Τα πλεονεκτήματα του Six Pack κοιλιακών

koiliakoi gimnastirio

Εάν προσέξετε στα εξώφυλλα των fitness περιοδικών θα δείτε πιθανώς ένα μοντέλο με ένα αξιοζήλευτο six pack κοιλιακών.

Η βιομηχανία της γυμναστικής επιδεικνύει τους γραμμωμένους κοιλιακούς και τις αντίστοιχες προπονήσεις, κάνοντάς σας να νομίζετε ότι είναι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα μιας ειδικής ρουτίνας γυμναστικής.

Ενώ το six pack κοιλιακών είναι ένα προνόμιο για μερικούς – ειδικά για εκείνους που γίνονται εξώφυλλα σε περιοδικά και ημερολόγια – δεν είναι αναγκαιότητα για καλή υγεία ή δύναμη πυρήνα.

Τι είναι όμως το Six Pack;

Ακολουθεί ένα μικρό μάθημα ανατομίας: Ο μπροστινός μυς της κοιλιάς σας είναι γνωστός ως rectus abdominis (ορθός κοιλιακός μυς). Πρόκειται για ένα μακρύ, επίπεδο περίβλημα ινών που εκτείνεται μεταξύ του ηβικού οστού σας και των κάτω πλευρών.

Σε κάθε άτομο, ένας ισχυρός τένοντας διαχωρίζει τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του μυός και τρεις πτυχώσεις τενόντων το χωρίζουν οριζοντίως. Όταν είστε αρκετά αδύνατοι για να εμφανίσετε αυτούς τους διαχωρισμούς, λέτε ότι έχετε six pack κοιλιακών.

Οι άνδρες με ποσοστό σωματικού λίπους περίπου 6% έως 9% και οι γυναίκες με ποσοστό σωματικού λίπους 16% έως 19% συνήθως έχουν ένα ορατό six pack – αν έχουν αναπτύξει τους κοιλιακούς μύες μέσω της άσκησης. Για μερικούς άνδρες και γυναίκες, το six pack γίνεται ορατό μόνο με ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο σωματικού λίπους.

Οφέλη από το Six Pack κοιλιακών

Εάν αποκτήσετε six pack, τρώγοντας ως επί το πλείστον ολόκληρες, μη επεξεργασμένες τροφές, περιορίζοντας την πρόσληψη αλκοόλ κι επεξεργασμένης ζάχαρης και ασκώντας τακτικά, οι κοιλιακοί σας αντανακλούν τις υγιεινές συνήθειες διατροφής και φυσικής κατάστασης.

Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου όπως το six pack μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και να σας κάνει να αισθάνεστε υπερήφανοι για την εμφάνισή σας. Σε ορισμένα αθλήματα, όπως ο στίβος, η γυμναστική ή το τρίαθλο, το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους που δείχνει ένα six pack είναι χρήσιμο επειδή σημαίνει ότι έχετε λιγότερη σωματική μάζα για να μεταφέρετε καθώς κινείστε.

Δείτε επίσης : 15 «χρυσές» ασκήσεις κοιλιακών

Το six pack δεν είναι πάντα ισοδύναμο με την υγεία

Έχοντας ένα six pack δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι υγιέστερος ή πιο… αθλητικός από κάποιον άλλον. Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε έναν ισχυρό, λειτουργικό πυρήνα που σας ενδυναμώνει μέσα από τα περισσότερα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Ένα six pack δεν αποτελεί ένδειξη περισσότερων μυών. Αυτό απλά σημαίνει ότι έχετε λιγότερο λίπος που καλύπτει αυτούς τους μύες. Εάν έχετε επιτύχει six pack μόνο με ακραία δίαιτα και κάνοντας μονόζυγο με υψωμένα πόδια στο γυμναστήριο, δεν πρόκειται να βελτιώσει τις επιδόσεις σας στο γήπεδο.

Τα επίπεδα σωματικού λίπους που απαιτούνται για να επιτευχθεί ένα six pack δεν παρέχουν κανένα σαφές πλεονέκτημα για την υγεία. Μειώνοντας το σωματικό σας λίπος κάτω από το 14% ως γυναίκα ή 8%, όπως ένας άντρας δεν δείχνει καμία ένδειξη της βελτιωμένης ζωντάνιας ή του well-being.

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα γεύματα εστιατορίων γίνονται ένας αγώνας και ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας περιστρέφεται γύρω από μια σφιχτά προγραμματισμένη ρουτίνα γυμναστικής. Η αυστηρή ρύθμιση και οι διατροφικοί περιορισμοί μπορεί να είναι ενοχλητικοί.

Ένα υγιές επίπεδο σωματικού λίπους

Αντί να μετράτε την υγεία και τα επιτεύγματά σας από τους κοιλιακούς μύες που βλέπετε στον καθρέφτη, υιοθετήστε υγιείς συνήθειες που σας κάνουν να αισθάνεστε ενεργοί και ζωντανοί. Ο στόχος του six pack μπορεί να είναι αποθαρρυντικός και ακόμη και αδύνατος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν διαμορφωμένους μύες με τρόπο που ποτέ δεν θα τους επιτρέψει να παρουσιάσουν ένα six pack, ανεξάρτητα από το πόσο άκαμπτοι γίνονται. Οι μύες είναι κλιμακωτοί, γωνιακοί ή η τένοντα πτυχή είναι τόσο μικρή που μόνο τέσσερα και όχι έξι τμήματα είναι ορατά.

Ο μέσος όρος υγιούς ενήλικου έχει συνήθως σωματικό λίπος 15-20% και γ γυναίκα 20-25%. Προσέξτε για χαμηλότερα επίπεδα εάν υποστηρίζει τους στόχους σας για αθλητικές επιδόσεις. Τα ακραία μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να πετύχετε το πολυπόθητο six pack δεν προσφέρουν οφέλη και μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ωστόσο, η απώλεια κάποιου λίπους όταν τα επίπεδα σωματικού λίπους βρίσκονται σε ανθυγιεινό επίπεδο 25% ή μεγαλύτερο σε έναν άνδρα ή 32% ή μεγαλύτερο σε μια γυναίκα είναι συνετή. Ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι το six pack, αλλά ένα υγιέστερο σώμα συνολικά.

Συμβουλές

Τα ποιοτικά τρόφιμα, όπως τα άπαχα κρέατα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρέσκα προϊόντα, καθώς και μια τακτική ρουτίνα άσκησης που περιλαμβάνει καρδιαγγειακή άσκηση, δύναμη και ευελιξία υποστηρίζουν την καλή υγεία και το βέλτιστο σωματικό βάρος. Επίσης, φροντίστε να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες καθημερινά.

Πηγή : livestrong.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »