Τα καλύτερα φρούτα για το Bodybuilding

Τα φρούτα – όπως και οτιδήποτε άλλο με περιεκτικότητα σε ζάχαρη – κατακρίνονται συνεχώς στο χώρο του fitness.

Η επικρατούσα ιδέα πίσω από αυτή την υστερία είναι πως οτιδήποτε το οποίο περιέχει ζάχαρη πρόκειται να καταλήξει ως λίπος γύρω από την μέση σας. Τα φρούτα όμως έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν απ’ ότι έχει ένα παγωτό.

«Τα φρούτα παρέχουν πολύτιμα φυτοχημικά που ωφελούν την υγεία, όμως η φρουκτόζη είναι ένα συστατικό που ανησυχεί πολλούς καθώς είναι ένα είδος ζάχαρης που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από τους μύες», λέει ο ειδικός Jim Stoppani Ph.D. «Μόνο το συκώτι έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη φρουκτόζη σε γλυκόζη – το αποθηκευτικό είδος υδατανθράκων.»

Το πρόβλημα με τη φρουκτόζη ανακύπτει όταν τα αποθέματα γλυκόζης στο συκώτι είναι γεμάτα. Σε αυτό το σημείο, η φρουκτόζη μετατρέπεται σε λίπος και αυτό βοηθά στην αύξηση του μεγέθους των λιποκυττάρων. Εφόσον δεν είμαστε εξοπλισμένοι με ένα δείκτη καυσίμων ο οποίος να μας ενημερώνει πόσο γεμάτο είναι το συκώτι μας, αρκετοί bodybuilders τείνουν να αποφεύγουν τα φρούτα γενικότερα. Υπάρχουν όμως στιγμές όπου τα φρούτα δεν είναι μόνο εντάξει να τα παίρνετε, αλλά πρόκειται και να σας βοηθήσουν.

 

Πρωί

Η καλύτερη στιγμή για να φάτε ένα φρούτο είναι αμέσως μετά το πρωινό σας ξύπνημα. Ενώ κοιμάστε, το συκώτι σας καίει τη γλυκόζη για να προμηθεύσει τον εγκέφαλο με την αναγκαία γλυκόζη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο συκώτι ξεκινούν να μειώνονται, σηματοδοτείται ο εγκέφαλος ώστε να αρχίσει η διάσπαση της μυϊκής πρωτεΐνης για να μετατρέψει τα αμινοξέα σε γλυκόζη για τον εγκέφαλο. Αυτή την ώρα της ημέρας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την μετατροπή της φρουκτόζης σε λίπος. Η φρουκτόζη θα χρησιμοποιηθεί για αναπλήρωση των επιπέδων γλυκόζης στο συκώτι απενεργοποιώντας το σήμα για διάσπαση της μυϊκής πρωτεΐνης.

Οι καλύτερες πρωινές επιλογές (επιλέξτε 1 ή 2):
– Ανανάς (1 μικρό μπολ)
– Πεπόνι μελιτώματος (ένα κομμάτι)
– Πορτοκάλι (1 μέτριο)
– Μπανάνα (1 μέτρια)

 

Πριν την προπόνηση

Ακόμη μία καλή στιγμή για να καταναλώσετε ένα φρούτο είναι 30-60 λεπτά πριν από μια προπόνηση, ειδικά αν δεν έχετε καταναλώσει ένα γεύμα υψηλών υδατανθράκων για κάποιες ώρες. Η φρουκτόζη θα αντικαταστήσει το γλυκογόνο του συκωτιού που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει σταθερά γλυκόζη στους εργαζόμενους μύες ενώ γυμνάζεστε και θα βοηθήσει στο να διαθέσει το γλυκογόνο στα μυϊκά κύτταρα. Αυτό εμποδίζει τη μυϊκή εξάντληση που συνήθως συμβαίνει ενώ μειώνονται τα επίπεδα γλυκογόνου.
Οι καλύτερες προ-προπονητικές επιλογές (διαλέξτε 1 ή 2):
– Αχλάδι (1 μέτριο)
– Καρπούζι (1 κομμάτι)
– Μήλο (1 μέτριο)
– Πεπονάκι (1/2 πεπόνι)
– Φράουλες (2 μικρά μπολ)
– Βατόμουρα (2 μικρά μπολ)

Μετά την προπόνηση

Μετά την προπόνηση δεν θα πειράξει αν φάτε λίγα φρούτα για αναπλήρωση των επιπέδων γλυκογόνου, τόσο στους μύες όσο και στο συκώτι. Απλά να θυμάστε ότι 2 μερίδες φρούτων θα σας παρέχουν με μόνο 20-30γρ υδατανθράκων. Για όσους θέλετε να βελτιστοποιήσετε τα μυϊκά σας κέρδη θα πρέπει να στοχεύσετε για τουλάχιστον 40-100γρ καταναλώνοντας επίσης πατάτες ή ρύζι, ή επιβεβαιώνοντας ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που χρησιμοποιείτε περιέχει τουλάχιστον 20γρ υδατανθράκων.

Οι καλύτερες μετα-προπονητικές επιλογές (διαλέξτε 1 ή 2):
– Κεράσια (1 μικρό μπολ)
– Ροδάκινο (1 μέτριο)
– Μήλο (1 μέτριο)
– Πεπονάκι (1/2 πεπόνι)
– Φράουλες (2 μικρά μπολ)
– Βατόμουρα (2 μικρά μπολ)
– Σταφύλια (2 μικρά μπολ)

Πηγή: Muscleandfitness.com

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital