Πρώτη μέρα στο γυμναστήριο. Ένα καλό ξεκίνημα

Όλοι σχεδόν κάποια στιγμή στη ζωή τους θα έχουν σκεφτεί να ξεκινήσουν τη γυμναστική. Αρκετοί θα το κάνουν πράξη, είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη ηλικία. Εδώ ισχύει ο κανόνας κάλιο αργά παρά ποτέ. Σίγουρα η γυμναστική θα σας κάνει μόνο καλό αν γίνει με σωστό τρόπο. Πως όμως και από που ξεκινάμε θα κρίνει την μετέπειτα πορεία μας.

Αν δηλαδή θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για ένα καλλίγραμμο, υγειές σώμα ή θα τα παρατήσουμε από τον πρώτο μήνα. Ας δούμε πως θα κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα ανάλογα την ηλικία μας.

Νέοι έως 40 ετών
Αν είστε νεαροί σε ηλικία και απλά αποφασίσατε να αδυνατίσετε ή να γυμναστείτε για να αποκτήσετε ένα δυνατό σώμα τότε καλά θα κάνετε να ξεκινήσετε την πρώτη εβδομάδα με 3 μέρες από 30 λεπτά τρέξιμο-περπάτημα και από 3 σετ των 30 κοιλιακών και 3 σετ από 20 ραχιαίους. Μετά την πρώτη βδομάδα μπορείτε να “παίξετε” χαλαρά, πάλι για μια εβδομάδα, περνώντας από διάφορα όργανα προσπαθώντας να καλύψετε όσο το δυνατόν όλες τις μυικές ομάδες, για 7-8 ασκήσεις την μέρα από 2 σετ στην κάθε άσκηση χωρίς σχεδόν καθόλου κιλά για προσαρμογή και εξοικοίωση με αντιστάσεις. Πάλι για 3 ημέρες και χωρίς να ξεχνάτε το 30λεπτο τρέξιμο-περπάτημα μετά τα βάρη. Τις επόμενες 2 βδομάδες θα κρατήσετε τις ίδιες ασκήσεις βάζοντας κιλά ώστε να βγαίνουν οι τελευταίες επαναλήψεις λιγάκι δύσκολες. Την τέταρτη βδομάδα αυξήστε ένα σετ ανά άσκηση για να κάνετε σε όλες τις ασκήσεις 3 σετ από 10-12 επαναλήψεις. Από τον 2ο μήνα μπορείτε να μπείτε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα θέλετε απλά με προσοχή, μέτρο και σωστή τεχνική στις ασκήσεις. Για όσους έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να πάρετε οδηγίες από τον γιατρό σας για το τι άσκηση πρέπει να ακολουθήσετε ή τι πρέπει να αποφύγετε.

Από 40 ετών και άνω
Αν είστε προχωρημένοι σε ηλικία τότε το τι θα κάνετε ποικίλει ανάλογα με το ποιος είναι ο λόγος που ξεκινήσατε γυμναστική. Αν για παράδειγμα ξεκινήσατε για κάποιο λόγο υγείας τότε θα πρέπει να συνενοηθείτε από τον γιατρό σας τι να κάνετε και σίγουρα ακόμα και αν δεν έχει δώσει οδηγίες για το τι άσκηση θα ακολουθήσετε, σίγουρα θα πρέπει να δώσει οδηγίες για το τι θα πρέπει να αποφύγετε (π.χ. άλλο ο καρδιοπαθείς και άλλο κάποιος με πολλά περιττά κιλά που πρέπει να χάσει κιλά γιατί έχει προβλήματα μυοσκελετικά λόγο βάρους). Σίγουρα οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ ενασχόληση με την γυμναστική θα πρέπει να παραμείνουν σε ήπιους ρυθμούς, ακόμα και μετά από τον 1ο μήνα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπείτε σε τρελά προγράμματα όπως,GVT, super sets και άλλα τέτοια. Δεν χρειάζεται σε μεγάλη ηλικία να πιέζεστε τόσο πολύ γιατί στην περίπτωση σας γυμνάζεστε απλά για ευεξία και όχι για να γίνετε bodybuilder.

Οπότε, ξεκινήστε ήρεμα και ωραία. Η βιασύνη οδηγεί εύκολα σε απογοήτευση και ανεπιθύμητους τραυματισμούς. Ζητήστε από κάποιον γυμναστή να σας βγάλει ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής. Ζητήστε την καθοδήγηση και την βοήθειά του στα πρώτα σας βήματα και υιοθετήστε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής (όσο γίνεται). Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του ensomati.gr και εμπλουτίστε τις γνώσεις σας με τις συμβουλές που σας παρέχουμε. Με το χρόνο όλα τα καλά αποτελέσματα της γυμναστικής θα έρθουν.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »