Τρεις διατροφικοί συνδυασμοί για περισσότερη ενέργεια

Ο συνδυασμός των υλικών σε μια συνταγή ή τα συνοδευτικά των βασικών πιάτων, δεν πρέπει να έχουν ως κριτήριο μόνο τη γεύση αλλά και τη θρεπτική αξία.

Μπορεί άθελά σας να χρησιμοποιείτε υλικά που το ένα εξουδετερώνει την αξία του άλλου.

Δείτε τρεις κορυφαίους συνδυασμούς τροφών που απογειώνουν τη θρεπτική τους αξία.

Εσπεριδοειδή με το σπανάκι και τις φακές

Oι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά η χημική του μορφή δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Αν όμως βάλετε στο σπανακόρυζο λεμόνι ή μετά από ένα κομμάτι σπανακόπιτα, πιείτε αμέσως μια πορτοκαλάδα ή φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν θα αφήσει το σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Εκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου είναι και το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού.

Μπορείτε λοιπόν να συνοδεύσετε τις φακές σας με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή αντί για ξίδι να βάλετε λεμόνι.

Τρεις διατροφικοί συνδυασμοί για περισσότερη ενέργεια 1

Καλά λιπαρά με πράσινα λαχανικά

Συνήθως τις πράσινες σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι και όχι τυχαία. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό μόνο όταν συνοδεύονται από κάτι λιπαρό.

Εμπλουτίστε λοιπόν τις πράσινες σαλάτες με ελαιόλαδο και αβοκάντο τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη E.
Ο συνδυασμός αυτός είναι ιδανικός για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τρεις διατροφικοί συνδυασμοί για περισσότερη ενέργεια 2

Ρύζι με όσπρια

Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτή του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Πηγή: onmed.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »