Πώς η σκληρή προπόνηση μπορεί να σου προκαλέσει οστεοπόρωση

Ένας σοβαρός (και επιστημονικά τεκμηριωμένος) λόγος για τον οποίο πρέπει να αφήνεις για λίγο διάστημα τις βαριές μπάρες στην άκρη.

Σε μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην τελευταία ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brock του Καναδά ανέλυσαν δείγματα αίματος από 15 ελίτ αθλήτριες κωπηλασίας κατά τη διάρκεια έντονων εβδομάδων προπόνησης indoor rowing (σε προ-αγωνιστική περίοδο). Στη συνέχεια, συνέκριναν τα δείγματα αίματος με εκείνα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εβδομάδων ανάκαμψης -οι οποίες περιελάμβαναν αρκετές ημέρες ανάπαυσης ενδιάμεσα.

Σκληρή προπόνηση χωρίς ρεπό σημαίνει φλεγμονές (και) στα οστά

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τις μέρες πλήρους έντασης στην κωπηλατική μηχανή οι αθλήτριες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα οστεοπροτεγερίνης (μιας πρωτεΐνης που προστατεύει από την απώλεια οστικής πυκνότητας) και υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης σκληροστίνης (παρεμποδίζει το σχηματισμό νέου οστού κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων σκληρής προπόνησης -μέσος όρος 18 ώρες τη βδομάδα).
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πραγματικά σκληρή προπόνηση οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε σημαντική φθορά των οστών. Και παρόλο που στην συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκαν γυναίκες αθλήτριες (με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης εξαιτίας της φύσης τους), αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί και σε άντρες αθλητές», λέει η αναφορά της μελέτης.

Πώς η σκληρή προπόνηση μπορεί να σου προκαλέσει οστεοπόρωση 1

Μπορεί ένας άντρας να καταστρέψει τα κόκαλά του αν σηκώνει πολλά βάρη;

Σύμφωνα με την αναφορά των επιστημόνων, στην πραγματικότητα η άσκηση γενικά, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις τα οστά σου ισχυρά, αλλά αν σκοτώνεσαι στις προπονήσεις καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα προκαλέσεις σίγουρη βλάβη στα κόκαλά σου χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Ακόμα κι αν η προπόνησή σου δεν είναι σε ίδια επίπεδα με ενός ελίτ αθλητή, η αποχή μέρα παρά μέρα με σκοπό την ανάκαμψη είναι ικανή να σε προστατεύσει. «Τουλάχιστον μια ημέρα ανάπαυσης μέσα στη βδομάδα δίνει στους μυς χρόνο για να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες και μαζί ξεκουράζει και τα οστά σου», λένε οι ειδικοί.

Πώς να απέχεις από το γυμναστήριο χωρίς να χάνεις οφέλη από τους μυς και τα κόκαλά σου

Αν προπονείσαι με βάρη στοχεύοντας σε ένα καλύτερο σώμα, η οδηγία λέει να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο κάθε δεύτερη μέρα.
Αν όμως έχεις βάλει στόχο να χτίσεις σώμα Mister Olympia, μια εβδομάδα αποφόρτισης σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων σκληρής προπόνησης είναι αληθινό φάρμακο για τους μυς και τα οστά σου. Αλλά αν δεν μπορείς να απέχεις τόσο καιρό μακριά από το γυμναστήριο, δημιούργησε το προσωπικό σου πρόγραμμα αποφόρτισης ελαττώνοντας επαναλήψεις και μειώνοντας κιλά.

Πηγή: gr.askmen.com

Χάρτης Γυμναστηρίων

Gimnastirio.gr

Receive the latest news

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Gimnastirio.gr | Copyright 2021 by Master Digital