Sprint vs Jogging: το crash test συνεχίζεται…

Η αντοχή παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην ενδυνάμωση των μυών αλλά και στην απώλεια λίπους. Τόσο το jogging, όσο και το sprint είναι ιδιαίτερα ωφέλημα, συμβάλλοντας παράλληλα στην απώλεια βάρους αλλά και στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής υγείας. Ποιο από τα δύο όμως είναι καλύτερο;

Jogging

 

Το jogging είναι μία αερόβια άσκηση με χαμηλή ένταση και μεγάλη διάρκεια. Οι φαν του αθλήματος πιέζουν ελάχιστα τον οργανισμό τους και μπορούν να συνεχίσουν να το ασκούν για μεγάλο διάστημα, συγκριτικά με τους πιο γρήγορους sprinter.

 

Θερμίδες: Σε θερμιδική αξία πάντως, ένας άνθρωπος 100 κιλών με περίπου 5 χλμ/ ώρα μπορεί να χάσει 728 θερμίδες μέσα σε μία ώρα, ανάγοντας το jogging σε ιδανικό σύμμαχο κατά του λίπους.

 

 

Αντίθετα με το sprint που διαρκεί λιγότερο, το jogging προτείνεται από τους ειδικούς, ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να κάψετε θερμίδες σε βάθος χρόνου.

 

Η αντοχή μάλιστα, που αποκτάτε κάνοντας jogging, συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο κάψιμο των θερμίδων, για όση διάρκεια ασκείστε. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος, που το jogging έχει τόσο φανατικό κοινό μεταξύ των ανθρώπων, που ασκούνται τακτικά.

 

Προσοχή όμως, γιατί το jogging καίει μαζί με τις θερμίδες και μυϊκό ιστό, λόγω της παρατεταμένης σε χρονική διάρκεια άσκησης.

 

Sprint vs Jogging: το crash test συνεχίζεται... 1

 

Sprint

 

Το sprint από την άλλη, απαιτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορο τρέξιμο, για μία πολύ μικρή απόσταση. Συνήθως οι sprinters προπονούνται τρέχοντας επαναλαμβανόμενα 100 και 200 μέτρα απόσταση.

 

Οι αθλητές αυτοί έχουν ένα ιδιαίτερα λαξευμένο σώμα με μυώδεις διαπλάσεις, παρόμοιες με αυτές των bodybuilders. Το sprint βέβαια είναι μια αναερόβια δραστηριότητα, που περιλαμβάνει σύντομες, έντονες «εκρήξεις» τρεξίματος, οι οποίες συνοδεύονται από περιόδους ανάπαυσης. Λόγω της ιδιαιτερότητας της έντασης που απαιτείται, η συγκεκριμένη άσκηση διαρκεί από 20 έως 40 λεπτά.

 

Θερμίδες: Ωστόσο, αν προσπαθείτε να κάψετε θερμίδες, έχετε κατά νου, ότι κατά τη διάρκεια του sprint, ο αριθμός των θερμίδων, που θα κάψετε, θα δημιουργήσει ένα έλλειμμα θερμίδων στο σώμα σας.

 

Με απλά λόγια, το sprint ακριβώς επειδή είναι πολύ πιο έντονο, μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε πάρα πολλές θερμίδες, αλλά το πρόβλημα είναι, ότι η κούραση που προκαλεί δεν σας δίνει τη δυνατότητα να το ασκείτε για αρκετή ώρα.

 

 


Συνδυάζοντας sprint και jogging

 

 

Αν και οι απόψεις αναφορικά με το ποια από τις δύο ασκήσεις είναι η καλύτερη για να κάψετε θερμίδες, διίστανται, η αλήθεια είναι, ότι για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, χρειάζεστε έναν συνδυασμό και των δύο.

 

Πρόσφατες έρευνες, έχουν δείξει, ότι ο συνδυασμός τους είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσετε το maximum των θερμίδων, που επιθυμείτε. Μάλιστα, ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους τρόπους, είναι να κάνετε sprint, στα διαλείμματα του καθιερωμένου σας jogging.

 

 

 

Στόχος

 

 

Το sprint θα σας βοηθήσει, αν θέλετε να βελτιώσετε τη δύναμη και την αντοχή σας, αλλά και να αναπτύξετε μυϊκή μάζα. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, όσο και μία δραστηριότητα μέσης έντασης, όπως είναι το jogging, με αποτέλεσμα να χάσετε βάρος.

 

Από την άλλη πλευρά, το jogging, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, «κατατρώγοντας» όμως τον άπαχο μυϊκό ιστό.

 

Η άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα καίει τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες και προκαλεί το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τους μυς για ενέργεια, δημιουργώντας μια καταβολική κατάσταση, που καταστρέφει τους μυς.

Αν θέλετε να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, επιλέξτε το jogging μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς, χωρίς να επιβαρύνετε τη μυϊκή σας μάζα.

πηγή: clickatlife.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »