Πόσο γερά πνευμόνια έχεις;

Κοίτα, δεν χρειάζεται να είσαι άκαπνος για να έχεις πνευμόνια δρομέα. Μάθε πόσο γερά είναι τα δικά σου πνευμόνια και δες τι να κάνεις για βελτιώσεις τη λειτουργία τους και να πάρεις, επιτέλους, ανάσα!

Μήπως λαχανιάζεις πολύ;

Το τρέξιμο είναι ένας από του πιο εύκολους τρόπους για να τσεκάρεις τη δύναμη των πνευμόνων σου. Αν έχεις αρκετό χρόνο αποχής από την αερόβια είναι φυσικό να λαχανιάσεις γρήγορα και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών σου, κάνοντάς τους πιο αποδοτικούς. Οι μύες σου θα χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο για να κινηθούν και θα παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα μειώσει την ποσότητας του αέρα που πρέπει να εισπνέεις και να εκπνεύσεις στην άσκηση. (Μόνον αν υποφέρεις από άσθμα, τα πνευμόνια σου στο δεκάλεπτο θα αρχίσουν να σε προδίδουν και θα νιώθεις ενοχλήσεις στο στήθος). Ξεκίνα λοιπόν το τρέξιμο ή κάποια άλλη αερόβια δραστηριότητα όπως το κολύμπι. Όσο περισσότερο θα εξασκείσαι τόσο περισσότερο θα αντέχεις.

Έχεις φλέματα;

Ο καθρέπτης της ικανότητας των πνευμόνων σου και γενικότερα της υγείας του αναπνευστικού σου είναι η σωστή λειτουργία των βρόγχων σου. Μια μόλυνση σε αυτούς μπορεί να σου προκαλέσει βρογχίτιδα, με συνέπεια τη δημιουργία φλέματος. Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Πριν όμως από αυτό φρόντιζε να κάνεις ζεστό ντους κατά 10 λεπτά περισσότερο από όσο συνηθίζεις για να διατηρήσεις τους βρόχγους σου καθαρούς.

Κάνε επίσης εισπνοές ατμών. Βράσε δύο λίτρα νερό με βότανα όπως πεύκο, θυμάρι, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, χαμομήλι ή ρίγανη. Αφού βράσουν θα απελευθερώνουν αρωματικούς ατμούς. Σκέπασε το κεφάλι σου με μια πετσέτα και σκύψε πάνω από το δοχείο (βασική προυπόθεση: να έχεις απομακρύνει το σκεύος από τη φωτιά και να προσέξεις να μην καείς από τους υπερβολικούς ατμούς). Εισέπνευσε βαθιά από το στόμα και τη μύτη, κλείνοντας εναλλάξ τα ρουθούνια. Τέλος, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλει στην αραίωση της βλέννας.

Μπορείς να φουσκώσεις έστω και ένα μπαλόνι;

Τα μπαλόνια μετρούν τη δύναμη των πνευμόνων σου. Όσο πιο δυνατά είναι τόσο περισσότερο αέρα μπορείς να διοχετεύεσεις μέσω αυτών. Η σωστή διατροφή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να παραμείνουν υγιή και δυνατά τα πνευμόνια σου. Φρόντισε να μη λείπει από τη διατροφή σου η βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει τους πνεύμονές σου και να τους προστατέψει από τις βλάβες που μπορεί να τους προκαλέσει η ρύπανση. Η βιταμίνη C υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε ποικιλία τροφών, από τις πιπεριές ως τα πορτοκάλια.  Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, είναι το μπρόκολο, οι φράουλες και τα ακτινίδια.

Μήπως έχεις περιττά κιλά;

Όσο περισσότερα κιλά έχεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταπονείς τα πνευμόνια σου. Φρόντισε να χάσεις τουλάχιστον το 10% του βάρος σου, θα σου δώσει μία καλή ανάσα.

Πότε τα πνευμόνια σου κινδυνεύουν;

  • Όταν νιώθεις συνεχώς κουρασμένος, επειδή μια δυσλειτουργία στους πνεύμονες συνεπάγεται μειωμένη οξυγόνωση όλων των κυττάρων και των ιστών του σώματος με αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Επίσης ο μειωμένος ρυθμός οξυγόνωσης οδηγεί σε πτώση της νοητικής απόδοσης, έλλειψη συγκέντρωσης και υπνηλία.
  • Έχεις δύσπνοια: Η δύσπνοια και το συχνό λαχάνιασμα μπορεί να οφείλονται σε αδυναμία πλήρους κένωσης των πνευμόνων ή «παγίδευσης» αέρα στη θωρακική κοιλότητα.
  • Χάνεις βάρος: Εάν υπάρχει πνευμονοπάθεια αυτό σημαίνει υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή συμβάλλει στην απώλεια μυϊκής μάζας.
  • Έχεις βήχα που δεν υποχωρείς: Η επίσκεψη στον ειδικό επιβάλλεται όταν η βήχας επιμένει για περισσότερο από 3 εβδομάδες και δυσκολεύει την αναπνοή.
  • Υπάρχει συριγμός: Ο αναπνευστικός συριγμός είναι αποτέλεσμα απόφραξης των αεραγωγών του σώματος.

Πηγή: wefit.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »