Tips που κόβουν τις θερμίδες

Λίγο εδώ, λίγο εκεί, οι θερμίδες μαζεύονται χωρίς να το καταλάβουμε. Όμως αν μειώναμε την πρόσληψή τους κατά 500 την ημέρα, θα… μπορούσαμε να χάνουμε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.

Επειδή όμως δεν μας αρέσει καθόλου να πεινάμε, ιδού μερικά tips για να τις μειώσουμε λίγο-λίγο, χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις.

1. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TV: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, αν συνδυάζουμε τηλεόραση και δείπνο, καταναλώνουμε περίπου 288 περισσότερες θερμίδες. Αν όμως φάμε κανονικά στο τραπέζι και ανταλλάξουμε μία ώρα τηλεόρασης με μία ώρα περπάτημα, τότε έχουμε 527 θερμίδες λιγότερες.

2. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ: Μια μεγάλη σαλάτα μπορεί να δείχνει η τέλεια υγιεινή επιλογή. Για να δώσουμε γεύση όμως, πολλές φορές το παρακάνουμε με τα κρουτόν, τα λιπαρά dressings, το τσιγαρισμένο μπέικον, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα να καταλήγει να έχει περισσότερες θερμίδες και από ένα πιάτο λαζάνια με κρέμα. Επιλέγουμε λοιπόν ένα ελαφρύ dressing και σοτάρουμε μανιτάρια και πολύχρωμες πιπεριές στο ζουμί τους για χρώμα και νοστιμιά.

3. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΙΑΤΑ: Αν αντικαταστήσουμε το μεγάλο μας πιάτο με ένα μεσαίο, μπορούμε να καταναλώσουμε 20-25% λιγότερο φαγητό και να νιώθουμε το ίδιο πλήρεις, όπως επιβεβαιώνουν και πολλές έρευνες.

4. ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Για παράδειγμα, ένα γλυκό ρόφημα σοκολάτας με πλήρες γάλα, λίγο σιρόπι και σαντιγί, μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τις 400 θερμίδες, ενώ ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού έχει περίπου 8 κουταλιές ζάχαρη -δηλαδή 150-180 θερμίδες. Οπότε επιλέγουμε τα λάιτ αναψυκτικά, τη σόδα ή ακόμα καλύτερα ένα φυσικό χυμό ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

5. ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ Ο,ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ: Αυτό που λένε οι μαμάδες για την τελευταία μπουκιά «Πάρε τη δύναμή σου» ισχύει μόνο για τα παιδιά που αναπτύσσονται. Για τους περισσότερους ενήλικες μεταφράζεται ολέθρια για τη σιλουέτα. Αν όμως αφήσουμε περίπου το 1/5 της τροφής μας στο πιάτο και το φυλάξουμε για αυριανό σνακ, μπορούμε να καταναλώσουμε πολύ λιγότερες θερμίδες, χωρίς πείνα.

6. ΛΑΔΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ: Δηλαδή με μικρή προσθήκη λαδιού στο τέλος. Φακές και λοιπά όσπρια, όχι μόνο είναι εξίσου νόστιμα αν προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο μόνο στο τέλος του μαγειρέματος, αλλά και πιο υγιεινά, καθώς το λάδι δεν βράζει και έτσι δεν αλλοιώνονται οι θρεπτικές του ιδιότητες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να σώσουμε μέχρι και 40 θερμίδες ανά κουταλιά φαγητού.

7. ΕΞΥΠΝΟ ΠΡΩΙΝΟ: Τα αυγά δημιουργούν μεγάλη αίσθηση κορεσμού. Έτσι αν φάμε για πρωινό δύο βραστά ή ποσέ αυγά, θα αισθανόμαστε χορτάτοι και μπορεί να καταναλώσουμε μέχρι και 400 θερμίδες λιγότερες μέχρι την ώρα του δείπνου. Μόνο προσοχή στη χοληστερίνη μας.

8. ΣΟΥΠΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑΤΑ: Πριν από το γεύμα και το δείπνο, μπορούμε να απολαύσουμε 1 φλιτζάνι σούπας χαμηλής σε θερμίδες. Αυτό βοηθά στην αίσθηση κορεσμού και οδηγεί στο να καταναλώσουμε περίπου 135 θερμίδες λιγότερες ανά γεύμα.

9. ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ: Αντί να τρώμε κοιτάζοντας πότε θα αδειάσει το πιάτο, ας ακούσουμε καλύτερα το πότε το στομάχι μας νιώθει πλήρες, διότι η πιθανότητα να τρώμε ακόμα, ενώ είμαστε χορτάτοι, είναι μεγάλη. Αν τρώμε αργά και μασάμε καλά την κάθε μπουκιά, το σήμα της πλήρωσης προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο πριν γλείψουμε το πιάτο.

10. Ο ΥΠΝΟΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να τσιμπολογάμε ανεξέλεγκτα. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που κοιμούνται μόνο 5 1/2 ώρες, έχουν την τάση να καταναλώνουν μέχρι και 1.087 θερμίδες παραπάνω.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »