Τα σημάδια κόπωσης και η αντιμετώπιση της υπερπροπόνησης

iperproponisi

Εάν ασκείστε υπερβολικά ή δεν δίνετε στο σώμα σας επαρκή χρόνο για ξεκούραση, αυτό μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μειωμένη απόδοση και στη χειρότερη περίπτωση σε τραυματισμό!

Ξεκούραση – το κλειδί για την επιτυχία

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι η ξεκούραση αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της προπόνησης. Ωστόσο, ενώ θεωρητικά το γνωρίζουν, παρόλα αυτά το παραβλέπουν, ενώ συνηθίζουν να αγνοούν και τα πρώτα σημάδια κόπωσης και υπερβολικής προπόνησης.

Ειδικά όταν η προπόνηση πηγαίνει πολύ καλά, συχνά επιχειρούμε να πιέσουμε ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας και να μην επιβραδύνουμε. Το τρέξιμο μας κάνει ευτυχισμένους, γεμάτους ευφορία και συχνά να νιώθουμε άτρωτοι, γεγονός που μετατρέπει το συγκεκριμένο χόμπι σε ιδιαίτερα ελκυστικό, αλλά και άκρως επικίνδυνο για το σώμα, αν το παρατραβήξουμε.

Υπάρχει ένας λόγος που οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό θεωρούν την σωστή ανάκαμψη ως το κλειδί για την επιτυχία. Σε αθλήματα που λειτουργούν ως χόμπι, από την άλλη πλευρά, ο επαρκής χρόνος ανάκτησης θεωρείται συχνά λιγότερο σημαντικός. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν πότε η προπόνηση είναι «πολλή» και πότε «υπερβολική».

Δείτε επίσης : Μήπως είσαι… βουλιμικός στην προπόνηση και δεν το ξέρεις;

Μετά από ένα μεγάλο ή πολύ έντονο τρέξιμο, με σπριντ σε ανηφόρες κλπ, τα συμπτώματα κόπωσης είναι φυσιολογικά έως ένα ορισμένο βαθμό. Μπορούν ακόμη και να είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ότι κάνατε τα πάντα σωστά.

Αλλά πώς μπορώ να αναγνωρίσω τον κίνδυνο υπερβολικής προπόνησης;

Ορισμένα σημάδια υπερβολικής προπόνησης:

  • εκτεταμένο μυϊκό πιάσιμο
  • πιο αργή και μη πλήρης ανάκαμψη
  • τα πόδια αισθάνονται βαριά και κουρασμένα
  • κόπωση που δεν υποχωρεί
  • αυξημένη ευερεθιστότητα και κακή διάθεση
  • καταθλιπτική διάθεση
  • απώλεια κινήτρων
  • αλλαγές στην όρεξη (αυξημένη ή μειωμένη)
  • στασιμότητα απόδοσης ή παρακμή
  • προβλήματα υπνηλίας
  • αυξημένη ανάγκη ύπνου
  • αυξημένοι καρδιακοί παλμοί εν ώρα ξεκούρασης

Εάν παρατηρήσετε πέντε ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα τουλάχιστον 10 ημερών από την προπόνηση. Και ίσως να πρέπει να σκεφτείτε αν πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τους χρόνους ξεκούρασής σας και να κατεβάσετε λίγο το δείκτη δυσκολίας της προπόνησής σας.

Αν μετά τις αλλαγές αυτές, η κατάστασή σας παραμένει στάσιμη και όχι ιδιαίτερα βελτιωμένη, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Δεν πρέπει να παίρνετε ελαφρά τα συμπτώματα κόπωσης: Όταν το σώμα σας είναι εξαντλημένο, οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι πολύ μεγαλύτεροι. Και ένας τραυματισμός θα σας κρατήσει εκτός προπόνησης για ακόμα περισσότερο.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »