Τι γίνεται όταν διακόπτεις την άσκηση το καλοκαίρι

Αν σταματήσει κάποιος την άσκηση για έναν ή περισσότερους μήνες, μπορεί να χάσει πολλά από όσα αποκόμισε όσο καιρό γυμναζόταν. Και συνήθως αυτό γίνεται τους μήνες του καλοκαιριού…

Το καλοκαίρι, πολύς κόσμος λόγω ζέστης και ανεμελιάς θυσιάζει την καθημερινή του ρουτίνα. Και ανάμεσα στις ‘’σπονδές’’ είναι και να διακόπτει την προπόνησή του και να περιμένει να έρθει το φθινόπωρο για να ξαναρχίσει. Η τάση αυτή, όμως, μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για τη φυσική κατάσταση.

Μία ή δύο εβδομάδες αποχή από την προπόνηση δεν παίζουν και τόσο ρόλο, επειδή οι μύες «θυμούνται». Ωστόσο, εάν σταματήσει κάποιος για έναν ή και παραπάνω μήνες μπορεί να χάσει περισσότερα απ’ όσα είχε κερδίσει όλο εκείνο το διάστημα που γυμναζόταν.

Για παράδειγμα, εάν για πολύ καιρό κάποιος έκανε κάθε μέρα άσκηση την οποία αποφάσισε να διακόψει για πάνω από έναν μήνα, κινδυνεύει να χάσει κάθε όφελος- και μάλιστα με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό.

Δείτε με αριθμούς τι συμβαίνει σε ένα διάστημα μικρής αποχής από την γυμναστική. Εάν κάποιος γυμναζόταν 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, επί 40-60 λεπτά κάθε φορά και για πάνω από ένα χρόνο, η απώλεια είναι λιγότερο ραγδαία και με αποχή 3 μηνών θα έχει χάσει το 50% της καρδιαγγειακής φυσικής του κατάστασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, σε 6 μήνες διακοπής ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει απολέσει όλα τα οφέλη και έχει μετατραπεί σε σχεδόν αρχάριο ασκούμενο. Αντίθετα, αν η διακοπή δεν ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες, τότε οι αρνητικές συνέπειες είναι διαχειρίσιμες.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι από μία μικρής διάρκειας διακοπή ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την διακοπή μέσα σε 1-2 εβδομάδες από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει την προπόνηση.

Η καλύτερη λοιπόν επιλογή είναι να συνεχίζετε την άθλησή σας ανεξαρτήτως συνθηκών και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να περιορίζετε την αποχή σας από αυτήν στην απολύτως απαραίτητη λόγω θερινής αδείας.

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital