Να τι κάνει η προπόνηση ενδυνάμωσης στον εγκέφαλό σου

proponisi endinamosis

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως, εκτός από την αεροβική, και η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει να προσφέρει πολλά στο μυαλό σου.

Ο γενικός κανόνας είναι πως η άσκηση είναι ένας απλός (και φθηνός!) τρόπος να κρατάς το μυαλό σου κοφτερό. Παρότι όμως η έρευνα έχει κυρίως εστιαστεί συγκεκριμένα στα διανοητικά οφέλη της αεροβικής, οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν πως η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει επίσης πολλά να προσφέρει στον εγκέφαλο.

Παράξενο δεδομένο: Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος μας κυριολεκτικά «συρρικνώνεται» – αποκτούμε φθορές και κακώσεις σε ορισμένες περιοχές της φαιάς μας ουσίας.

Νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια δείχνει πως η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο.

Από μία ομάδα γυναικών που παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο, εκείνες που έκαναν μόνο προπόνηση με βάρη μία φορά την εβδομάδα ή καθόλου έδειξαν αυτές τις σχετιζόμενες με την ηλικία κακώσεις στον εγκέφαλο τους.

Δείτε επίσης : Ο δεκάλογος για τη σωστή ενδυνάμωση

Ωστόσο, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βάρη δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες φθορές στον εγκέφαλό τους. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν όχι μόνο το συσχετισμό ανάμεσα στην προπόνηση ενδυνάμωσης και την εγκεφαλική γήρανση αλλά και τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να φανούν αυτά τα αποτελέσματα.

workout strength

Φυσικά, η άσκηση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατάς τον εγκέφαλό σου νέο. Για την ακρίβεια, μία ακόμη μελέτη που βγήκε αυτή την εβδομάδα αποφάνθηκε πως η μεσογειακή διατροφή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της συρρίκνωσης του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου.

Σε μία ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη, εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ψάρι και υγιεινά λιπαρά είχαν εγκέφαλο που «φαινόταν» πέντε χρόνια νεότερος από των συμμετεχόντων με διαφορετικό είδος διατροφής.

Οπότε το έχεις: Μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο για το πώς θα μείνει ο εγκέφαλός σου νέος για όσο το δυνατό περισσότερο.

Ώρα να αρχίσεις να γνωρίζεσαι με την αίθουσα με τα βάρη του γυμναστηρίου αν δεν το κάνεις ήδη – και εκμεταλλεύσου την αφορμή αυτή για να απολαμβάνεις τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας σε τακτική βάση.

(Τουλάχιστον, σκέψου μήπως πάρεις ένα συμπλήρωμα ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σου.)

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »