Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει η γυμναστική

Οι συνταξιούχοι που αρχίζουν να γυμνάζονται συστηματικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν σοβαρές ασθένειες και άνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι συνταξιούχοι που αρχίζουν να γυμνάζονται έχουν τριπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες απ’ όσους διάγουν καθιστική ζωή να διατηρήσουν την υγεία τους για την επόμενη δεκαετία.

Και αυτό, διότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη, νόσου Αλτσχάιμερ και κατάθλιψης.

Έχουν επίσης μειωμένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν με το πέρασμα του χρόνου κινητικές δυσκολίες που τους εμποδίζουν να διεκπεραιώσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο και το ντύσιμο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), βασίσθηκε σε 3.500 υγιείς εθελοντές, που πλησίαζαν ή ήταν ήδη συνταξιούχοι.

Έπειτα από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, το 20% εξακολουθούσαν να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η ομάδα αυτή αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο μέρος από εθελοντές οι οποίοι γυμνάζονταν συστηματικά για χρονικό διάστημα που κυμαινόταν από λίγα χρόνια έως μια ζωή.

Ελάχιστοι από τους εθελοντές αυτής της ομάδας δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) που πραγματοποίησαν τη μελέτη, λένε ότι το ιδανικό είναι η συστηματική άσκηση από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα οφέλη που παρέχει η γυμναστική στην υγεία «δεν έχουν ηλικία», προσθέτουν.

Οι ασκούμενοι εθελοντές της μελέτης γυμνάζονταν έντονα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τα οφέλη που αποκόμιζαν από αυτή την συνήθεια ίσχυαν ανεξάρτητα από άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και το κάπνισμα.

Επιπλέον, η γυμναστική τους δεν γινόταν κατ’ ανάγκην σε ένα γυμναστήριο. Κάποιοι έκαναν βάδην (περπάτημα με γρήγορο βήμα), άλλοι έτρεχαν, ενώ πολλοί ασχολούνταν συχνά με απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες (λ.χ. κηπουρική).

tanea.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »
SHARE