31 Συμβουλές για να πετύχεις την απόλυτη γράμμωση !

Μεγάλος διαγωνισμός του Carefour για επιταγές αξίας 2000€

Πάρε μέρος σε λιγότερο από ένα λεπτό…και δεν ξέρεις ποτέ.

Γενικές οδηγίες για …”Γράμμωση”.

(1).Οταν κάνετε οποιοδήποτε πρόγραμμα για γράμμωση της μυικής μάζας πρέπει απαραίτητα να τηρείτε ημερολόγιο διατροφής -προπονήσεων- καταστάσεων και να καταγράφετε την πρόοδο σας (βάρος-σωματικές διαστάσεις-επιδόσεις)σε συγκρίσιμους πίνακες.

(2).Οι συμβουλές κάποιου ειδικού και οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις αίματος και ούρων (κάθε 30 ημέρες) είναι αναπόσπαστο μέρος της αγωγής.

(3).Μην ξεχνάτε οτι ορισμένα άτομα μπορούν να “γραμμώσουν” πιο γρήγορα από ό,τι άλλα.Αυτό δε σημαίνει οτι η δικιές σας ενέργειες δεν είναι αποτελεσματικές.

(4).Ο καλύτερος “ρυθμός” μείωσης λίπους είναι περίπου 400 γραμμάρια την εβδομάδα ή 1 περίπου κιλό κάθε 2-3 εβδομάδες-που σημαίνει μείωση του ποσοστού λίπους περίπου κατά 1,5% σε απόλυτο αριθμό για το μέσο ασκούμενο. Λίγο περισσότερο λίπος μπορείτε να χάσετε στις αρχές (μέχρι και 2,4 κιλά λίπους τον πρώτο μήνα ανάλογα με το βάρος και το ποσοστό λίπους σας).

(5).Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να επιδιώξετε είναι να χάσετε λίπος και να κερδίσετε μυς. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το ποσοστό λίπους και θα φαίνεστε πιο γραμμωμένοι (-ες).

(6).Οι λύσεις που έχετε στο “οπλοστάσιο” σας είναι:

-Διατήρηση σταθερού βάρους,αύξηση μυικού βάρους,μείωση λίπους.

-Μείωση σωματικού βάρους με μείωση σωματικού λίπους.

-Αύξηση σωματικού βάρους μέσω αύξηση μυικού βάρους και διατήρηση ή μείωση του λίπους (οπότε το % λίπος θα μειωθεί).

(7).Πρέπει να τρώτε αργά και να επιβάλλετε στο διαιτητικό σας πρόγραμμα ένα συγκεκριμένο ωράριο γευμάτων όσο αυτό είναι δυνατόν.

(8).Μιά δίαιτα για γράμμωση πρέπει να συνοδεύεται πάντα με συμπληρωματικές βιταμίνες και μέταλλα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η χρήση πρωτεϊνών σε σκόνη, αμινοξέων και ορισμένων λιποδιασπαστικών ουσιών.

Ο περισσότερος “απλός” διακανονισμός είναι:

Το πρωί: Πολυβιταμίνη με μέταλλα

Δύο κολατσιά με πρωτεΐνη σκόνη(90%) σε άπαχο γάλα

Μία κουταλιά λεκιθίνη με κάθε γεύμα

Πρόσθετες βιταμίνες C,E,B.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πάρετε φάρμακα!

(9). Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά κι αν γίνεται αποκλειστικά και μόνο νερό.Δύο ώρες πριν και μετά την προπόνηση πίνετε αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό. Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση σκέτου,χωρίς γλυκαντικά,καφέ μπορεί να φανεί χρήσιμη.

(10). Αν κάνετε κάποια “παρασπονδία” μη σταματάτε τη προσπάθεια: εξετάστε αυτό το μελανό σημάδι και αιτιολογήστε την ενέργεια σας,προσπαθώντας να μην το επαναλάβετε.

(11).Το μόνο αλκοολούχο ποτό που επιτρέπεται είναι μισό ποτηράκι μπύρα ή κρασί την εβδομάδα.

(12).Οταν τρώτε σε κάποιο φιλικό σπίτι να λέτε πάντα:”Οχι ευχαριστώ,αυτό αρκεί”.

(13).Ορισμένες τροφές έχουν διουρητική ενέργεια.Θα σας βοηθήσουν να χάσετε νερό εαν υπάρχει κατακράτηση,αλλά όχι πραγματικό βάρος. Αυτές είναι: Τσάι-καφές χωρίς ζάχαρη, καρότα, μαρούλια, παντζάρια-χωρίς λάδι.

Άλλες έχουν λιποδιασπαστική ενέργεια (Ρεβύθια,φασόλια,φακές) και περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αφοδεύετε κανονικά.

Ενα παλιό καλό “μυστικό” είναι η λήψη μιάς κουταλιάς ρεβυθιών πριν από κάθε γεύμα.

(14).Να μετράτε τακτικά τις διαστάσεις σας και να τις καταγράφετε σε συγκρίσιμο πίνακα. Ένας τέτοιος πίνακας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει ενδείξεις ποσοστού λίπους, άλιπης μυικής μάζας και λιπομυικής αναλογίας.

(15).Να φωτογραφίζεστε γυμνοί,και από διάφορες πλευρές,και να κάνετε τις συγκρίσεις σας από περίοδο σε περίοδο.

(16).Να βλέπετε τακτικά στον καθρέφτη την πρόοδο σας.

(17).Μην ζυγίζεστε τακτικά.Αφήστε το ένστικτο και τον καθρέφτη σας να σας οδηγήσουν προς την επιτυχία.

(18).Η διαδικασία της προσπάθειας απόκτησης “γράμμωσης” και μυικότητας δεν σας κουράζει αναγκαστικά αλλά οπωσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια ελαφριά κόπωση.

(19).Εάν χάσετε γρήγορα πολλά κιλά μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη.

(20).Είναι απαραίτητο να συνδυάζετε:

(α)Διατροφή μειωμένη σε θερμίδες

(β)Αερόβια και αναερόβια γυμναστική

(γ)Αύξηση των σωματικών σας δραστηριοτήτων.

(21).Η “τέλεια” γράμμωση είναι κάτι το ευμετάβλητο και πάντως κάτι που σίγουρα δεν μπορείτε να διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα-τουλάχιστον στην αιχμή της. Από τη στιγμή που φτάνετε κοντά στο στόχο σας θα πρέπει να είστε προσεχτικοί και μετρημένοι στις διατροφικές σας επιλογές και,οπωσδήποτε,να γυμνάζεστε τακτικά.Πολλές φορές η σταθεροποίηση του σωματικού λίπους απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα και πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος,επιστρέφοντας στις παλαιές συνήθειες σας,να χάσετε εύκολα ό,τι κερδίσατε με πολύ κόπο,αγώνες και στερήσεις!

(22).Η δίαιτα είναι μιά εντελώς προσωπική υπόθεση.Βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα για σας.Ανεπαρκείς δίαιτες όχι μόνον δεν θα σας “γραμμώσουν” αλλά κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας.

(23).Οι αεροβιακές ασκήσεις και δραστηριότητες (προπόνηση ή δραστηριότητα χαμηλής έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας π.χ ποδήλατο ή περπάτημα) βοηθούν στη μείωση του βάρους και στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης που προκύπτει ως αποτέλεσμα της δίαιτας.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι:

Βάρη τρείς ως πέντε φορές την εβδομάδα,οι μισές με πρόγραμμα έντασης και οι άλλες μισές με προγράμματα υψηλών επαναλήψεων.

Αερόμπικ τρείς φορές την εβδομάδα με πρόγραμμα πολλών επαναλήψεων και ασκήσεων εδάφους και διατάσεων.

Σαββατοκύριακο ενασχόληση με σπορ που απαιτούν κίνηση (κολύμβηση,μπάσκετ,βόλεϊ στην άμμο,τζόκινγκ,”ρακέτες” κ.λπ).

Περπάτημα ή στατικό ποδήλατο καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά

(24).Εαν έχετε κάποια αρρώστια,κι ειδικά του κυκλοφοριακού,πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας κι οι εξετάσεις σας να είναι τόσο γενικές όσο κι ειδικές για το πρόβλημά σας.

(25).Το “μυστικό” για την γράμμωση είναι να περπατάτε πολύ. Προμηθευτείτε καλά αθλητικά παπούτσια και ρίξτε το στο περπάτημα για τουλάχιστον 30′ καθημερινά. Μην περπατάτε πολύ γρήγορα αλλά με έναν ρυθμό που να καλύπτεται περίπου 2,5-3 χιλιόμετρα κάθε μισή ώρα (5-6 χλμ/ώρα).

(26).Μην ξεχνάτε οτι πρέπει να φοράτε πάντα ελαφρά ρούχα για να μην εμποδίζετε την θερμογέννεση.

(27).Δραστηριότητες όπως το κολύμπι δεν βοηθούν στη μείωση του λίπους αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περιττές θερμίδες.

(28).Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα αγοράστε ένα στατικό ποδήλατο για το σπίτι σας και κάντε καθημερινά βλέποντας τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε και τον πειρασμό να φάτε καθώς βλέπετε.

(29).Μην φοράτε φόρμες ή ζώνες αδυνατίσματος/εφίδρωσης. Δεν κάνουν απολύτως τίποτα κι επιπλέον μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα στο κυκλοφοριακό και στο μηχανισμό εφίδρωσης.

(30).Το μασάζ δεν βοηθά στο χάσιμο βάρους.Αυτός που χάνει κιλά είναι ο μασέρ κι όχι εσείς.Μπορεί όμως να σας βοηθήσει να “ρηλαξάρετε”.

(31).Η ηλιοθεραπεία έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια για γράμμωση.Λίγο όμως μαύρισμα στον ήλιο ή στο σολάριουμ μπορεί να σας κάνει να δείχνετε περισσότερο “μυώδης” και “κομμένος”.

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ

1. Πριν την προπόνηση πιείτε έναν ελαφρύ,σκέτο,”ελληνικό” καφέ.

2. Μετά την προπόνηση πιείτε ένα ισοτονικό διάλυμα με μαλτοδεξτρίνη (αφομοιώνεται καλύτερα-παρότι κι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος υδατάνθρακα).

3. Στο τέλος της προπόνησης προσθέστε 20-30 λεπτά αργό ποδήλατο.

4. Μη φοράτε βαριά ρούχα.

5. Αποφεύγετε τους πολύ ζεστούς χώρους.

6. Κάθε πρωί κάντε λίγες ασκήσεις κοιλιακών και διατάσεις για τα πόδια.

7. Προσθέστε στις δραστηριότητες σας ποδήλατο και 1-2 φορές την εβδομάδα σκοινάκι,κωπηλασία,διατατικές και ελεύθερη γυμναστική.

8.Σπάστε τη συνολική σας διατροφή σε 5-6 καθημερινές δόσεις.

9. Διπλασιάστε την ποσότητα νερού που πίνετε.

10. Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια.

11.Αντικαταστείστε ένα βραδυνό γεύμα την εβδομάδα με άπαχο γιαούρτι κι ένα μεσημεριανό με φρουτοσαλάτα.

12.Δοκιμάστε να αφιερώσετε τις Κυριακές σε αθλοπαιδείες και μία φορά το 15νθήμερο σε διατροφική αποτοξίνωση με φρούτα και χυμούς (αλλά να μην υπάρχει βαριά προπόνηση την ίδια ή την επόμενη ημέρα).

 

Γράφει η Niki Kattou – Personal Trainer IFBB Bikini Athlete     www.nikikattou.com

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE