Το ασβέστιο αποτελεί το 1,5% του σωματικού βάρους, δηλ. περίπου 1160 γραμμάρια. Το 99% του ασβεστίου απαντά στα οστά, υπό μορφή συμπλόκου, το δε 1% ανευρίσκεται στα δόντια, το δέρμα και το πλάσμα του αίματος.
Αναφορικά με το πλάσμα, το 60% το ασβεστίου βρίσκεται στην ιοντική του μορφή, Ca++, όπου είναι και βιολογικά ενεργό και σε 40% βρίσκεται υπό τη μορφή λευκωμάτων.
Λειτουργίες του ασβεστίου ως θρεπτικό συστατικό
- Έχει δομικό ρόλο, συμβάλλει μαζί με το φωσφόρο στην οστεοποίηση
- Πήξη του αίματος, είναι απαραίτητη η παρουσία του για τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη
- Η συσπαστικότητα των μυών
- Ελάττωση της νευρομυϊκής διεγερσιμότητας
- Διατήρηση της συσταλτικότητας του καρδιακού μυός
- Απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών
- Απαραίτητο για τη δράση και έκκριση ορμονών
- Απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης.
- Ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα του οργανισμού
Εκατό γραμμάρια τυριού μπορούν ανάλογα με το είδος να μας δώσουν :
– 100 γραμμάρια φέτας μας δίνουν 493 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια μοτσαρέλα μας δίνουν 507 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια τυρί τύπου cottage μας δίνουν 83 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια σκληρής παρμεζάνας μας δίνουν 1184 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια gooda μας δίνουν 700 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια γραβιέρας μας δίνουν 801 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια κασέρι μας δίνουν 801 mg ασβεστίου
– 100 γραμμάρια edam μας δίνουν 731 mg ασβεστίου