Πόση αερόβια άσκηση είναι καλή για την καρδιά;

Αθλήματα όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση κλπ έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία και την καρδιά μας. Το ερώτημα είναι πως μπορείτε να πάρετε το μέγιστο από αυτά;

Η αερόβια άσκηση είναι από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας. Τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση… Όλες αυτές οι μέθοδοι γυμναστικής έχουν τεράστια οφέλη για την καρδιά μας, βελτιώνοντας την αρτηριακή μας πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και γυμνάζοντας τους μύες μας.

Από την άλλη πλευρά, κάτι που συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να μας καταστρέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με την γυμναστική. Αν το παρακάνουμε, όχι μόνο θα μειωθούν αυτά τα οφέλη, αλλά θα δούμε και πολύ αρνητικές συνέπειες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για αυτό ευθύνεται το οξειδωτικό στρες που προκαλείται στα κύτταρα του οργανισμού κατά την γυμναστική. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το οξειδωτικό στρες βοηθάει τον οργανισμό να γίνει πιο δυνατός. Όταν όμως αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Δεν είμαστε ακόμα 100% σίγουροι για το πότε ακριβώς έχουμε φτάσει στο απόγειο της αερόβιας άσκησης και πρέπει να σταματήσουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα άτομα που κάνουν την μετάβαση από την καθιστική ζωή σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην γυμναστική, και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επηρεάζουν αυτό, όπως τα επίπεδα στρες, τα γονίδια και η διατροφή.

Δείτε επίσης : Επιστημονική προσέγγιση των μεθόδων προπόνησης της αερόβιας ικανότητας

Κατά γενική ομολογία, ο λιγότερος χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε στην αερόβια άσκηση μεσαίας έντασης εβδομαδιαία είναι δυόμισι ώρες, και να συμπληρώνουμε το πρόγραμμά μας με τουλάχιστον δύο συνεδρίες ασκήσεων ενδυνάμωσης.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι περισσότεροι από εμάς κινδυνεύουμε άμεσα να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο κακό παρά καλό από την αερόβια άσκηση. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μόλις το 50% των ενηλίκων αγγίζουν – αγγίζουν, όχι ξεπερνούν – το ελάχιστο όριο αερόβιας άσκησης που πρέπει να κάνουν για να βρίσκεται η υγεία της καρδιάς τους στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε όταν προσπαθείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής είναι η τωρινή κατάσταση της υγείας σας, η γενικότερη εμπειρία σας με τη γυμναστική, το οικογενειακό σας ιστορικό, αλλά και τα επίπεδα στρες που βιώνετε.

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »