Τελικά το λίπος σφίγγει μετά την γυμναστική;

Την δεκαετία 80 όταν μεσουρανούσαν τα ινστιτούτα αδυνατίσματος κυριαρχούσε η άποψη «δεν γυμναζόμαστε όταν κάνουμε δίαιτα γιατί σφίγγει το λίπος» .

Μία παντελώς λάθος άποψη φυσικά η οποία βόλευε τα μεγάλα κέντρα  αυτά γιατί ως γνωστόν πουλούσαν πανάκριβα πακέτα με μασάζ αδυνατίσματος και παθητικές γυμναστικές. Δυστυχώς αυτή η άποψη εξακολουθεί να τρομοκρατεί ακόμα πολλές γυναίκες που μπαίνουν στην διαδικασία να κάνουν δίαιτα.

Ας εξηγήσουμε λοιπόν με απλά λόγια το ανυπόστατο της θεωρίας αυτής. Καταρχάς ο λιπώδης ιστός δεν διαθέτει την ικανότητα του σφιξίματος. Διαθέτει μόνο την ικανότητα του «μεγαλώματος». Τι σημαίνει αυτό. Το λίπος στο σώμα μας μοιάζει με το λίπος που έχει μία μπριζόλα. Αυτό το άσπρο που αφαιρούμε σχεδόν πάντα. Ετσι είναι και το δικό μας λίπος. Αγκιστρωμένο στο σώμα μας. Ούτε σφίγγει ,ούτε μετατρέπεται σε μυς (το έχω ακούσει και αυτό).

Το λίπος υπάρχει γιατί σε μικρή αναλογία το χρειαζόμαστε και σε μεγάλη γιατί τρώμε πολύ και δεν γυμναζόμαστε. Αυτό που γίνεται στο σώμα μας όταν ξεκινάμε την γυμναστική είναι μία αρχική κατακράτηση υγρών την οποία κάνει το μυικό σύστημα σαν φυσιολογική αντίδραση. Εκεί μπορεί να παρατηρηθεί μία πλασματική αύξηση βάρους. Αυτό που συμβαίνει όταν γυμνάζεστε συστηματικά και σωστά και ταυτόχρονα κάνετε σωστή διατροφή είναι η σταδιακή αλλαγή της σύστασης του σώματος σας.

Το λίπος «καίγεται» και εμφανίζονται οι μύες σας. Ο μυς είναι πιο βαρύς από το λίπος και πολύ πιο συμπαγής. Γι αυτό πολλές φορές όταν γυμνάζεστε καιρό ζυγίζετε το ίδιο αλλά τα ρούχα σας είναι πιο άνετα. Εν κατακλείδι. Μην  φοβάστε την γυμναστική και ειδικά εσείς οι κυρίες μην φοβάστε τα βάρη. Η γυμναστική δεν φουσκώνει, το λίπος δεν σφίγγει και εννοείται η άθληση δεν σαμποτάρει το αδυνάτισμα άλλα ίσα ίσα το βοηθάει.

Aπό την Personal Trainer – Διαιτολόγο

Αλεξάνδρα Κουκουράκη

KOUKOURAKH_2 (1)

www.alexandra-dts.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE