Τα οφέλη του… αργού τρεξίματος

Δεν χρειάζεται να κάνετε σπριντ κάθε φορά που βγαίνετε για τρέξιμο. Το αργό τρέξιμο έχει και αυτό πολύ σημαντικά οφέλη.

Τρέξιμο. Όλοι το έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και, λογικά, η πρώτη μας σκέψη ήταν πως είναι πολύ πιο κουραστικό απ’ ό,τι φαίνεται. Μερικοί από εμάς δυσκολευόμαστε να τρέξουμε γρήγορα, και αυτό μας έχει κάνει να αποφεύγουμε το σπορ όλο και περισσότερο.

Κι όμως, το ξέρατε πως το αργό τρέξιμο μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία; Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά…

Μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού

Το τρέξιμο είναι γυμναστική υψηλής έντασης, και ασκεί ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις, ειδικά σε αυτές των γονάτων. Και όσο πιο γρήγορα τρέχουμε, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκούμε, και ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται κατακόρυφα. Επιπλέον, με το να τρέχουμε τακτικά σε μεγάλες ταχύτητες, καταπονούμε μύες, αρθρώσεις, τένοντες και οστά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Θα προσαρμοστείτε καλύτερα

Ο συχνότερος λόγος που κάποιος παρατάει το τρέξιμο εντελώς είναι ότι δοκίμασε μερικές φορές γρήγορα, απογοητεύτηκε, και απλά σταμάτησε. Κι όμως, το αργό τρέξιμο, ειδικά για έναν αρχάριο, είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε το σώμα σας να συνηθίσει και να προσαρμοστεί στην μορφή αυτή άσκησης, με αποτέλεσμα σύντομα να αυξηθούν οι αντοχές, αλλά και οι επιδόσεις σας.

Υπάρχουν σημαντικά ψυχολογικά οφέλη

Όπως με κάθε μορφή γυμναστικής, το αργό τρέξιμο φροντίζει (και) για την ψυχική μας υγεία. Ελαττώνει το στρες, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αλλά διατηρεί και τον εγκέφαλο… ετοιμοπόλεμο, με αρκετές μελέτες να υποστηρίζουν πως μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Ξέρουμε πως το τρέξιμο είναι από τους καλύτερους φίλους της καρδιάς, των πνευμόνων και των αρτηριών μας, και αυτά τα οφέλη τα καρπωνόμαστε σε… κάθε ταχύτητα. Συνεπώς, η αρτηριακή σας πίεση θα ελαττωθεί, όπως και η χοληστερόλη και ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, κι ας μην τρέχετε σαν τον άνεμο.

Πιο εύκολο να το κάνετε με παρέα

Το αργό τρέξιμο χαρακτηρίζεται ως εκείνο το τρέξιμο που σας γυμνάζει, αλλά ταυτόχρονα μπορείτε ως ένα σημείο να μιλάτε. Άρα, αυτό το κάνει ακόμα πιο κατάλληλο για να γυμναστείτε με παρέα, και να γεμίζετε ο ένας τον άλλο αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »