Τι είναι το αθλητικό μασάζ και γιατί το χρειάζεσαι

athltiko massage

Θέλεις καλύτερη κίνηση, να ασκείσαι περισσότερο και πιο γρήγορη αποκατάσταση; Η λύση, σύμφωνα με την επιστήμη, βρίσκεται στο αθλητικό μασάζ.

Προσπαθείς σκληρά να διατηρείς τη φόρμα σου. Ποιο είναι όμως το μυστικό για να αξίζει κάθε στάλα ιδρώτα που ρίχνεις; Να προσφέρεις στο σώμα σου τη στοχευμένη φροντίδα ενός αθλητικού μασάζ. «Οι αθλητές το περιλαμβάνουν πάντα στο πρόγραμμά τους για να μειώσουν το μυϊκό πόνο και να αποκατασταθούν πιο γρήγορα τυχόν προβληματικές περιοχές» λέει η Mαρκέλλα Ιωάννα Χαντζή, φυσικοθεραπεύτρια. Η ιδέα είναι λιγότερος πόνος, καλύτερη προπόνηση – ένας εξαιρετικός συνδυασμός, όποιος κι αν είναι ο αθλητικός σου στόχος. «Επιπλέον, αν κάνεις τακτικά μασάζ –ακόμη και μία φορά την εβδομάδα–, το σώμα σου αποκτά διαφορετική αντίληψη» τονίζει η ίδια και προσθέτει:

«Όταν έχεις μεγαλύτερη σωματική αντίληψη, κάνεις καλύτερες προπονητικές επιλογές: Αν νιώθεις κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο, ίσως μπορείς να προλάβεις έναν τραυματισμό ή να βελτιώσεις την επίδοσή σου προσαρμόζοντας μια άσκηση, μια τεχνική ή την έντασή σου».

Τι είναι το αθλητικό μασάζ

Σίγουρα, δεν είναι το μασάζ που θα κάνεις σε ένα spa. Το αθλητικό μασάζ μπορεί να αποτελείται από μερικές έντονες τεχνικές χειρισμών, ανάμεσά τους μαλάξεις των βαθύτερων ιστών και διατάσεις, που δεν είναι πάντα τόσο χαλαρωτικές. Αυτό που επιδιώκουν οι θεραπευτές σε αυτή την περίπτωση είναι να δημιουργηθεί ένα μυοπεριτονιακό «ξεκλείδωμα» που θα σε βοηθά να κινείσαι καλύτερα – το περιτόναιο είναι ένα ελαστικό στρώμα συνδετικού ιστού που καλύπτει τους μυς. «Σκέψου ότι είναι σαν ένας επίδεσμος τυλιγμένος γύρω από τους μυς σου, που τους προσφέρει δομική υποστήριξη» εξηγεί η ειδικός.

Οι καθημερινές, επαναλαμβανόμενες συνήθειές μας όμως, όπως το να καθόμαστε όλη τη μέρα, ακόμα και το άγχος, μπορεί να προκαλούν επιπλέον σφίξιμο στο περιτόναιο. «Η χαλάρωσή του επιτρέπει στο θεραπευτή να βοηθήσει το μυ να επιστρέψει στο φυσιολογικό του μήκος σε κατάσταση χαλάρωσης και τον “ανοίγει” για μεγαλύτερο εύρος κίνησης» επισημαίνει η ειδικός. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται δυσνόητα, όμως η επιστήμη πίσω από το μασάζ μπορεί να τα μεταφράσει σε σημαντικό κέρδος στις προπονήσεις σου. Να γιατί.

Ενισχύει το κυκλοφορικό σου

Το οξυγονωμένο αίμα παρέχει στους μυς σου την απαραίτητη δύναμη και σε νέα έρευνα εκτιμάται πως το μασάζ μπορεί να βοηθήσει. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι διαπιστώθηκε ότι μόλις 30 λεπτά μασάζ στο κάτω μέρος του σώματος μετά από προπόνηση ποδιών ενίσχυσε τη φλεβική διαστολή στους ασκούμενους για 48 ώρες. «Οι φλέβες που λειτουργούν σωστά είναι πιο εύκαμπτες και έχουν την ικανότητα να διαστέλλονται κατ’ απαίτηση, όταν δηλαδή ο μυς και άλλοι ιστοί χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση» επισημαίνει η Cherie Franklin, βασική συγγραφέας της μελέτης. Τα ευρήματα δείχνουν πως το μασάζ διεγείρει τις φλέβες ώστε να λειτουργούν καλύτερα και οι μύες σου να παίρνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά όταν τα χρειάζονται.

athlitiko massage 1

Λιγότερο «πιάσιμο»

Το μασάζ μετά την προπόνηση δε στέλνει μόνο πιο αποτελεσματικά το αίμα στους ιστούς, αλλά άνθρωποι που το κάνουν αναφέρουν πως πιάνονται περίπου 50% λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη της Cherie Franklin. Μετά από μια σκληρή προπόνηση υπάρχει μια φλεγμονώδης αντίδραση στους μυς που μόλις χρησιμοποίησες –το σώμα σου επιταχύνει τη ροή του αίματος για να κλείσουν τα μικροσκοπικά σχισίματα στις μυϊκές ίνες– η οποία συνοδεύεται από οξειδωτικό στρες. Σε κατάσταση έντονου στρες όμως οι μύες σου τις επόμενες μία ή δύο μέρες χάνουν την ταχύτητα και την ευλυγισία τους. «Το μασάζ μπορεί να αντισταθμίσει την επίδραση του στρες υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους αντίδρασης» εξηγεί η ειδικός.

Αυξάνεις την αντοχή σου

Υπάρχουν στοιχεία ότι το μασάζ μπορεί ακόμα και να κάνει τα μυϊκά σου κύτταρα να δουλεύουν υπερωρίες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο έδειξε περισσότερα ερεθίσματα για τα μιτοχόνδρια –την «καρδιά» της δύναμης των κυττάρων σου– μετά από μόλις ένα μασάζ. «Με την πίεση των χειρομαλάξεων διαφοροποιούνται οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με το ενδοκυτταρικό περιβάλλον στους μυς. Στην πραγματικότητα, διαφοροποιείται η έκφραση των γονιδίων σου αυξάνοντας προσωρινά τα μηνύματα για ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρα» σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Mark Tarnopolsky, MD, PhD. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα μιτοχόνδρια συμβάλλουν στη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια και όσο περισσότερη έχεις τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή σου. Αν κάνεις τακτικά μασάζ, θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει η ικανότητα των μυών σου» συμπληρώνει.

Κινείσαι πιο ελεύθερα

Αν ταλαιπωρείσαι συχνά από σφιγμένους προσαγωγούς, ξέρεις πως αυτό περιορίζει την κίνησή σου. «Η μεμβράνη του περιτοναίου δεν επιτρέπει την πλήρους εύρους κίνηση στο δικέφαλο του ποδιού» λέει η ειδικός. «Απελευθερώνοντας το σφίξιμο, θα βελτιωθεί η ευλυγισία και η κινητικότητά σου. Αυτό θα σου επιτρέπει να τρέχεις με λιγότερη προσπάθεια ή απλά να αντέχεις να γυμναστείς περισσότερο».

Πηγή

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »