και να τις αντικαταστήσετε με τροφές που σας προσφέρουν όλη την ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας.

Δείτε ποιοι υδατάνθρακες είναι αυτοί και πώς μπορείτε να τους αντικαταστήσετε στη διατροφή σας:

Λευκή ζάχαρη

Η υπερβολικά επεξεργασμένη ζάχαρη αυξομειώνει απότομα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί να οδηγήσει σε απότομη απώλεια ενέργειας, αύξηση του σωματικού βάρους και διάφορα προβλήματα για την υγεία. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι αυτός ο τύπος σακχάρου είναι εξαιρετικά εθιστικός, κάνοντάς σας να τον αναζητάτε ολοένα και περισσότερο.

Αντί για λευκή ζάχαρη, επιλέξτε τα μη επεξεργασμένα φυσικά σάκχαρα (μαύρη/καφέ ζάχαρη) και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Τέτοιες είναι η μελάσα, το μέλι και το καθαρό σιρόπι σφενδάμου. Φροντίστε βέβαια να τις καταναλώνετε πάντα με μέτρο.

Λευκό αλεύρι

Το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι από αλεύρι σίτου που έχει απογυμνωθεί από τα θρεπτικά του συστατικά, έχει αποχρωματιστεί και στη συνέχεια μερικές φορές έχει εμπλουτιστεί εκ νέου για να το κάνουν λίγο πιο υγιεινό και πάλι. Μοιάζει πολύ με τη ζάχαρη, καθώς χωνεύεται γρήγορα και περιέχει μικρή θρεπτική αξία. Κάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να αυξάνονται, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και συχνά σας αφήνει με αίσθημα πείνας ακόμα και αμέσως μετά την κατανάλωσή του.

Αντί να εγκαταλείψετε εντελώς το αλεύρι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλευρα ολικής άλεσης που περιέχουν έξτρα ίνες, θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Θυμηθείτε ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για την κάθε συσκευασία αλευριού που αγοράζετε, αλλά και για όλες τις τροφές που περιέχουν αλεύρι, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των ζυμαρικών κλπ. Επιλέξτε αλεύρι ολικής αλέσεως και αλεύρι από καφέ ρύζι.

Λευκό Ρύζι

Το λευκό ρύζι, όπως και η λευκή ζάχαρη και το λευκό αλεύρι, έχει απογυμνωθεί από το φλοιό του, ο οποίος περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Αντί για άσπρο ρύζι, επιλέξτε καστανό ρύζι. Θα μπορούσατε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε άγριο ρύζι ή μαύρο ρύζι ή κάποιο σπόρο, όπως η κινόα και το κουσκούς, για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσης και θρεπτική αξία.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE