Πολύ κοντά στην θεραπεία του HIV που προκαλεί το σύνδρομο AIDS βρίσκονται οι επιστήμονες

Το δρόμο για τη θεραπεία της μόλυνσης από τον HIV (που προκαλεί το σύνδρομο AIDS) ανοίγουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν λευκά αιμοσφαίρια με αντίσταση στον ιό χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και μια πολύ εξειδικευμένη μέθοδο επεξεργασίας του DNA, που το προστατεύει από την εισβολή των ιών.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι εξηγούν στην έκθεσή τους ότι ο ιός HIV επιτίθεται σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων μπλοκάροντας την πρωτεΐνη CCR5, κάτι που όμως γίνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό στα άτομα που φέρουν μια μετάλλαξή της. Αυτό σημαίνει ότι ο HIV ίσως μπορεί να θεραπευτεί με την εισαγωγή γονιδίων με τη μετάλλαξη CCRΔ32 στα κύτταρα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από αυτόν.

Μια τέτοια προσέγγιση είχαν χρησιμοποιήσει πειραματικά οι ερευνητές στο παρελθόν εμφυτεύοντας βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από τον μυελό των οστών ατόμων που παρουσίαζαν φυσική αντίσταση στον HIV και εμφυτεύοντάς τα σε άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Όπως διαπίστωσαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα ίχνη του HIV είχαν εξαφανιστεί.

Ωστόσο, στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα άτομα που φέρουν τη μετάλλαξη αυτή, δεν είναι πολλά ώστε να θεραπευτούν όλοι οι ασθενείς.

Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες προσπάθησαν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα δημιουργώντας τη μετάλλαξη στον οργανισμό των ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Για να το πετύχουν αυτό αρχικά προσπάθησαν να «διαταράξουν» τα φυσιολογικά αντίγραφα του γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη CCR5, ώστε ο ιός να μην μπορεί να προσκολληθεί πάνω της.

Ωστόσο σύντομα εγκατέλειψαν την ιδέα, επειδή είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πλήρης καταστροφή του γονιδίου και έτσι δημιούργησαν τη μετάλλαξη CCR5Δ32 μέσω πολυδύναμων βλαστοκυττάρων που αφαίρεσαν από εθελοντές.

Πηγή: Δημοκρατία

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital