Πώς θα απαλλαχτούμε από τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά;

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά είναι ανεπιθύμητη για τους περισσότερους από εμάς κυρίως για αισθητικούς λόγους. Πέρα από αυτούς όμως υπάρχουν και σοβαροί λόγοι υγείας που συνδέονται με την αυξημένη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Φυσιολογικά στο σώμα μας υπάρχει το λεγόμενο υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα, και ακολουθεί το σπλαχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται στα πιο βαθιά σημεία του σώματος και γύρω από τα διάφορα όργανά μας. Το σπλαχνικό λίπος είναι απαραίτητο, καθώς μονώνει και προστατεύει τα όργανά μας, ωστόσο η υπερβολική συσσώρευσή του φαίνεται να είναι επιζήμια. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει το αυξημένο λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλών ειδών καρκίνου.

Πότε όμως το κοιλιακό λίπος μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσδιορισμού του λίπους. Ένας πολύ απλός τρόπος για να διαπιστώσουμε αν διατρέχει κανείς τους κινδύνους που συνδέονται με τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά είναι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης. Για τις γυναίκες η περιφέρεια της μέσης θα πρέπει να είναι μικρότερη από 88 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες μικρότερη από 102 εκατοστά. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και το σωματότυπο του κάθε ατόμου. Αν πρόκειται για σωματότυπο «μήλο», όπου η περιφέρεια της μέσης είναι μεγαλύτερη από την περιφέρεια των ισχίων, τότε διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με το σωματότυπο «αχλάδι», όπου η περιφέρεια των ισχίων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την περιφέρεια της μέσης.

Τί μπορούμε να κάνουμε όμως για να μειώσουμε τη συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς;

• Σωστή διατροφή. Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν εννοούμε ούτε στερητικές δίαιτες, ούτε «μαγικά» βότανα, χάπια, χυμούς και «αποτοξινώσεις» που υπόσχονται «μέση-δαχτυλίδι». Σωστή διατροφή σημαίνει ποιοτικές επιλογές τροφίμων με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το ψάρι και τους ξηρούς καρπούς. Όταν υπάρχει υπερβάλλον σωματικό βάρος, τότε προσπαθούμε να το μειώσουμε μειώνοντας ήπια τις μερίδες του φαγητού και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα.

Φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση παίζει ρόλο-κλειδί στη μείωση της περιφέρειας της μέσης. Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι η ενδεδειγμένη σύσταση. Βρίσκουμε λοιπόν τον τύπο της άσκησης που μας ευχαριστεί, αλλά ταυτόχρονα μας κάνει να ιδρώνουμε και να αυξάνουμε το ρυθμό της αναπνοής μας, και τον εντάσσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Καλός ύπνος και μείωση του στρες. Μαζί με τους προαναφερθέντες παράγοντες, ένας ήρεμος ύπνος διάρκειας 6-7 ωρών σε συνδυασμό με ένα ήρεμο τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

 

 

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Πηγή: www.mothersblog.gr

Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον

Read More »

Ασκήσεις για να εντάξετε τα λάστιχα στην προπόνησή σας

Πολλές φορές δίχως να το καταλαβαίνουμε, θεωρούμε ορισμένες ασκήσεις ώς κατ’ εξοχήν ασκήσεις αποκατάστασης και επανένταξης του σώματος μετά από τραυματισμό, όπως είναι παραδείγματος χάρη

Read More »